Με επιτυχία η εκδήλωση παρουσίασης του Λευκώματος για την 50χρονη πορεία των Καραϊσκακείων

15:05 15/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα του Σαββάτου 13 Απριλίου, στο ξενοδοχείο «Κιέριον», η εκδήλωση για την παρουσίαση του Βιβλίου-Λεύκωματος με τίτλο ‘’Πενήντα χρόνια «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΕΙΑ» (1967-2017)’’ της Βασιλικής Κοζιού-Κολοφωτιά που εξέδωσαν η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας.
Φορείς του Νομού, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων, άνθρωποι των Γραμμάτων και φίλοι της παράδοσης ήταν όλοι εκεί για να

τιμήσουν με την παρουσία τους την ξεχωριστή αυτή εκδήλωση και τον θεσμό των Καραϊσκακείων που είναι ο μακροβιότερος στο είδος του.
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ.κ. Τιμόθεου ο οποίος συνεχάρη τόσο την Περιφέρεια Θεσσαλίας και την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων όσο και τη συγγραφέα για την προσπάθειά τους αυτή.
Η βουλευτής κ. Χρυσούλα Κατσαβριά-Σιωροπούλου ανέφερε πως «Αξίζει να συμβάλουμε όλοι μας, ώστε να συνεχιστούν τα Καραϊσκάκεια ακόμα πιο αναβαθμισμένα».
Η βουλευτής κ. Παναγιώτα Βράντζα τόνισε πως «Τα Καραϊσκάκεια άντεξαν στο χρόνο και μετέδωσαν τον πολιτισμό μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό».
Ο βουλευτής κ. Κώστας Τσιάρας έκανε λόγο για έναν κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό που μπορούμε και πρέπει να τον θωρακίσουμε, αλλά και να τον εξελίξουμε.
Ο δήμαρχος Καρδίτσας κ. Φώτης Αλεξάκος υπογράμμισε πως η ιστορία οφείλει και πρέπει να καταγράφεται και αυτό ακριβώς έπρεπε να γίνει και για τα Καραϊσκάκεια.
Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας-Δήμαρχος Μουζακίου κ. Γιώργος Κωτσός χαρακτήρισε τα Καραϊσκάκεια κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση για τον τόπο μας αλλά και ένα πεδίο κοινής αναφοράς όλων μας.
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μαυρομματίου «Ο Καραϊσκάκης» κ. Δημήτρης Γιώτης διάβασε τον χαιρετισμό του απόγονου του ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Γεώργιου-Λεωνίδα Καραϊσκάκη ο οποίος έδωσε τα συγχαρητήριά του στους διοργανωτές.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός τόνισε τα ακόλουθα: «Για μας ο πολιτισμός είναι αντίσταση ποιότητας και αντίσταση ζωής. Ο πολιτισμός έχει τέτοια δύναμη που μπορεί να σώσει την ανθρωπότητα. Αν υπάρχει πολιτισμός, υπάρχει και μνήμη. Ευχαριστώ θερμά την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων και τη συγγραφέα κ. Βάσω Κοζιού γι ΄ αυτή τη συνεργασία. Οι κόποι δεν πήγαν χαμένοι. Είστε φάρος αντίστασης. Κρατήσατε μια αλυσίδα παράδοσης χωρίς να σπάσει κανένας κρίκος».
Ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Βασίλης Τσιάκος σημείωσε τα παρακάτω: «Σήμερα νιώθουμε όλοι δικαιωμένοι. Το Λεύκωμα αυτό περικλείει ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τα Καραϊσκάκεια εδώ και 50 χρόνια μάς έχουν βάλει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Λαός, εξάλλου, ο οποίος δεν καταγράφει την ιστορία του είναι καταδικασμένος στη λήθη και στην απαξίωση. Ευχαριστώ θερμά την Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων για τη δράση, το μεράκι και το πάθος της τα οποία μεταδίδει και σε όλους εμάς. Ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλω και στη συγγραφέα Βάσω Κοζιού για το πόνημα αυτό που μας χάρισε. Ήταν η πιο κατάλληλη να το συγγράψει, γιατί τα Καραϊσκάκεια τα έζησε εκ των έσω για πολλά χρόνια. Η Καρδίτσα απέδειξε ότι αντιστεκόμαστε και μπορούμε να πετύχουμε πολλά».
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων κ. Μανώλης Στεργιόπουλος δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: «Μισός αιώνας ζωής Καραϊσκάκεια. Πενήντα καλοκαίρια λουσμένα από το φως του πολιτισμού και της χαράς της δημιουργίας. Χιλιάδες χορευτές, εκατοντάδες συγκροτήματα που ήρθαν στην καρδιά της Ελλάδας, την Καρδίτσα μας, από κάθε γωνιά του κόσμου, και φυσικά από ολόκληρη τη χώρα μας, ένα πολύχρωμο μωσαϊκό από διαφορετικές κουλτούρες, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, μυριάδες συναισθήματα, χαρές αλλά και δυσκολίες, συγκινήσεις, μα πάνω απ ΄ όλα αυτή η ανίκητη δύναμη της ενότητας και της αλληλεγγύης που δεν γνωρίζει από γλώσσα ή χρώμα.Όλα αυτά τα σπουδαία αντάμωναν κάθε Ιούνιο στην σκηνή των Καραϊσκακείων και ήταν τελικά τέτοια η αλήθεια τους και τέτοιο το υλικό τους, ώστε σήμερα να πανηγυρίζουμε για τα πενηντάχρονα του θεσμού και να ατενίζουμε τα επόμενα χρόνια με ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά και περηφάνεια.Ο θεσμός αυτός απέδειξε ότι ο πολιτισμός είναι ο μόνος που μπορεί να ενώσει και έστειλε παντού το πανανθρώπινο μήνυμα της ειρήνης και της ομοψυχίας. Στα χνάρια του ήρωα Γεώργιου Καραϊσκάκη, προς τιμήν του οποίου πραγματοποιείται η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού φέροντας το όνομά του, όλοι εμείς σήμερα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διαφύλαξη αυτού του θεσμού και να παλεύουμε για την ακόμα μεγαλύτερη αναβάθμισή του, όπως ακριβώς του αρμόζει. Η έκδοση του Λευκώματος για τα πενηντάχρονα των Καραϊσκακείων είναι μια ιστορική στιγμή και αναμφισβήτητα θα αποτελέσει μια σημαντική παρακαταθήκη και έναν πολύτιμο οδηγό για όσα οραματιζόμαστε να ακολουθήσουν. Ας βαδίσουμε στα μονοπάτια της ιστορίας, ας θυμηθούμε την εξελικτική πορεία της διοργάνωσης και ας τη γνωρίσουν και οι νεότερες γενιές, ας αναστοχαστούμε».
