Μεγάλες ζημιές για την οινική βιομηχανία από τις φωτιές στις ΗΠΑ

18:22 10/10/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν την Βόρεια Καλιφόρνια και έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 11 ανθρώπους μαίνονται ανεξέλεγκτες για τρίτη ημέρα. Μέσα σε ένα 48ωρο έγιναν στάχτη χιλιάδες εκτάρια, τουλάχιστον 1.500 κατοικίες και επιχειρηματικές εγκαταστάσεις και μία από τις ομορφότερες και πλουσιότερες περιοχές των ΗΠΑ είναι αντιμέτωπη με μία ολοκληρωτική καταστροφή. Οι ζημιές είναι αδύνατον να υπολογιστούν πριν ολοκληρωθεί η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και ακολουθήσει η αποτίμηση. Ο οινικός κλάδος όμως είναι

ήδη από χθες συντετριμμένος καθώς μια νέα συνθήκη διαμορφώνεται.
Οι φωτιές έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις με αμπέλια κυρίως στη Σονόμα και στη Νάπα ενώ πολύ γνωστά οινοποιεία καταστράφηκαν ολοκληρωτικά και εκατοντάδες έχουν υποστεί τεράστιες ζημιές.

Αμπελώνας στις φλόγες στην Καλιφόρνια

Μία από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου δέχτηκε ένα τεράστιο πλήγμα όχι μόνο σε επίπεδο παραγωγής αλλά κυρίως στις υποδομές. Ιστορικά αμπελοτόπια στο White Rock όπου έγινε μία από τις παλαιότερες εγκαταστάσεις οινοποιείων στο φαράγγι Soda το 1870 δεν υπάρχει πια. Tο Signorello Estate στο Silverado Trail έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Εκτεταμένες καταρστοφές στο Signorello EstateSignorello Estate

Στο Paradise Ridge, στο Nicholson Ranch και σε πολλά άλλα οινοποιεία οι άνθρωποι των Κτημάτων με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα ενημερώνουν τον κόσμο ότι όλοι είναι καλά στην υγεία τους.

Εγκαταστάσεις του Nicholson Ranch στη Sonoma

Οι περισσότεροι οινοποιοί στην περιοχή μαζί με τους υπόλοιπους κατοίκους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους και δεν μπορούν να επιστρέψουν για να εκτιμήσουν τις ζημιές.

Στις περισσότερες περιοχές η συγκομιδή είχε ολοκληρωθεί. Σε μεμονωμένες περιπτώσεςι είχαν μείνει λίγα σταφύλια, προφανώς με την προοπτική του όψιμου τρύγου. Μία τέτοια περίπτωση ήταν στη Santa Rosa όπου η φωτιά έφτασε στα αμπέλια ενώ ήταν γίνονταν νυχτερινός τρύγος. Στο οινοποιείο Carlisle οι εντολές για εκκένωση έφτασαν στις 5.00 π.μ. τοπική ώρα.

Στη Sebastopol o Dan Kosta, ιδρυτής του κτήματος Kosta Browne απομακρύνθηκε από τις αρχές. Φεύγοντας με την οικογένεια του δήλωσε : «Όλη η περιοχή έχει καταστραφεί. Ο αέρας ήταν πολύ δυνατός, έφερνε σπίθες και στάχτες κοντά μας και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε».

Η Νάπα και η Σονόμα είναι από τις σημαντικότερες οινοτουριστικές περιοχές στις ΗΠΑ και συνεισφέρουν στην Αμερικανική βιομηχανία του κρασιού με δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Περισσότεροι από 46.000 άνθρωποι εργάζονται μόνο στην Νάπα στον τομέα του κρασιού ( παραγωγή, διάθεση-εμπορία-τουρισμός). Το 2016 επισκέφθηκαν την περιοχή 3,5 εκατομμύρια τουρίστες και κατέβαλαν περίπου 80 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους σύμφωνα με το Destination Analysts. Στην κομητεία της Σονόμα ο Οργανισμός Τουρισμού αναφέρει ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι σχεδόν 2 δις δολάρια ενώ σε επίπεδο Πολιτείας ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που επισκέφθηκαν τις οινοπαραγωγικές περιοχές το 2016 ξεπερνά τα 23.6 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα από φόρους φτάνουν στα 15,2 δις δολάρια. Η Καλιφόρνια παράγει το 85% της συνολικής παραγωγής κρασιού των ΗΠΑ με 283 εκατομμύρια κιβώτια το χρόνο. Η συνολική έκταση του αμπελώνα είναι 244.00 εκτάρια και τα περίπου 4.700 οινοποιεία είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο συνολικός αριθμός εργαζομένων στο χώρο του κρασιού για την Καλιφόρνια είναι 325.000 άνθρωποι ενώ η οινική βιομηχανία της περιοχής έχει δημιουργήσει 786.000 θέσεις σε Εθνικό επίπεδο. Συνολικά η οινική βιομηχανία συνεισφέρει στην Πολιτεία της Καλιφόρνια με 57.6 δις δολάρια το χρόνο ενώ σε εθνικό επίπεδο το ποσό ανεβαίνει στα 114 δις.

Στα σημεία που τα αμπέλια έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αμέσως νέες φυτεύσεις όπως αναφέρει στο ert.gr ο καθηγητής οινολογίας στα ΤΕΙ της Αθήνας Αργύρης Τσακίρης: «Το φθινόπωρο το αμπέλι δεν είναι ξερό. το ξύλο διατηρεί καποιους από τους χυμούς του, είναι ακόμα φρέσκο δεν είναι εύκολο να καεί. Στην περίπτωση βέβαια μιας εκτεταμένης καταστροφής, η συνθήκη αυτή αλλάζει. Εκεί που κάηκαν τα αμπέλια, θα πρεπει να ξεριζωθούν τα καμμένα κούτσουρα και το έδαφος να μείνει τουλάχιστον ένα χρόνο για να επανέλθει και μετά να ξεκινήσουν οι φυτεύσεις. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι στις περιοχές που δεν κάηκαν τα αμπέλια, δεν θα επηρεαστεί ο κύκλος. Η ανθοφορία θα γίνει κανονικά και η ποιότητα των καρπών θα είναι όπως πριν» καταλήγει ο κύριος Τσακίρης.

Ο Γιώργος Κοτσερίδης, αν. Καθηγητής Οινολογίας στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για το ίδιο θέμα λέει: « Τα νέα κλήματα που θα φυτευθούν θα δώσουν καρπό μετά από τουλάχιστον τρία με πέντε χρόνια ενώ για να φτάσουν στα σημεία απόδοσης που ήταν θα χρειαστούν δεκαετίες. Στα αμπέλια που δεν κάηκαν αλλά δεν είχε ολοκληρωθεί ο τρύγος , ο καρπός πλέον δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι καπνοί της φωτιάς όταν περνούν από το αμπέλι προσκολλούν στο φλοιό δυσάρεστες οσμές και το σταφύλι δεν μπορεί να καταναλωθεί ή να οινοποιηθεί.» Σε αρκετές περιπτώσεις όμως η ανθεκτικότητα του αμπελιού στις φωτιές είναι πολύ ισχυρή. «Είχαμε συναντήσει περιπτώσεις στις μεγάλες φωτιές που έπληξαν την Ηλεία το 2007 όπου αμπέλια εφαπτόμενα σε ελαιώνες, δεν είχαν καεί και τα κλήματα στην ουσία λειτούργησαν σαν αντιπυρική ζώνη» αναφέρει ο κύριος Κοτσερίδης.

Στην καταστροφή του οινικού πλούτου στην Καλιφόρνια, πρέπει να υπολογίσουμε και τα αποθέματα που κρατούσαν τα Οινοποιεία καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις στην Νάπα και στη Σονόμα μεγάλη ποσότητα από το κρασί που διατίθεται προς πώληση έχει ωριμάσει συνολικά για τουλάχιστον τρία χρόνια στο βαρέλι και στη φιάλη. Αυτό σημαίνει ότι τεράστιοι όγκοι ήταν σε βαρέλια ή σε φιάλες στα κελάρια και τις αποθήκες των οινοποιείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα