Με την «Μαζώχτρα» του Εφταλιώτη συνεχίζει το Θεσσαλικό Θέατρο

14:14 28/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

—————————————————————-
Mετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν οι παραστάσεις με το έργο του Αντρέα Καρκαβίτσα «Ο ζητιάνος», το Θεσσαλικό Θέατρο συνεχίζει από την Δευτέρα 5 Μαρτίου έως και την Πέμπτη 8 Μαρτίου – 2018, και θα παρουσιάσει την δεύτερη παράσταση, του θεματικού άξονα
«Η Ελληνική ύπαιθρος στην Πεζογραφία» με τη νουβέλα του Αργύρη Εφταλιώτη «Μαζώχτρα»,σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου.
Η παράσταση παίχτηκε δυο χρονιές με μεγάλη επιτυχία στην Αθήνα. Έκανε περιοδεία

στη Δυτική Μακεδονία μετά από πρόσκληση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, περιοδεία στην Κρήτη, συμμετείχε σε φεστιβάλ του Κέντρου Έρευνας για Θέματα Ισότητας των φύλων και πραγματοποίησε πρωινές παραστάσεις για Λύκεια.
Η «Μαζώχτρα» είναι ένα από τα αριστουργήματα του Αργύρη Εφταλιώτη ο οποίος υπήρξε πρωτοπόρος δημοτικιστής και πολύ σημαντικός συγγραφέας για τα Ελληνικά γράμματα.
Κείμενά του, περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
Παρακολουθώντας την παράσταση οι μαθητές θα έρθουν σε άμεση επαφή με τον υπέροχο λόγο του συγγραφέα, δοσμένο θεατρικά, με χιούμορ και ζωντάνια, θα προβληματιστούν, θα μάθουν και θα λάβουν ένα ερέθισμα για σκέψη και διάλογο.
Λίγα λόγια για το έργο:
…Σ’ένα χωριό της Κρήτης, την «Παραμυθιά», ζούσε μια πολύ όμορφη κοπέλα που ήταν φτωχή και μάζευε ελιές στα χτήματα των άλλων, η Ασήμω. Στην «Παραμυθιά» ζούσε κι ένα όμορφο παλικάρι που ήταν αρχοντόπουλο, ο Πανάγος. Οι δύο νέοι ερωτεύονται και ανταλλάσσουν όρκους αγάπης. Μα ένα αρχοντόπουλο δεν μπορεί να παντρευτεί μια μαζώχτρα. Έτσι, ο Πανάγος παίρνει τον λόγο του πίσω και η προδομένη Ασήμω αντιμετωπίζει τον χλευασμό του χωριού. Σκέφτεται να πέσει στον γκρεμό… Αλλά όχι, δεν συμβιβάζεται με την κοινωνική αδικία κι αποφασίζει να εκδικηθεί. Με ένα ψέμα της που διαδίδεται σαν φήμη σε όλο το χωριό σπέρνει τη συμφορά. Αλλεπάλληλα φονικά ξεκινούν ανάμεσα σε χριστιανούς και μουσουλμάνους Παραμυθιώτες…Ένα ολόκληρο χωριό φτάνει στην καταστροφή γιατί κανείς, όταν ξέσπασε το κακό, δεν κάθισε να σκεφτεί τις πραγματικές αιτίες.
«Πού καιρός και πού κεφάλι να στοχαστούνε, να βρούνε τη φύτρα και τη ρίζα τού κακού. Όλοι φρενιασμένοι τρέχανε…»

Ταυτότητα Παράστασης:
Κείμενο: Αργύρης Εφταλιώτης
Σκηνοθεσία: Κώστας Παπακωνσταντίνου
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δήμητρα Μητροπούλου, Χρήστος Χριστόπουλος
Επιμέλειακίνησης: Μαργαρίτα Τρίκκα
Σκηνικά-Κοστούμια: Ζωή Αρβανίτη
Μουσική: Βασίλης Κουτσιλιέρης
Φωτισμοί: Γιώργος Αγιαννίτης
Φωτογραφίες: Νίκος Βαρδακαστάνης
Ερμηνεύουν: Θοδωρής Θεοδωρίδης, Νάντια Δαλκυριάδου, Δημοσθένης Ξυλαρδιστός

Keywords
Τυχαία Θέματα