Λέσβος: Υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου

11:25 2/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Μουσικές στιγμές υπό το φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου με τη δραματική σοπράνο Ιωάννα Σφήκα – Καρβελά και την πιανίστα – μαέστρο Λία Κεφαλά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι φίλοι του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016 και ώρα 8:30 το βράδυ στο υπαίθριο αμφιθέατρο του Μουσείου.

Τραγούδια ελληνικά και ξένα τραγούδια με τη μοναδική φωνή της Ιωάννας Σφήκα – Καρβελά και τις μελωδίες στο πιάνο της Λίας Κεφαλάς θα μεταφέρουν τους συμμετέχοντες

σε μοναδικά μουσικά μονοπάτια, σε μια μελωδική βραδιά κάτω απ’ το αυγουστιάτικο φεγγάρι.

Η διακεκριμένη Ελληνο-Αμερικανίδα δραματική σοπράνο, Ιωάννα Σφήκα – Καρβελά, συμμετείχε στην ιστορική εγγραφή του Μανώλη Καλομοίρη «Το δαχτυλίδι της Μάνας» ερμηνεύοντας το ρόλο της Μάνας, το 1983. Ήταν η πρώτη ελληνική όπερα που ενεγράφη ποτέ. Έχει εγγράψει και το ρόλο της Lady Macbeth στο έργο του Verdi «Macbeth». Η δισκογραφία και βιογραφία της βρίσκεται στο wikipedia όπου αναγράφεται ότι θεωρείται Πρέσβειρα της Ελληνικής Κλασικής Μουσικής παρουσιάζοντας Έλληνες συνθέτες στο Lincoln Center, Kennedy Center, Krimaia, Ukrania, Germania κλπ και σε Πανεπιστήμια και Ωδεία ανά τον κόσμο. Στο Wikipedia, το όνομά της εμπεριέχεται μαζί με τα ονόματα των διακεκριμένων Ελληνο-Αμερικανών τραγουδιστών της όπερας, όπως Μαρία Κάλλας, Αγνή Μπάλτσα, Νικόλα Ζαχαρίου. Επίσης αναφέρεται ως σημαντική Ελληνο-Αμερικανίδα από την Baltimore Maryland μαζί με τους Spyro Agnew, Paul Sarbanes, John Sarbanes kai Frank Zappa. Μένει τώρα στη Βατούσα Λέσβου όπου διευθύνει το «Opera Lesvos» το οποίο ανάμεσα στα άλλα παρουσίασε το 2006 την Παγκόσμια Αναβίωση της όπερας του Verdi «Orietta di Lesbo», έχοντας ως βάση το χαμένο λιμπρέτο που βρέθηκε από μια ομάδα Βατουσιανών οπερόφιλων. Είχε να παιχθεί το έργο από το 1850. Στην παρουσίαση η κυρία Καρβελά τραγούδησε το ρόλο της Οριέττας.

Η πιανίστα – μαέστρος Λία Κεφαλά γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε ηλικία τεσσεράμισι χρονών ξεκίνησε μαθήματα πιάνου με τη κα. Δέσποινα Δελαπόρτα του Ελληνικού Ωδείου από όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο πιάνο με άριστα. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά παίρνοντας πτυχίο Ειδικού αρμονίας από το Ωδείο «Νίκος Σκαλκώτας» και συνέχισε Αντίστιξη με τον Γιάννη Καστρινό του Ελληνικού Ωδείου όπως και διεύθυνση χορωδίας. Έχει γράψει μουσική για το θεατρικό έργο «Τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός» για το θεατρικό τμήμα του Δήμου Λέσβου. Είναι καθηγήτρια πιάνου στο Ελληνικό ωδείο Αθηνών και μαέστρος της Μικτής Χορωδίας «Νίκος Μυρογιάννης» του Δήμου Λέσβου και της χορωδίας του ΕΘΟΚ Καλλονής. Συνεχίζει τις σπουδές της στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών ως διευθύντρια ορχήστρας.

Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στα τηλέφωνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου 2253054434, 2251047033, E-mail: lesvospf@otenet.gr, www.lesvosmuseum.gr (Ωράριο λειτουργίας Μουσείου: Καθημερινά Δευτέρα – Κυριακή 9:30 – 17:30).

Επεξεργασία

Keywords
Τυχαία Θέματα