Μεταλιγνιτική εποχή σε Μεγαλόπολη και Δυτική Μακεδονία – Διαδικτυακό φόρουμ

09:10 23/10/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δυτική Μακεδονία-Μεγαλόπολη: Μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή και νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες» ήταν το αντικείμενο του διαδικτυακού φόρουμ που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) και τη Συντονιστική Επιτροπή για το Σχέδιο Αναπτυξιακής Μετάβασης (ΣΔΑΜ). Το συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Στο φόρουμ απεύθυναν χαιρετισμό οι, Κωστής Χατζηδάκης,

υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιώργος Κασαπίδης, περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, και Παναγιώτης Νίκας, περιφερειάρχης Πελοποννήσου.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, δήλωσε: «Στόχος μας είναι η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων στις λιγνιτικές περιοχές και η δημιουργία θέσεων εργασίας και γι’ αυτό στηριζόμαστε –μεταξύ άλλων- στην υψηλή χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους –ύψους 5 δισ. ευρώ- και στα ειδικά φορολογικά κίνητρα για τα οποία σύντομα θα γίνει κοινοποίηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ήδη υπάρχει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, υπάρχουν τουλάχιστον 80 επενδυτικά σχέδια που θα αξιολογηθούν, εκ των οποίων έχουμε ξεχωρίσει τα 16 ως εμβληματικά. Αν εργαστούμε όλοι μαζί, η προσπάθειά μας στον τομέα των επενδύσεων θα έχει γρήγορα αποτελέσματα».

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δήλωσε: «Για να είμαστε δίκαιοι, η απολιγνιτοποίηση στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Μεταξύ 2010 – 2020, το ποσοστό ενέργειας παραγόμενο από λιγνίτη στην Ελλάδα, έπεσε κατά 50%. Χωρίς καμία κυβερνητική απόφαση, την επόμενη δεκαετία, ο λιγνίτης στην Ελλάδα θα έσβηνε, διότι πλέον ήταν ασύμφορος οικονομικά για τη ΔΕΗ και από ένα φτηνό καύσιμο, έγινε το πιο ακριβό καύσιμο. Αν το αφήναμε στη μοίρα του, απλώς θα έσβηναν τα εργοστάσια και ο κόσμος θα έμενε άνεργος. Με την απόφαση της κυβέρνησης η Ελλάδα από ουραγός, γίνεται πρωταγωνιστής και είναι η πρώτη χώρα που μπορεί να αξιοποιήσει Ευρωπαϊκούς πόρους, εθνικούς πόρους, τραπεζικά δάνεια, όλα συντονισμένα σε ένα σκοπό.

Ο Κωστής Μουσουρούλης, συντονιστής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του Δήμου Μεγαλόπολης και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής δήλωσε: «Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης φιλοδοξεί να ανατρέψει κατεστημένα που δομήθηκαν, επί δεκαετίες, πάνω στη μεγάλη εξάρτηση από τον λιγνίτη, στην απόλυτη εστίαση στις σχετικές με αυτόν δραστηριότητες και στην παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος για την επόμενη ημέρα. Την ανατροπή αυτή επιβάλλουν λόγοι περιβαλλοντικοί και οικονομικοί και, ως εκ τούτου, λόγοι που σχετίζονται με τους ανθρώπους και την ποιότητα ζωής τους. Αυτούς εμπιστευόμαστε και στη δική τους συμβολή υπολογίζουμε. Προχωράμε ΓΙΑ τους κατοίκους ΜΕ τους κατοίκους. Με μέτρα οικονομικής πολιτικής και με εξασφάλιση ισχυρής χρηματοδότησης για την προσέλκυση επενδύσεων. Με προβλέψεις για αποκατάσταση των εδαφών και για χωροταξικό σχεδιασμό.

Ο Γρηγόρης Δημητριάδης, πρόεδρος του Enterprise Greece και γενικός γραμματέας Εξωστρέφειας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στην αναπτυξιακή μετάβαση και την προσέλκυση επενδύσεων σε σημαντικούς οικονομικούς τομείς στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης -μέσω της συντονιστικής επιτροπής για το ΣΔΑΜ- κινείται σε σωστή κατεύθυνση, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε στο διαδικτυακό επιχειρηματικό φόρουμ.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα