Μειωμένη κατά 20% η παραγωγή ρυζιού στην Ελλάδα το 2018

20:18 25/1/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανάμεσα σε συμπληγάδες φαίνεται ότι βρίσκεται η παραγωγή ρυζιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και για να ξεπεραστούν οι σκόπελοι θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτη ένταση η επένδυση στην υψηλή ποιότητα, να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των ευρωπαίων παραγωγών και μεταποιητών, αλλά και να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να σπαρούν νέες ποικιλίες.
Αυτά είναι ορισμένα από τα όσα ειπώθηκαν στη διάρκεια του σημερινού πρώτου Πανελληνίου Συνεδρίου Ρυζιού,

με θέμα «Το Ρύζι η Ζωή μας«, που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Ορυζόμυλων Ελλάδας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο Σύνδεσμος Ορυζόμυλων Ελλάδας, μέσω της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ρυζιού στην οποία και συμμετέχει, επιδιώκει την ενίσχυση της καλλιέργειας συντονιζόμενος με τις ευρωπαϊκές κλαδικές οργανώσεις παραγωγών και μεταποιητών.
Οι ομιλητές ανέφεραν ότι η καλλιέργεια ρυζιού στην Ευρώπη καταγράφηκε μειωμένη, σε ποσοστό 20% το 2018 και επισημάνθηκε ότι η πρόσφατη απόφαση της ΕΕ για επιβολή δασμών τα επόμενα τρία χρόνια, αναμένεται να στηρίξει την ευρωπαϊκή παραγωγή, με στόχο να καλύπτει πάνω από το 60% της ευρωπαϊκής κατανάλωσης, όπως συμβαίνει σήμερα.

Μείωση 18,30% της καλλιέργειας ρυζιού στην Ελλάδα το 2018

Μειωμένη σε ποσοστό 18,30% καταγράφηκε η καλλιέργεια ρυζιού στην Ελλάδα το 2018, όπως είπε η πρόεδρος του Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος, Γεωργία Κωστηνάκη, γεγονός που απέδωσε στη μείωση της παραγωγής κατά 64,22% της ποικιλίας indica, και αύξηση κατά 40,62% της παραγωγής japonica. Τόνισε ότι η Ελλάδα είναι η 4η χώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τον όγκο της παραγωγής ρυζιού, με ποσοστό συμμετοχής 5,49% (πρώτη είναι η Ιταλία, που παράγει το 52,2% της ευρωπαϊκής παραγωγής και ακολουθεί η Ισπανία με 25,8%) και τόνισε ότι η Ευρώπη καλύπτει τις ανάγκες σε ρύζι, σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 60%.
Σε 245.000 στρέμματα εκτείνεται η καλλιέργεια ρυζιού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στο νομό Θεσσαλονίκης, όπως επισήμανε στο χαιρετισμό της η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γερακίνα Μπισμπινά, υπογραμμίζοντας, ότι ππρέπει να δημιουργηθεί ένα ισχυρό brand name του ρυζιού της περιοχής και να ενισχυθούν οι νέοι αγρότες. «Έχουμε ανάγκη από καινοτόμες προτάσεις», είπε και πρόσθεσε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας της περιφέρειας Κ. Μακεδονίας προσφέρει 25% στο συνολικό ΑΕΠ της, ενώ ανέρχεται στο 26% του πανελλαδικού αγροδιατροφικού ΑΕΠ.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης υπογράμμισε την ανάγκη ο πρωτογενής τομέας, σε συνέργεια με τον δευτερογενή, να ξαναγίνει πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τόνισε πως πρέπει να τεθεί ως στόχος η παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα