Μακρόν: Πιο σημαντική η ενότητα της ΕΕ από τη σχέση με τη Βρετανία μετά το Brexit

19:02 27/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Η διατήρηση της ενότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πιο σημαντική από τη σφυρηλάτηση μιας στενής σχέσης με τη μετά-Brexit Βρετανία, δήλωσε ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας του ενώπιον των πρεσβευτών της Γαλλίας.

«Η Γαλλία θέλει να διατηρήσει μια ισχυρή, ειδική σχέση με το Λονδίνο αλλά όχι αν το κόστος είναι η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο Μακρόν

προσθέτοντας πως το Brexit «είναι επιλογή ενός κυρίαρχου κράτους, την οποία πρέπει να σεβαστούμε, αλλά δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εις βάρος της ακεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σε μια ομιλία που διήρκεσε μιάμιση ώρα ο Μακρόν κάλεσε την Ευρώπη να είναι μια «εμπορική και οικονομική δύναμη» η οποία υπερασπίζεται τα στρατηγικά συμφέροντά της και την οικονομική ανεξαρτησία της με εργαλεία που θα μπορούν να την προφυλάσσουν από κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ πέρα από το έδαφός τους.

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε ακόμη ότι θέλει να μεταρρυθμίσει την Ομάδα των Επτά (G7 – Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία, Καναδάς, ΗΠΑ) και να ενισχύσει τον διάλογο ανάμεσα σε αυτή την ομάδα των πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών και την Κίνα, την Ινδία και την Αφρική.

Η τελευταία σύνοδος κορυφής της G7 κατέληξε σε φιάσκο τον Ιούνιο στον Καναδά, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε το τελικό ανακοινωθέν και επιδόθηκε σε καυστικούς λιβέλους εναντίον του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό με υπόβαθρο εμπορικές διαφωνίες.

«Θα προτείνω μέχρι τα τέλη του έτους στα άλλα κράτη μέλη μια μεταρρύθμιση σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες που θα αναλάβουν έπειτα από εμάς την προεδρία της G7 το 2020», διευκρίνισε.

Αναφερόμενος στη Συρία, ο Εμμανουέλ Μακρόν εκτίμησε πως μια «επιστροφή στην κανονικότητα» με τη διατήρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ στην εξουσία θα ήταν «ένα ολέθριο λάθος».

«Βλέπουμε ποιοι θα ήθελαν, όταν τελειώσει ο πόλεμος εναντίον του Νταές [αραβικό ακρωνύμιο της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος], να διευκολύνουν μια επιστροφή στην κανονικότητα: ο Μπασάρ αλ Άσαντ θα παρέμενε στην εξουσία, οι πρόσφυγες (…) θα επέστρεφαν και η Ευρώπη και κάποιοι άλλοι θα αναλάμβαναν την ανοικοδόμηση», είπε.

«Μπορεί να θεωρώ από την πρώτη μέρα ότι ο υπ΄αριθμόν ένα εχθρός μας είναι ο Νταές και να μην έθεσα ποτέ την αποπομπή του Μπασάρ αλ Άσαντ ως προϋπόθεση για τη διπλωματική ή ανθρωπιστική δράση μας στη Συρία, όμως πιστεύω πως ένα τέτοιο σενάριο θα ήταν ένα ολέθριο λάθος», εκτίμησε.

«Ποιος προκάλεσε αυτούς τους χιλιάδες πρόσφυγες; Ποιος σφαγίασε τον ίδιο τον λαό του; Δεν είναι δουλειά της Γαλλίας να ορίσει τους μελλοντικούς ηγέτες της Συρίας ούτε και οποιασδήποτε άλλης χώρας αλλά είναι καθήκον μας και προς το συμφέρον μας να διασφαλίσουμε πως ο συριακός λαός θα είναι σε θέση να το κάνει», τόνισε και πρόσθεσε ότι στη Συρία «έφθασε η ώρα της αλήθειας» καθώς «πλησιάζουμε, πιστεύω, τους τελευταίους μήνες της σύγκρουσης», που ξέσπασε τον Μάρτιο του 2011.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής για τη Μεσόγειο «στην αρχή του καλοκαιριού του 2019» στη Μασσαλία για να «ξαναπιάσουμε το νήμα μιας μεσογειακής πολιτικής».

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, Ρόιτερς, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα