Λ.Κονιόρδου: «Μακεδονικός και όχι ρωμαϊκός ο Τύμβος Καστά»

23:39 11/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ξεκάθαρη θέση για την ταυτότητα του ταφικού μνημείου και η είσοδος των τηλεοπτικών συνεργείων και δημοσιογράφων ως τον περίπολό του, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, σηματοδότησαν την σημερινή επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου στο λόγο Καστά της Αμφίπολης. Η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρόκειται για μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό μνημείο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα την απόλυτη στήριξή της για την συντήρηση του ταφικού μνημείου και των ευρημάτων του στο λόφο Καστά της Αμφίπολης και την συνέχιση των ανασκαφών στην πορεία.
«Eίναι ένα σπουδαίο μνημείο, με μοναδικά στοιχεία. Πιστεύουμε

θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου της. Αυτό το εύρημα είναι εκπληκτικό. Έγιναν εργασίες στο μεσοδιάστημα από την αποκάλυψη του μνημείου μέχρι τη δεύτερη φάση της ανασκαφής. Θα προχωρήσουμε σταδιακά στην σταδιακή στήριξη και περαιτέρω αποκάλυψη, ώστε σιγά-σιγά ο χώρος να γίνει επισκέψιμος», δήλωσε μεταξύ άλλων η κα Κονιόρδου, υπογραμμίζοντας πως οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά «ώστε να μην κινδυνέψει και να παραδοθεί λαμπερό στους επισκέπτες».
Επικεφαλής κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων ξεναγήθηκε στο μνημείο και τον περιβάλλοντα χώρο ενημερώθηκε για τις εργασίες στερέωσης που έχουν γίνουν, αλλά και για τις υπόλοιπες που απαιτούνται ώστε το μνημείο να εξασφαλίσει στατική επάρκεια και να γίνει σταδιακά επισκέψιμο.
Ήδη έχουν δρομολογηθεί σειρά έργων από κοινοτικά κονδύλια ύψους 2,5.οοο.οοο ευρώ, απόρροια της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Παρόν άλλωστε την ξενάγηση της Υπουργού ήταν και ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Είναι μια σημαντική μέρα η σημερινή, αφού εκπέμπεται ξεκάθαρα το μήνυμα ότι η πολιτεία δεν έχει ξεχάσει την Αμφίπολη. Υπάρχει το 1,5 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ από το Διασυνοριακό Πρόγραμμα (INTERREG), στο οποίο συμμετέχουν το υπουργείο, η Περιφέρεια και ο Δήμος Αμφίπολης. Τα χρήματα αυτά θα κατευθυνθούν στη στήριξη του αρχαιολογικού χώρου και να γίνει επισκέψιμο για τους πολίτες»δήλωσε από την πλευρά του ο κ.Τζιτζικώστας.
Ερωτηθείσα για το αν χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την ολοκλήρωση της δεύτερης ανασκαφής μέχρι σήμερα, ώστε να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί το μνημείο, ήταν κατηγορηματική: «δεν χάθηκε χρόνος, υπήρξε ένα κενό, όμως έγιναν εργασίες, που δεν είναι ορατές με την έννοια της αποκάλυψης ενός σημαντικού ευρήματος.Έγιναν έργα για την προστασία από πλημμύρες, αλλά και για να διατηρηθεί ανέπαφο το μνημείο, ώστε να μπει στην επόμενη φάση. Αν προχωρούσαν οι ανασκαφές, ίσως να κινδύνευε το μνημείο. Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χρειάζονται πολύ σημαντικές μελέτες. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Το ότι δεν προχώρησαν οι εργασίες ανασκαφής ήταν και οικονομικό θέμα».

«Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα»
«Ένα τόσο μεγάλο μνημείο χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά για τη στερέωση και την ανάδειξή του. Θα πηγαίνουμε βήμα-βήμα. Το πρώτο βήμα έγινε με τα σωστικά μέτρα και σε δεύτερη φάση θα ολοκληρώσουμε την προστασία, αραιώνοντας τους μεταλλικούς στύλους, που θωρακίζουν το μνημείο απέναντι στα φυσικά φαινόμενα, ώστε ελεγχόμενα να γίνει ο χώρος επισκέψιμος από μικρές ομάδες»δήλωσε η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης, Μουσείων και Τεχνικών Έργων του Υπουργείου Πολιτισμού, Ευγενία Γατοπούλου . « Έχουμε χρονοδιάγραμμα για τις εργασίες, που είναι προδιαγεγραμμένες. Το ΕΣΠΑ έχει ορίζοντα τριών ετών. Μέσα σ’ αυτά τα τρία χρόνια εκτιμούμε ότι τουλάχιστον η φάση αυτή ότι θα έχει ολοκληρωθεί».
Η ξενάγηση της Υπουργού στο εσωτερικού του μνημείου έγινε από την αρχαιολόγο που το έφερε στο φως Κατερίνα Περιστέρη, η οποία αν και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της που δεν προσκλήθηκε να παραστεί , υπογράμμισε την αναγκαιότητα στερέωσης και αποκατάστασης του μνημείου και ένταξής του στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
H επίσκεψη της κα Κονιόρδου στην Αμφίπολη ολοκληρώθηκε με την ξενάγησή της στο αρχαιολογικό μουσείο της περιοχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα