Λέσβος: Η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου για τα προβλήματα του Νοσοκομείου Μυτιλήνης

13:12 13/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τα προβλήματα του νοσοκομείου Μυτιλήνης παρουσιάζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Λέσβου τονίζοντας:

«Η πραγματικότητα που έχουν διαμορφώσει στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, η εφαρμογή των τριών μνημονίων, η συνεχιζόμενη υποχρηματοδότηση και οι μεγάλες ελλείψεις γιατρών και προσωπικού είναι αφόρητη τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους ασθενείς.

Η Ψυχιατρική κλινική, βρίσκεται επί της ουσίας εκτός λειτουργίας

από τον περασμένο Μάιο, όταν έμεινε να λειτουργεί με μια μόνο ψυχίατρο. Γίνονται μόνο ακούσιες εισαγωγές με εισαγγελική εντολή και αυτές για λίγες μόνο μέρες. Νοσηλεύονται μόνο χρόνια και ελεγχόμενα περιστατικά, ενώ και οι διακομιδές βαρύτερων περιστατικών γίνονται με δυσκολία, λόγω έλλειψης ιατρών να τα συνοδέψουν. Είναι αδύνατο να λειτουργεί στοιχειωδώς μια κλινική με έναν μόνο γιατρό, που αναγκάζεται να εφημερεύει ουσιαστικά καθημερινά.

Η Παιδιατρική κλινική, για να καταρτίσει πρόγραμμα εφημεριών, μετακινεί τους παιδίατρους των Κέντρων Υγείας. Η πρόσληψη ενός επικουρικού παιδιάτρου, που ενδιαφέρεται για τη θέση, έχει «κολλήσει» λόγω καθυστέρησης της έγκρισης του προϋπολογισμού του νοσοκομείου. Οι Μ.Κ.Ο. δεν διαθέτουν ούτε έναν παιδίατρο για τα εκατοντάδες παιδιά στη Μόρια και τον Καρά Τεπέ. Η έλλειψη διερμηνέων, όλες τις ώρες κάνει το έργο παροχής περίθαλψης στους πρόσφυγες, ακόμα πιο δύσκολη. Ο εξαναγκασμός των παιδιάτρων να εφημερεύουν και να εργάζονται υπό αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει να σταματήσει. Η ανάθεση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.) και της διαχείρισης των προσφύγων στις Μ.Κ.Ο. – από την Ε.Ε. και την κυβέρνηση – στην πράξη ευνόησε μόνο τις Μ.Κ.Ο. που χρηματοδοτούνται αδρά. Απέτυχαν παταγωδώς στην εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για τους πρόσφυγες. Επιβαρύνουν αδικαιολόγητα το νοσοκομείο, με περιστατικά που θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο Π.Φ.Υ.

Το ογκολογικό τμήμα έχει μείνει από το τέλος του 2016 με έναν ογκολόγο, που καλείται μόνος του να παρακολουθεί 1250 ασθενείς, εκ των οποίων 300 βρίσκονται υπό χημειοθεραπεία. Μια κατάσταση που αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει σε σωματική κατάρρευση του γιατρού και είναι επικίνδυνη για τους ασθενείς του. Το ογκολογικό τμήμα παρά τις υποσχέσεις, στεγάζεται σε ακατάλληλο χώρο, όπου στάζουν νερά όταν βρέχει. Όμως και στον χώρο που πρόκειται να μετακινηθεί δεν έχουν προβλεφθεί χώροι για γιατρούς και για αποθήκη. Με χιλιάδες εισαγωγές ετησίως, το τμήμα δεν περιλαμβάνεται στον οργανισμό του νοσοκομείου. Οι προσλήψεις με μπλοκάκι για ένα τρίμηνο και για μερικές μέρες την εβδομάδα, δεν αντιμετωπίζουν επί της ουσίας το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί άμεσα με έναν τουλάχιστο γιατρό – υπάρχει ενδιαφερόμενος – και να προκηρυχθεί θέση ογκολόγου επί θητεία, ώστε να υπάρξει μόνιμη λύση.

Στο Νευρολογικό Τμήμα δεν γίνονται ηλεκροεγκεφαλογραφήματα, από την αρχή του 2017, λόγω συνταξιοδότησης του τεχνικού. Η διοίκηση δεν φρόντισε έγκαιρα να εκπαιδεύσει ή να προσλάβει τεχνικό, για να τον αντικαταστήσει. Με προβλήματα λειτουργεί το Γραφείο Κίνησης του Νοσοκομείου. Ο νέος οργανισμός του Νοσοκομείου προχώρησε σε συγχωνεύσεις κλινικών με αποτέλεσμα δημιουργία κλινικών τεράτων, με σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η παθολογική κλινική, που προέκυψε από τη συγχώνευση των δύο παθολογικών και του πνευμονολογικού τμήματος. Από τις 5 θέσεις ειδικευμένων γιατρών επί θητεία που προκηρύχθηκαν τον Μάιο του 2016 (ψυχίατρος, αιματολόγος, νεφρολόγος, ακτινολόγος, παιδίατρος) κανένας δεν διορίστηκε ακόμα στο νοσοκομείο, ενώ για 2 δεν υπήρξε ενδιαφέρον.

Οι πρωτοφανείς ελλείψεις ειδικευόμενων ιατρών, δημιουργούν προβλήματα λειτουργίας σε όλες τις κλινικές. Για να καταρτιστεί πρόγραμμα εφημεριών και να λειτουργήσει το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, μετακινούνται ειδικευμένοι γιατροί από την Π.Φ.Υ και αρκετοί αγροτικοί γιατροί από τα Περιφεριακά Ιατρεία και τα Κέντρα Υγείας. Με αναγκαστικές μετακινήσεις αγροτικών γιατρών στο νοσοκομείο, υποβαθμίζεται η Π.Φ.Υ., αλλά και το επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης στο Βοστάνειο. Για την προσέλκυση ειδικευόμενων γιατρών θα πρέπει να δοθούν θετικά κίνητρα στους γιατρούς που έρχονται για ειδικότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας. Να ληφθούν μέτρα για την αντιστροφή της ιατρικής μετανάστευσης. Η υπερφορολόγηση και η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους νέους γιατρούς με το ασφαλιστικό έκτρωμα του Κατρούγκαλου, κάνουν ακριβώς το αντίθετο.

Είναι φανερό πως στα πλαίσια των μνημονίων, υπό την απειλή των δανειστών για παραγωγή αιματηρών πλεονασμάτων, στην πρέσα της Ε.Ε. και του ΔΝΤ, δεν πρόκειται να αναταχθεί η σημερινή κατάσταση κατάρρευσης του δημόσιου συστήματος υγείας. Χρειάζονται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία, ώστε να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις. Να αποκατασταθεί το ιατρικό μισθολόγιο στα επίπεδα του 2010 και να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις γιατρών επί θητεία στο Ε.Σ.Υ., ώστε να πάψουν οι νέοι γιατροί να αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό. Να καταργηθούν όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι. Να αναιρεθούν οι συγχωνεύσεις κλινικών και να δημιουργηθούν νέα τμήματα (ογκολογικό, νευρολογικό). Άμεσα να δοθεί λύση στα οξυμένα προβλήματα του Βοστανείου, που έχουν γονατίσει προσωπικό, γιατρούς και ασθενείς.»

Keywords
Τυχαία Θέματα