Μάαλστρομ: Η Ουάσιγκτον δεν έχει πειστεί από τις εμπορικές προτάσεις της Ευρώπης

11:37 22/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Eνώ απομένει μία εβδομάδα μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Μαΐου που ισχύει η εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τους αμερικανικούς δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα (25%) και στο εισαγόμενο αλουμίνιο (10%), η Επίτροπος της ΕΕ για το Εμπόριο Σεσίλια Μάλμστρομ, δήλωσε απαισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι «η Ουάσιγκτον δεν έχει πειστεί από τις εμπορικές προτάσεις της Ευρώπης». Οι Βρυξέλλες αξιώνουν να υπάρξει μόνιμη εξαίρεση του

ευρωπαϊκού χάλυβα και του ευρωπαϊκού αλουμινίου από τους αμερικανικούς δασμούς, ενώ η Ουάσινγκτον απαιτεί μεγαλύτερο άνοιγμα της ευρωπαϊκής αγοράς στις αμερικανικές εταιρείες.

«Με το πιστόλι στον κρόταφο», δήλωσαν οι 28 ηγέτες της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε εμπορικά θέματα, περιλαμβανομένης της απελευθέρωσης της αγοράς, αρκεί η Ουάσινγκτον να μην επιβάλει δασμούς στον ευρωπαϊκό χάλυβα και αλουμίνιο.

Αν οι δασμοί των ΗΠΑ εφαρμοστούν τελικά, η ΕΕ έχει προετοιμαστεί να επιβάλλει αντίποινα. Στον κατάλογο των προϊόντων που θα συμπεριληφθούν στα αντίμετρα συμπεριλαμβάνονται εμβληματικά είδη όπως τα τζιν, το μπέρμπον, ή οι μοτοσικλέτες Χάρλεϊ-Ντέιβιντσον.

Αν αντιθέτως εξαιρεθεί, η ΕΕ είναι διατεθειμένη να πάρει μέτρα «εθελοντικής ρυθμιστικής συνεργασίας» με τις ΗΠΑ, να συνεργαστεί για να προωθηθούν μεταρρυθμίσεις στον Παγκόσμια Οργανισμό Εμπορίου και να διευρύνει «την αμοιβαία πρόσβαση» στις αγορές για «βιομηχανικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων».

Οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς ύψους 25% στον χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο τον Μάρτιο, αλλά έδωσαν στην ΕΕ προσωρινή εξαίρεση.

Πρόσφατη ανάλυση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας , σημειώνει ότι οι δασμοί που έχουν ανακοινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες αποτελούν μικρό μόνο ποσοστό του εμπορίου των ΗΠΑ ή του παγκόσμιου εμπορίου και η επίπτωσή τους πιθανόν θα είναι περιορισμένη. Τα προϊόντα που επηρεάζονται από τα μέτρα αντιστοιχούν σε μόλις 2% των εισαγωγών των ΗΠΑ και των κινεζικών εξαγωγών και λιγότερο από το 0,5% του παγκόσμιου εμπορίου.

«Ωστόσο, έχουν ξεκάθαρα αυξηθεί οι κίνδυνοι που συνδέονται με μία κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων και μία ευρύτερη αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις επενδυτικές αποφάσεις σε όλο τον κόσμο, δοκιμάζοντας την αντοχή της δυναμικής του παγκόσμιου εμπορίου», επισημαίνεται από την ΕΚΤ.

«Τους τρεις πρώτους μήνες (του 2018), οι εισαγωγές από τη Ρωσία αυξήθηκαν κατά 139% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, αυτές από την Τουρκία κατά 76%» επισημαίνουν ωστόσο επενδυτικοί κύκλοι, καλώντας την ΕΕ να εφαρμόσει άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την αθρόα εισροή ξένου χάλυβα στην ευρωπαϊκή αγορά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα