Λέσβος: Ζ. Κωνσταντοπούλου: Τα μνημόνια είναι έγκλημα

21:22 2/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στη Μυτιλήνη βρέθηκε το διήμερο , η πρόεδρος της «Πλεύσης Ελευθερίας» Ζωή Κωνσταντοπούλου όπου ήταν από τους κεντρικούς εισηγητές στο 45ο συνέδριο ευρωπαϊκής κριτικής εγκληματολογίας που πραγματοποιείται στο πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον καθηγητή κοινωνιολογίας Στράτο Γεωργούλα (από την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου) , η κυρία

Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε στα οικονομικά εγκλήματα που συντελούνται κατά του λαού.

«Το μνημόνιο είναι έγκλημα, αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία 7,5 χρόνια είναι έγκλημα, προσκαλώ τους διανοούμενους στην Ευρώπη να πούμε την αλήθεια, να άρουμε την αδικία και να αποκαταστήσουμε τη δικαιοσύνη» είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Η πρόεδρος της πλεύσης ελευθερίας αναφέρθηκε στην πολυεπίπεδη δραστηριότητα του κόμματός της που εστιάζει στη δικαιοσύνη και με στοιχεία έχει ξεκινήσει δικαστικές διεκδικήσεις για τα σκάνδαλα της Siemens , της ΕΛΣΤΑΤ αλλά και τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Η δικαιοσύνη πάσχει και δεν απονέμεται, είπε η κύρια Κωνσταντοπούλου, και μόνο το γεγονός ότι με την οδηγία των δανειστών αθωώθηκαν οι υπαίτιοι του ΤΑΙΠΕΔ αποδεικνύει περίτρανα την κατάπτωση. Αλλά και η υπόθεση ΕΛΣΤΑΤ άρρηκτα συνδεδεμένη με την υπαγωγή της χώρας στα μνημόνια. Παρατείνεται η υπόθεση στα δικαστήρια με τους δανειστές να πιέζουν για απαλλαγή Γεωργίου και οι δικαστές να ενδίδουν σε αυτή την πίεση».

Siemens

Για την υπόθεση της Siemens η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι δικάζεται μετά από 20 χρόνια που ο νόμος μετά την παρέλευση 20ετίας ορίζει παραγραφή δίνοντας μόνο μια πενταετία παράταση. Ωστόσο εδώ και 8 μήνες που έχει ξεκινήσει η διαδικασία κατάθεσης – απολογίας των 70 μαρτύρων, έχουν εξεταστεί μόλις τρεις. Αυτό σημαίνει ότι η πενταετία θα παρέλθει χωρίς να επέλθει δικαιοσύνη . «Η πλεύση ελευθερίας έκανε δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής στο δικαστήριο με επίκληση τη σύμβαση κατά της διαφθοράς που προβλέπει ότι οι πολίτες πρέπει να έχουν λόγο. Το δικαστήριο όμως δε δέχθηκε γιατί γνώριζε ότι υποχρεούται να λάβει υπόψη της τα στοιχεία που θα καταθέταμε αλλά και το σχετικό ομόφωνο πόρισμα της Βουλής» .

Γερμανικές διεκδικήσεις

Αναφέρθηκε και στις ενέργειες του κόμματός της για της γερμανικές διεκδικήσεις «που το Γενικό Λογιστήριο του Κράτος τις προσδιόρισε στα 278 έως 341 δις ευρώ τουλάχιστον και το ποσό αυτό όφειλαν να εγγράψουν στον προϋπολογισμό του κράτους και να τα διεκδικήσουν σύμφωνα με το πόρισμα του νομικού συμβουλίου του κράτους. Όμως η κυβέρνηση δεν έχει κάνει το παραμικρό, ούτε καν υπέβαλε το αίτημα. Ακόμα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε δηλώσει στην έκθεση Ντοκουμέντα που είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ότι οι γερμανικές αποζημιώσεις δε θα διεκδικηθούν μονομερώς». Η κυρία Κωνσταντοπούλου ανέφερε ότι θα κατατεθούν μηνύσεις τόσο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς για μη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων.

Επιτέθηκε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και στον πρωθυπουργό τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός ανέλαβε το ρόλο να επιβάλει τα μνημόνια που ο ίδιος θα ανέτρεπε. Ο λαός θα πρέπει να συνέλθει από το σοκ της προδοσίας και οφείλει να διεκδικήσει αυτά που του ανήκουν».

Όσον αφορά το 45ο συνέδριο της ευρωπαϊκής ομάδας μελέτης της παρέκκλισης και του κοινωνικού ελέγχου, της μεγαλύτερης διεθνούς εγκληματολογικής ένωσης ξεκίνησε χθες στη Μυτιλήνη, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου. Πάνω από 100 ξένοι επιστήμονες από όλες τις χώρες της Ευρώπης αλλά και από Αμερική, Ασία, Αφρική και Ωκεανία, θα μιλήσουν για τα οικονομικά εγκλήματα, τις (κυβερνητικές και μνημονιακές) πολιτικές, τη δράση των πολυεθνικών και οργανισμών της «κοινωνίας των πωλητών» ως έγκλημα.

Το συνέδριο συνδιοργανώνει με την ευρωπαϊκή ομάδα μελέτης το Εργαστήριο Κοινωνιολογίας της Νεότητας του Ελεύθερου Χρόνου και του Αθλητισμού του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου, που διευθύνει ο καθηγητής Στράτος Γεωργούλας και διευθυντής του μεταπτυχιακού του Τμήματος Κοινωνιολογίας. Μαζί με τους αναγνωρισμένους ακαδημαϊκούς θα είναι και 20 νέοι Έλληνες επιστήμονες που θα παρουσιάσουν στα Ελληνικά τη δουλειά τους. Η παρακολούθηση του συνεδρίου είναι ελεύθερη για το κοινό.

Keywords
Τυχαία Θέματα