Μ. Ομπάμα κατά Μόσχας – Δαμασκού για τη «βάρβαρη επίθεση» στο Χαλέπι

23:50 16/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σήμερα ότι «όλος ο κόσμος παρακολουθεί ενωμένος στη φρίκη τη βάρβαρη επίθεση» που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις του καθεστώτος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στο Χαλέπι με την υποστήριξη της Ρωσίας και έκρινε ότι τόσο η Δαμασκός όσο και η Μόσχα έχουν «ματωμένα τα χέρια».

Ο Ομπάμα δήλωσε ότι υπήρξε εσκεμμένη στοχοθέτηση ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και καταγγελίες περί σφαγών αμάχων. Ο Ομπάμα επισήμανε πως

ο Άσαντ δεν μπορεί να εξασφαλίσει την παραμονή του στην εξουσία ή τη νομιμοποίηση του καθεστώτος του σφαγιάζοντας αμάχους. Επιπλέον, απαίτησε να αναπτυχθούν «αμερόληπτοι παρατηρητές» στο Χαλέπι.

Αναφερόμενος στην διαδοχή του, ο Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι δεν έχει μιλήσει με τον Ντόναλντ Τραμπ, εδώ και λίγες ημέρες, διαβεβαίωσε πάντως ότι η συνεργασία τους συνεχίζεται. Διέψευσε ότι υπάρχει σύγκρουση της κυβέρνησής του με την ομάδα του Τραμπ που χειρίζεται τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας.

Ο Ομπάμα είπε πως ελπίζει ότι ο Τραμπ θα φροντίσει να μην υπάρχει καμιά ξένη ανάμιξη στις εκλογές στις ΗΠΑ. Ακόμη, ο απερχόμενος αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως έχει πει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να «κόψει» τις κυβερνοεπιθέσεις και προειδοποίησε πως θα υπάρξουν συνέπειες.

Ο Ομπάμα άφησε να εννοηθεί στη συνέντευξή του πως οι ΗΠΑ θα ανταποδώσουν μετά τις κυβερνοεπιθέσεις και διεμήνυσε πως σκοπεύει να «στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα» στους Ρώσους και σε άλλους. Μέρος αυτής της αντίδρασης θα γίνει αντιληπτό, αλλά ένα μέρος της δεν θα μαθευτεί από κανέναν, συνέχισε.

Ακόμη ο Μπαράκ Ομπάμα υποστήριξε πως η αντιμετώπιση της Χίλαρι Κλίντον δεν ήταν δίκαιη στην προεκλογική περίοδο και στις εκλογές. Η ίδια η Χίλαρι Κλίντον κατηγόρησε τη Μόσχα και προσωπικά τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι εν μέρει υπεύθυνοι για την ήττα που υπέστη στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια ενός δείπνου με χορηγούς της εκστρατείας της, έγραψαν σήμερα οι New York Times.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα