Μαξίμου: «Προφανής η δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας»

19:31 24/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ως προφανή δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας, σχολίασαν πηγές της κυβέρνησης την αναγνώριση εκ μέρους του προέδρου Γιούνκερ ότι «η Ελλάδα δεν εξαιρείται από το Ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Σημείωναν ως προφανή τη δικαίωση της προσπάθειας της Ελλάδας και επισήμαιναν πως «το μόνο που μένει τώρα να διευκρινιστεί είναι ποια είναι η θέση της ΝΔ».

Στην

επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και τους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, Γιόζεφ Μουσκάτ και Πάολο Τζεντιλόνι, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά η Διακήρυξη της Ρώμης να απαντά ξεκάθαρα στο ερώτημα: αν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ένωσης, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση του ΔΝΤ θέτοντας τους Ευρωπαίους ηγέτες προ των ευθυνών τους.

Να σημειωθεί ότι στη Διακήρυξη της Ρώμης, μετά από τις παρεμβάσεις της Αθήνας, διατηρήθηκε – παρά τις ενστάσεις πολλών χωρών – το κομμάτι του κειμένου για την κοινωνική Ευρώπη και μάλιστα προστέθηκε αναφορά στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία απουσίαζε από τα πρώτα σχέδια.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε σε δήλωσή του ότι «δημοσίως με τον Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ήδη από τον Μάιο 2015 εξέφρασα την υποστήριξή μου σε δίκαια και αποτελεσματικά συστήματα συλλογικών διαπραγματεύσεων» και ότι (πρέπει να υπάρξει) «δέσμευση των πιστωτών να δώσουν στην Ελλάδα το επιθυμητό και απαραίτητο περιθώριο ελιγμών για να δημιουργήσει το δικό της μέλλον. Όλα αυτά με σεβασμό προς το κοινωνικό κεκτημένο, του οποίου είμαστε οι θεματοφύλακες».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «όλοι οι φορείς θα πρέπει να εργαστούν με υπευθυνότητα για την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και πως «το επόμενο ραντεβού θα πρέπει να είναι στο Eurogroup της 7ης Απριλίου». Πρόσθεσε ότι «ιδανικά, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι τότε και εμείς θα συνεχίσουμε να σας υποστηρίζουμε για τον σκοπό αυτό.

Την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για την διαφύλαξη του Ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου και ειδικότερα τη διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων στήριξε σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι. «Να προστατεύσουμε το κοινωνικό κεκτημένο σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ χωρίς καμία εξαίρεση, όπως σωστά σημείωσε σε επιστολή του ο φίλος μου Έλληνας πρωθυπουργός», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ομιλία του προς τους κοινωνικούς εταίρους και τα ευρωπαϊκά συνδικάτα, με την οποία άνοιξε τη σχετική συνεδρίαση, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Σύνοδο της Ρώμης.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλλα, που τονίζοντας ότι η κοινωνική ατζέντα και ο αντίστοιχος πυλώνας θα πρέπει να είναι μία από τις πιο σημαντικές δεσμεύσεις της διακήρυξης της Ρώμης, καλεί τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντόνιο Ταγιάνι, να μην την υπογράψει, χωρίς τις παραπάνω προϋποθέσεις.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: Κώστας Λασκαράτος,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα