Μακρόν: Η διεθνής σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα cool

15:51 31/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εν μέσω αναταράξεων καθώς ο υπουργός Εργασίας, Μουριέλ Πενικό, παρουσίαζε τις επίμαχες αλλαγές που επιδιώκει η κυβέρνηση στα εργασιακά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, και επί της ουσίας ζητά πίστωση χρόνου καλώντας τους συμπατριώτες του να μην τον καταδικάσουν ακόμη. Μάλιστα, τα εργατικά συνδικάτα όρισαν για τις 12 Σεπτεμβρίου την έναρξη κινητοποιήσεων.

"Nous devons renouer avec l’héroïsme politique"#Macron, le grand entretien. À lire dans #LePoint et sur LePoint.fr pic.twitter.com/UAVypTbHFO

Le Point (@LePoint) August 30, 2017

Με τη δημοτικότητά του να βρίσκεται σε κάθετη πτώση, ο Μακρόν τονίζει ότι καταβάλλει τις απαραίτητες προσπάθειες, για βαθιά μεταρρύθμιση της χώρας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε περισσότερες από 20 σελίδες, παρουσιάζει λεπτομερώς στην εφημερίδα Le Point τις φιλοδοξίες του να ξαναγίνει η Γαλλία «μεγάλη δύναμη και να ξεπεράσει το αίσθημα της ήττας», με την παράλληλη εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, τα κοινωνικά επιδόματα, την αγορά εργασίας και την παιδεία.

Πρέπει «να ζω επί μήνες με την ανυπομονησία του λαού», τόνισε ο Μακρόν ωστόσο, επέμεινε στο επιχείρημα ότι το έργο του δεν μπορεί να κριθεί τις πρώτες 100 ημέρες.

Ο γάλλος πρόεδρος υπερασπίζεται όλες τις αποφάσεις που έλαβε μετά την ορκωμοσία του, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, αλλά και την αμφιλεγόμενη μείωση του επιδόματος στέγασης.

Σε διεθνές επίπεδο, ο Μακρόν επισημαίνει ότι επιθυμεί την επανίδρυση μιας Ευρώπης «που προστατεύει», τόσο στον εμπορικό όσο και στον αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορεί να συγκρίνεται σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα και θα γίνει «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Υπέρ του Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε ο Επίτροπος της Ε.Ε Πιέρ Μοσκοβισί, αναφορικά με τη δημιουργία ενός υπουργείου Οικονομικών της Ευρωζώνης, ώστε να διαχειρίζεται τον προϋπολογισμό και «να ενισχύει τις επενδύσεις αλλά και την αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος πρόεδρος δεν δίστασε μάλιστα να καταγγείλει χώρες, όπως η Πολωνία, οι οποίες κατά τη γνώμη του «υπονομεύουν τις θεμελιώδεις αξίες» της ΕΕ.

«Η διεθνής σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα κουλ»

Με αυτή τη φράση ο Μακρόν αναφέρθηκε στις διεθνείς σχέσεις σχολιάζοντας: «Είμαι αναγκασμένος να μιλάω με τον Ερντογάν κάθε εβδομάδα» και υπενθύμισε ότι στην τελευταία επικοινωνία ζήτησε από την Άγκυρα «την άμεση απελευθέρωση» του δημοσιογράφου Λου Μπιρό που κρατείται στην Τουρκία.

#Macron Talks To #Erdogan by @LatuffCartoons @tglobepost
Emmanuel Macron “I am the one who has to talk with Erdogan every 10 days.” NOT COOL pic.twitter.com/bPjrSVwwuZ

— TODAY'S TURKEY (@TODAYS_TURKEY) August 31, 2017

Αναφερόμενος στην «απόλυτη διαφωνία του» με τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, ο Μακρόν τόνισε ότι «η Γαλλία δεν θα του χαριστεί», όμως πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «εγκαινίασαν ένα διάλογο σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, τον διάλογο Τριανόν».

Αναφορικά με τη Συρία, ο γάλλος πρόεδρος επανέλαβε τη θέση του ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ Αλ-Άσαντ δεν θα πρέπει «να αποτελεί προϋπόθεση για όλα».

Τόνισε πάντως ότι Ρωσία και Γαλλία συμφωνούν σε κάποια θέματα, «κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

ΠΗΓΗ:Le Point

Keywords
Τυχαία Θέματα