Λέσβος: Το Περιβάλλον πάει…CERN

10:04 3/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τετραμελής ομάδα φοιτητών/τριών του Τμήματος Περιβάλλοντος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συμμετέχει στο Global Humanitarian Tech Hackathon 2017, που οργανώνεται από το THE Port/CERN , στη Γενεύη, 6-8 Οκτωβρίου 2017. Στο πλαίσιο του μαθήματος «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών στο Τμήμα Περιβάλλοντος και της πρόκλησης ChangeMakers Lab Initiative, ο Θανάσης Κουκούλης, η Ειρήνη Μορίκη, η Διαμαντίνα

Ψευτογκά και η Εύα Τσακαλή, ανέπτυξαν μια καινοτόμο πρόταση για την αντιμετώπιση του πιεστικού προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων στα κέντρα διαμονής προσφύγων. Η ομάδα πρότεινε την ανάπτυξη μιας εφαρμογής στο κινητό, η οποία επικοινωνεί με έναν έξυπνο κάδο ανακύκλωσης και με ανταποδοτικό χαρακτήρα προωθεί την ευαισθητοποίηση, την εκπαίδευση και τη συμμετοχή των προσφύγων στην ανακύκλωση.

Η αρχική ιδέα με τίτλο «R3 project» προσέλκυσε το ενδιαφέρον διεθνών φορέων και μεντόρων κατά την παρουσίαση της στο CML/ChangeMakers Lab Summit (Μυτιλήνη, 9 Μαΐου 2017) και εξασφάλισε την υποστήριξη της Visions2Ventures για την περαιτέρω ανάπτυξη της. Ο συνδυασμός παγκόσμιων στόχων βιώσιμης ανάπτυξης (UN/SDGs 2030), περιβαλλοντικής διαχείρισης, κυκλικής οικονομίας και συμμετοχής και υποστήριξης προσφύγων διασφάλισε την τελική επιλογή της πρότασης για συμμετοχή στο επικείμενο Hackathon@CERN με τον τίτλο «Trash, we can!». Απέδειξε έτσι, ότι η καινοτόμος εκπαιδευτική διαδικασία του μαθήματος «Πράσινη Επιχειρηματικότητα» (διεθνοποίηση, εξωστρέφεια, καλλιέργεια της άμιλλας, επικέντρωση και επίλυση υπαρκτών προβλημάτων) είναι μια πρόσφορη οδός για την εμπέδωση της πραγματικότητας του «πράσινου επιχειρείν» στο ακαδημαϊκό περιβάλλον.

Η μεικτή ομάδα των φοιτητών/τριών του Τμήματος Περιβάλλοντος, μαζί με την διδάσκουσα του μαθήματος, Δρ Μαρία Χατζηαντωνίου και μέντορα τον ιδρυτή του V2V/CML, Βασίλη Σοφιαδέλλη θα μεταφέρουν την εμπειρία τους στο φετινό Hackathon@CERN και θα επεξεργαστούν εντατικά ως μέλη διεπιστημονικής ομάδας ειδικών για την ανάπτυξη του πρωτοτύπου της ιδέας «Trash, we can!». Μαζί τους, πετάει στο CERN, το έργο – πτηνό «η αγάπη είναι πολύχρωμη», που μαζί με τη «Σκακιέρα του Κόσμου», φιλοξενείται στην έδρα του Πανεπιστημίου Αιγαίου , στη Μυτιλήνη. Ένα σύμβολο αλληλεγγύης, ένα έργο τέχνης από ανακυκλώσιμα υλικά σωσιβίων, που συνδημιουργήθηκε από Έλληνες μαθητές, μαθητές του Ειδικού Σχολείου Μυτιλήνης και προσφυγόπουλα στη Μυτιλήνη, κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ «The Island of Love», που πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο τον Φεβρουάριο του 2017.

Αρωγός της προσπάθειας, η αεροπορική εταιρεία AEGEAN, η οποία υποστηρίζοντας θέματα ανάπτυξης του Αιγαίου διασφάλισε τη δωρεάν μετακίνηση προς το CERN μελών της εξαμελούς αποστολής.

Απολύτως άξιος αναφοράς και ευχαριστιών, ο Διευθυντής του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Καρά Τεπέ Μυτιλήνης, κ. Σταύρος Μυρογιάννης, για την υποστήριξη της πρότασης και της ομάδας υλοποίησης της .

Το Hachathon@CERN οργανώνεται από το THE Port Association /CERN προωθεί την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων για την αντιμετώπιση προκλήσεων ανθρωπιστικού, κοινωνικού και δημοσίου συμφέροντος. Διεπιστημονικές ομάδες που στελεχώνονται από επιλεγμένα μέλη -επιστήμονες του CERN και ειδικούς σε διάφορα πεδία καινοτομίας- δουλεύουν εντατικά μαζί, σ΄ένα τριήμερο εργαστήριο επίλυσης προβλημάτων προς όφελος της κοινωνίας. Στόχος η πρόταση συγκεκριμένων τεχνολογικών λύσεων για συγκεκριμένα προβλήματα. Στο φετεινό Hachathon, οι προκλήσεις που θα

συζητηθούν αποτυπώνονται σε 5 προγράμματα που παρουσιάζονται στο δικτυακό τόπο του Hackathon @CERN. Ανάμεσα τους και ​το «Trash, we can!» με τη συμμετοχή της μεικτής ομάδας του ΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα