Μ. Χαιρετάκης: Τα απόβλητα των ελαιουργείων μπορούν να γίνουν πολύτιμο προϊόν (audio)

08:42 8/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Ελλάδα είναι τρίτη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ισπανία και την Ιταλία με ετήσια παραγωγή να κυμαίνεται από 300.000 έως 400.000 τόνους ελαιόλαδο.

Η ελαιοκαλλιέργεια έχει πολύ μεγάλη κοινωνική και οικονομική σημασία, δεδομένου ότι περίπου 450.000 οικογένειες ασχολούνται με αυτή. Η Κρήτη και η Πελοπόννησος μοιράζονται το 75% της συνολικής ελληνικής παραγωγής.

Η Κρήτη

κατέχει τα σκήπτρα σε αριθμό ελαιουργείων πανελλαδικά με 553 αδειοδοτημένες εγκαταστάσεις

Παράλληλα, έχουμε μεγάλη παραγωγή αποβλήτων μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, τα οποία θα πρέπει, ιδανικά, να κατεργαστούν ή να διατεθούν με ασφάλεια για το περιβάλλον πριν αρχίσει η επόμενη παραγωγική περίοδος. Επίσης, αξίζει να αναφέρουμε ότι για 100 κιλά ελαιόκαρπου παράγονται 100-120 κιλά υγρών αποβλήτων, με μέση ημερήσια τιμή ανά ελαιουργείο 15-20 τόνους.

«Θέλουμε τα απόβλητα των ελαιουργείων να δίνουν στον επιχειρηματία τη δυνατότητα παραγωγής προϊόντων», τόνισε τη Δευτέρα από τα Χανιά ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ευστράτιος Ζαφείρης στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Ελαιουργείων στο Επιμελητήριο Χανίων.

Η ΚΥΑ αποτελεί την πρώτη σοβαρή και συντονισμένη προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος διαχείρισης των αποβλήτων ελαιουργείων, με προσανατολισμό στην ανάπτυξη και εξέταση εναλλακτικών προσεγγίσεων που είναι τεχνικά ορθές και βιώσιμες. Έτσι τα υποπροϊόντα της ελαιουργίας μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως λίπασμα ή να οδηγηθούν σε περαιτέρω διαχείριση όπως η χρήση του κατσίγαρου ως πρώτη ύλη ζωοτροφών ή η χρήση του πυρήνα ως πρώτη ύλη κατασκευής πέλλετς η ακόμα και συμπληρωμάτων διατροφής. Ας μην ξεχνάμε ότι μέχρι πρόσφατα ο νόμος επέτρεπε μόνο στα πυρηνελαιουργεία να διαχειρίζονται τον πυρήνα της ελιάς.

Σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, μετατρέπουμε ένα υποπροϊόν της ελαιουργίας, το οποίο μέχρι σήμερα θεωρούταν επικίνδυνο απόβλητο, σε πολύτιμο λίπασμα. Σε όλη την σφαίρα της οικονομίας, αυτά τα οποία σήμερα αποκαλούνται απόβλητα μπορούν να μετατραπούν σε πολύτιμα συστατικά για την υπόλοιπη παραγωγική διαδικασία.

Η επαναχρησιμοποίηση των ωφέλιμων αποβλήτων των ελαιοτριβείων ως λιπάσματος και εδαφοβελτιωτικού δίνει διέξοδο σε χρόνια προβλήματα της ελαιοπαραγωγής και των καλλιεργητών, με τρόπο φθηνό και περιβαλλοντικά ορθό. Είναι μια σύγχρονη επιλογή βασισμένη στη γνώση και στην εξέλιξη της επιστήμης, που στηρίζεται στην ορθή καλλιεργητική πρακτική.
Επιπλέον, υποστηρίζει την ανταγωνιστικότητα ενός ελληνικού εξαγώγιμου προϊόντος με ταυτότητα, βελτιώνοντας την ποιότητά του, αλλά και το εισόδημα αγροτών και ελαιουργείων, ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νησιωτικών περιοχών.

Σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων Μιχάλης Χαιρετάκης, τόνισε ότι στη διάρκεια της συνάντησης με τον Γ. Γραμματέα κ. Ζαφείρη, υπήρξε ανοικτός διάλογος με τα στελέχη της Περιφέρεια αλλά και με τους ελαιουργούς και τους ελαιοπαραγωγούς.
Οι προτάσεις επεξεργασίας των αποβλήτων των ελαιουργείων, προαπαιτούν τη δημιουργία ειδικών μονάδων και το επόμενο διάστημα θα δοθεί η δυνατότητα λειτουργίας τους μέσα από χρηματοδοτήσεις που θα γίνουν γνωστές το επόμενο χρονικό διάστημα.
Το κόστος μίας τέτοιας μονάδας, είναι απαγορευτικό για έναν ελαιουργό, ωστόσο ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία συνεργασία των εκπροσώπων του κλάδου.


Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ Χανίων ο κ. Χαιρετάκης:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου – Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Άρτεμις Κατράκη

Keywords
Τυχαία Θέματα