Η συγγραφέας, σ. εκπαιδευτικός-ερευνήτρια τοπικής ιστορίας και λαογραφίας κ. Βασιλική Κοζιού-Κολοφωτιά είπε, μεταξύ άλλων, τα παρακάτω: «Ένα μεγάλο κομμάτι του αρχείου μου ήταν και αυτό που αφορούσε στη μακροβιότερη και μια από τις κορυφαίες εκδηλώσεις του τόπου μας, τα Καραϊσκάκεια, τα οποία ξεκίνησαν το 1967 και αισίως μπήκαν στην έκτη δεκαετία εδώ και δυο χρόνια. Άντεξαν στον χρόνο, γιατί οι διοργανωτές έβαζαν στόχους και προσπαθούσαν να ανεβάζουν όλο και περισσότερο τον πήχη. Η Διεθνής Γιορτή Πολιτισμού-Καραϊσκάκεια (όπως μετονομάσθηκαν από το 1995), βοήθησε σημαντικά στην ανάδειξη του πολιτισμού και ιδιαίτερα στη διατήρηση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας. Προώθησε δε τη διαπολιτισμική συνύπαρξη των λαών δημιουργώντας δεσμούς φιλίας και αρθρώνοντας έναν αντίλογο ειρηνικό. Πλησιάζοντας, λοιπόν, τα πεντηντάχρονα των Καραϊσκακείων και έχοντας στο αρχείο μου πάμπολλες φωτογραφίες, αποκόμματα εφημερίδων και σχεδόν όλα τα προγράμματα και τις αφίσες από την έναρξη των Καραϊσκακείων στην πόλη της Καρδίτσας, η έγνοια μου ήταν όλο αυτό το υλικό που διέθετα να το βγάλω από τα σκοτάδια και να πάρει τη θέση του σε ένα λεύκωμα-βιβλίο, για να γίνουν κοινωνοί και όλοι όσοι αγάπησαν και στήριξαν τα Καραϊσκάκεια στην πορεία των πενήντα χρόνων».
Για το μεγάλο αυτό ταξίδι στον χώρο και στον χρόνο μέσα από το υλικό που παρατίθεται κατ ΄ έτος, μίλησαν τρεις σημαντικοί άνθρωποι της επιστήμης και της έρευνας.
Η τ. Διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ανάμεσα στα άλλα τόνισε τη σπουδαιότητα των Καραϊσκακείων και έκλεισε την ομιλία της με τα παρακάτω λόγια: «Το βιβλίο-Λεύκωμα Τα πενηντάχρονα Καραϊσκάκεια, πέρα από την αξία του ως ιστορικής πηγής, εφ’ όσον περιέχει πρωτογενές υλικό φωτογραφικό, αρχειακό και προφορικές μαρτυρίες, προκαλεί σε μια ανοιχτή συζήτηση για τη σημασία του θεσμού των Καραϊσκακείων για τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική ιστορία και τον πολιτισμό».
Ο δημοσιογράφος-ερευνητής της λαϊκής παράδοσης, παρουσιαστής της εκπομπής «Ο Τόπος και το τραγούδι του» της ΕΡΤ3 κ. Γιώργης Μελίκης είπε πως τα «Καραϊσκάκεια», μετά από πενήντα χρόνια, είναι πλέον ένας δυνατός θεσμός για τα πολιτιστικά δρώμενα της Καρδίτσας και θα πρέπει να περιφρουρηθεί με κάθε τρόπο. Η φίλη μου Βάσω Κοζιού εξασφάλισε τη μνήμη των τριάντα χρόνων. Μακάρι στο μέλλον να ξαναγραφούν και τα επόμενα πενήντα χρόνια.
Ο συντοπίτης μας συγγραφέας, ερευνητής, τ. πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κ. Λάμπρος Γριβέλλας έκανε λόγο για ένα πόνημα πολύπλευρης σημασίας και ιδιαίτερου συμβολισμού, καταθέτοντας την πρόταση να γιορτάζονται ανά τετραετία.
Η εκδήλωση διανθίστηκε από δημοτικά τραγούδια που ερμήνευσαν οι: Χρυσόστομος Μητροπάνος, Βασίλειος Νταλάρας και Μάριος Σαρημιχαηλίδης με συνοδεία ορχήστρας που απαρτιζόταν από τους: Χρήστο Κιτσόπουλο, κλαρίνο-φλογέρα, Μάριο Σαρημιχαηλίδη, λαούτο, Λύδια Καραμέτου, βιολί και Γιάννη Σερίφη, κρουστά.
Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Μπανάτσας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα