Μαρία Γιαγιάννου: Μια σύγχρονη υπερμαριονέτα

19:30 12/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Με αφορμή την παράσταση Κλάρα Σούμαν, τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας, που ανεβαίνει στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Φιορέντζη, συναντήσαμε τη συγγραφέα Μαρία Γιαγιάννου.

Μας ξενάγησε στον ρομαντικό και ανταγωνιστικό κόσμο του ζεύγους Ρόμπερτ και Κλάρας Σούμαν. Μας σύστησε τη χαρισματική Κλάρα, που έλαμψε με το ταλέντο της σε έναν κόσμο ανδρών, ισορροπώντας στα

«21 χέρια της» 8 εγκυμοσύνες, 4 απώλειες τέκνων, έναν σύζυγο που πέρασε το κατώφλι από τη μουσική ιδιοφυία στην παράνοια, έναν αμφιλεγόμενο έρωτα με έναν άλλο σπουδαίο συνθέτη της εποχής και εκατοντάδες συναυλίες ανά την Ευρώπη. Μας μίλησε για τον έρωτα, την καλλιτεχνική δημιουργία, τη συγγραφή, τη μουσική, τη γυναίκα δημιουργό αλλά και τη διττή φύση εντός και εκτός μας.

Η Κλάρα Σούμαν είναι μία παράσταση για ένα πιάνο, μια φωνή και δύο πνεύματα, η οποία αυτοπαρουσιάζεται ως «διακεκομμένη σεάνς επικοινωνίας με τα μεγάλα πνεύματα». Πνευματισμός και πνευματικότητα, συναντώνται στην όλο πνεύμα πένα της Μαρίας Γιαγιάννου. Πώς όμως λειτουργεί για εκείνη η συγγραφική διαδικασία; Ταυτίζεται με την ηρωίδα της; Πόσο δικό της κομμάτι πρόβαλε στην Κλάρα και πόσα κομμάτια δικά της βρίσκει βγαίνοντας «Εκτός Εαυτού» για να τη συναντήσει; Όπως μας πληροφορεί ο Ρόμπερτ Σούμαν -δια χειρός Μαρίας Γιαγιάννου- «υπάρχει ένα είδος μικροβίου με την εύγλωττη ονομασία Diplozoon Paradoxum. Όταν το θηλυκό και το αρσενικό ενώνονται, μένουν για πάντα συγχωνευμένα και μεγαλώνουν δίχως τροφή – το ένα μέσα στο άλλο για το υπόλοιπο της ζωής τους.»

Ούσα και η ίδια μέλος ενός ζεύγους δημιουργών, ως σύντροφος του συγγραφέα Γιώργου Λαμπράκου, αισθάνονται ποτέ Diplozoon Paradoxum;

Στο κείμενο η εξάχρονη Κλάρα εμφανίζεται να υποκλίνεται σε ένα αβγό. Το καλλιτεχνικό αυγό της συγγραφέως πάντως είναι η δουλειά του πατέρα της, του ζωγράφου Απόστολου Γιαγιάννου, που λειτουργεί ως μήτρα από την οποία ξεπηδά, σύμφωνα με τον γλαφυρό και γεμάτο εικόνες λόγο της Μαρίας. Το αυγό όμως περιέχεται και σε μια από τις γυάλες που κομίζει επί σκηνής ο βαρύτονος Νικόλας Καραγκιαούρης. Ένα σκηνοθετικό εύρημα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, που λειτουργεί ως αίνιγμα για τους θεατές και επιδέχεται πολλών ερμηνειών.

«Η μουσική δίνει ήχο σε αυτά που θα ήταν καλύτερα να μείνουν στην σιωπή» μας λέει η Κλάρα Σούμαν. Η Γιαγιάννου αγαπά να μετατρέπει τη μουσική σε λόγο, ενώ εκφράζει μέσω του Ρόμπερτ Σούμαν τον θαυμασμό της για το αντίστροφο: «Η πιο θαυμάσια αλχημεία δεν είναι να μετατρέψεις τον χαλκό σε χρυσάφι, αλλά τον λόγο σε μουσική». Ως προς τη σχέση της με τη μουσική, δηλώνει λάτρης των μπλουζ, του φλαμένκο και της Κάλλας, ενώ έχει γράψει και στίχους για ένα τραγούδι.

Η παράσταση «Κλάρα Σούμαν: Τα χαρισματικά πρόσωπα μιας υπερμαριονέτας» σε σκηνοθεσία Μιλτιάδη Φιορέντζη θα παίζεται για λίγες ακόμα ημέρες (12, 13, 19, 20 και 27 Μαρτίου) στο Θέατρο της Οδού Κυκλάδων.

*Ευχαριστούμε τις φιλόξενες εκδόσεις Γαβριηλίδη για την παραχώρηση του χώρου όπου πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη

The post Μαρία Γιαγιάννου: Μια σύγχρονη υπερμαριονέτα appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα