Μέι: Σοβαρή η πρότασή μας – ΕΕ: Ανεπαρκές το βρετανικό σχέδιο

17:47 23/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπεραμύνθηκε των προτάσεών της για διασφάλιση των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών που διαμένουν στη Βρετανία η Τερέζα Μέι, υποστηρίζοντας ότι πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν θετικά. Για ένα «πρώτο βήμα» αλλά «ανεπαρκές» έκανε λόγο ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Χαμηλότερη των προσδοκιών» η βρετανική πρόταση, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την Σύνοδο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η Βρετανίδα πρωθυπουργός

σημείωσε ότι επιθυμεί οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ να συνεχιστούν με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, όπως ακριβώς έγινε κατά την έναρξή τους στις αρχές της εβδομάδας.

«Επιμένω στην άποψη ότι πρόκειται για μια δίκαιη και σοβαρή πρόταση και ας είμαστε ξεκάθαροι σε όσα λέμε: εκείνοι οι πολίτες από τις χώρες της ΕΕ που ήλθαν στη Βρετανία και έφτιαξαν τις ζωές τους και τα σπίτια τους στη Βρετανία θα μπορούν να παραμείνουν και εμείς θα εγγυηθούμε τα δικαιώματά τους στη Βρετανία» τόνισε η Τερέζα Μέι.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πρόταση. Υπάρχουν κάποιες διαφορές μεταξύ της πρότασής (μας) και των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ωστόσο το ζήτημα αυτό θα τεθεί υπό διαπραγμάτευση» είπε η πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Οι πρώτες προτάσεις της Μέι για τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών μετά το Brexit είναι μεν ένα «πρώτο βήμα», αλλά ακόμη «ανεπαρκές», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Ερωτηθείς αν έχει οριστεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ότι η Βρετανία θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί, ο Γιούνκερ απάντησε λακωνικά: «Όχι».

Από την πλευρά του, ο Ντόναλντ Τουσκ εξήγησε ότι η βρετανική πρόταση μειώνει τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που μένουν στη Μ. Βρετανία σε σύγκριση με τα σημερινά δεδομένα. «Η επίδραση του Brexit στα δικαιώματα των πολιτών είναι ούτως ή άλλως αρνητική και ο ρόλος μας είναι να μειώσουμε αυτή την αρνητική επίδραση» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης.

Επικριτικός εμφανίστηκε ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος χαρακτήρισε το βρετανικό σχέδιο «ιδιαίτερα αόριστο».

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη η Τερέζα Μέι πρότεινε να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες οι Ευρωπαίοι της Βρετανίας.

Στην πρώτη κατηγορία θα είναι αυτοί που ζουν πάνω από πέντε χρόνια και θα θεωρηθούν αυτόματα Βρετανοί πολίτες σε θέματα Υγείας, Εκπαίδευσης, Κοινωνικής Πρόνοιας και συντάξεων.

Στη δεύτερη, όσοι ζουν λιγότερο από πέντε χρόνια από την έναρξη των διαπραγματεύσεων (Μάρτιος 2017), στους οποίους θα επιτραπεί η παραμονή στη χώρα μέχρι να φτάσουν τα πέντε χρόνια και να κάνουν αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής.

Στην τρίτη θα ανήκουν εκείνοι που θα φτάσουν στην Βρετανία μετά τον Μάρτιο του 2017 και πριν από την ημερομηνία εξόδου της χώρας από την ΕΕ, στους οποίους θα δοθεί μια «περίοδος χάριτος» περίπου δύο ετών, κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν να προβούν σε αίτηση για άδεια παραμονής.

Πηγές: Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα