Μια ενδεκάδα… «λιοντάρια» που έπιασαν λιμάνι

00:19 29/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Την παράδοση που έχει ο Πανσερραϊκός εδώ και μισό αιώνα να τροφοδοτεί με ικανούς ποδοσφαιριστές τον Ολυμπιακό συνεχίζει ο Απόστολος Αποστολόπουλος.

Οι παίκτες των «λιονταριών» που έκαναν τη διαδρομή Σέρρες-Πειραιά μπορούν σχηματίσουν πλέον μέχρι και… ενδεκάδα ενώ και από τις ακαδημίες του Ολυμπιακού

πέρασαν πολλά ταλέντα από τον πλούσιο ποδοσφαιρικό κάμπο των Σερρών.

Η ΕΡΤ Σερρών κάνει μια αναδρομή για να θυμηθούμε ποιοι παίκτες του Πανσερραϊκού πήραν μεταγραφή στον Ολυμπιακό.

O Θωμάς Καρυπίδης στην ενδεκάδα του Ολυμπιακού στις 12.12.1971 κόντρα στον Απόλλωνα εκτός έδρας (0-2)

Θωμάς Καρυπίδης

Ο πρώτος Σερραίος που πήρε μεταγραφή από τον Πανσερραϊκό στον Ολυμπιακό ήταν ο τερματοφύλακας Θωμάς Καρυπίδης που υπερασπίστηκε την εστία των «ερυθρόλευκων» τη χρονιά 1971-72, στην πρώτη χρονιά του Γουλανδρή και με προπονητή τον Άγγλο Άλαν Άσμαν. Ο Καρυπίδης αγωνίστηκε σε 19 παιχνίδια (τα 18 συνεχόμενα) και το καλύτερο του παιχνίδι ήταν στη νίκη του Ολυμπιακού στη Μόσχα στις 30.09.1971 με 2-1 κόντρα στη Ντιναμό για το κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης.

Παναγιώτης Κελεσίδης: «Το λιοντάρι του θρύλου» 

Ο Παναγιώτης Κελεσίδης ήταν έτοιμος να υπογράψει στον ΠΑΟΚ έναντι 800.000 δραχμών, όταν το καλοκαίρι του 1971 και στην τελευταία μέρα των μεταγραφών ο Ολυμπιακός πρόσφερε 1,5 εκατομμύριο. «Πάω στη μεγαλύτερη ομάδα της Ελλάδας» είπε στην οικογένειά του, όπως ο ίδιος περιγράφει στο βιβλίο του, και αντί του … Πολέτι (μεγάλος Αργεντίνος γκολκίπερ, αλλά με πρόβλημα στο πόδι, όπως αποδείχθηκε ερχόμενος στην Ελλάδα) o Ολυμπιακός αποφάσισε να στηριχθεί στα ρεφλέξ και την ορμή ενός τεράστιου τερματοφύλακα από τις Σέρρες. Ο Παναγιώτης Κελεσίδης έγινε ο τερματοφύλακας της μεγάλης ομάδας του Γουλανδρή και άφησε ιστορία με τα εκρηκτικά πλονζόν, τις τρομερές εξόδους που έκανε, παρασέρνοντας συμπαίκτες και αντιπάλους ενώ πολλοί τον παρομοίαζαν με τον Γκόρντον Μπανκς. Ο Παναγιώτης Κελεσίδης αγωνίστηκε από το 1972 έως το 1979, πανηγύρισε τρία πρωταθλήματα (1973, 1974 και 1975) και δύο κύπελλα (1973 και 1975) με τον Ολυμπιακό και το όνομα του βρίσκεται σε περίοπτη θέση στην ιστορία του συλλόγου του Πειραιά.

Ο Χρήστος Καλτσάς με τη φανέλα του Ολυμπιακού στον αγώνα με τον Πανσερραϊκό στις Σέρρες (1-3) στις 07.09.1980

Χρήστος Καλτσάς:

Μετά από πέντε… «βασιλικά» χρόνια στον Πανσερραϊκό (σε συνέντευξη του είχε πει ότι στις Σέρρες ήταν σαν βασιλιάς) ο Χρήστος Καλτσάς μετακόμισε το καλοκαίρι του 1978 στο λιμάνι του Πειραιά. Μάλιστα και στη δική του περίπτωση ο ΠΑΟΚ έδινε 100.000 δραχμές περισσότερα από τον Ολυμπιακό αλλά ο πρόεδρος του Πανσερραϊκού Γιώργος Οικονόμου είχε συμφωνήσει λίγες εβδομάδες νωρίτερα με τον Λεωνίδα Θεοδωρακάκη, που εκτελούσε χρέη προέδρου στον Ολυμπιακό εκείνη την εποχή. Ο Χρήστος Καλτσάς ήταν γρήγορος, δυνατός, είχε το γκολ  και ως αριστεροπόδαρος, έπαιζε αριστερό χαφ ενώ υπήρξαν και παιχνίδια όπου ο Τόζα Βεσελίνοβιτς τον  χρησιμοποίησε, λόγω απουσιών, και σαν αριστερό μπακ.

Μάκης Κατσαβάκης:

Ο Μάκης Κατσαβάκης σε ηλικία 17 ετών έγινε επαγγελματίας στον Πανσερραϊκό και μετά από επτά χρόνια καριέρας στις Σέρρες πήρε μεταγραφή (το καλοκαίρι του 1977) στον Ολυμπιακό όπου έμεινε για τρία χρόνια. Η καριέρα του στο μεγάλο λιμάνι τελείωσε άδοξα, αλλά το «μικρόβιο» του προπονητή είχε μπει για τα καλά μέσα του κι ακολούθησε μια λαμπρή προπονητική πορεία στο Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παναγιώτης Σοφιανόπουλος

Ο Τάις Λίμπρεχτς είχε εισηγηθεί την απόκτησή του από τον Πανσερραϊκό με τον Ολλανδό να υποστηρίζει τότε ότι ήταν ο πλέον προικισμένος Έλληνας ποδοσφαιριστής. Ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος τη χειμερινή περίοδο των μεταγραφών το 1988 πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό του Κοσκωτά. Ο Σοφιανόπουλος χρησιμοποιήθηκε ακόμη και ως αριστερό μπακ ενώ στον Ολυμπιακό παρέμεινε μέχρι το 1995 έχοντας κατακτήσει δύο κύπελλα Ελλάδας (1990, 1992) και ένα Σούπερ Καπ (1992). Με την ερυθρόλευκη φανέλα πραγματοποίησε συνολικά στις εγχώριες διοργανώσεις 120 συμμετοχές ενώ κατάφερε να πετύχει και 32 γκολ. Ο Παναγιώτης Σοφιανόπουλος στη γενιά του ήταν από τα μεγαλύτερα ταλέντα της Ελλάδας, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο επίπεδο που ήθελε. Αυτό, γιατί είχε αρκετούς τραυματισμούς με συνέπεια το 1995 σε ηλικία 27 ετών να  βάλει τέλος στην καριέρα του, εξαιτίας ενός σοβαρού τραυματισμού.

Ηλίας Σαββίδης

Ένα από τα καλύτερα «10άρια» που αναδείχθηκε στον Πανσερραϊκό κάνοντας ντεμπούτο ανήμερα των γενεθλίων του απέναντι στους ερυθρόλευκους σε ηλικία μόλις 18 ετών σε εκείνο το αξέχαστο 4-1. Ο Ηλίας Σαββίδης πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό και φόρεσε για μια εξαετία τη φανέλα του, πανηγυρίζοντας δύο Κύπελλα (1990, 1992) κι ένα Σούπερ Καπ (1992). Ο Σερραίος μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε στα δύσκολα χρόνια στον Ολυμπιακό, στα πρώτα χρόνια από την γνωστή «πέτρινη δεκαετία» που πέρασε δίχως πρωτάθλημα, γεγονός που έφερνε γκρίνια και διαρκείς ανακατατάξεις και προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Ένα ρόστερ από το οποίο πέρασαν την ίδια περίοδο μεγάλοι ποδοσφαιριστές όπως ο Ντέταρι ή αργότερα ο Καραπιάλης και ο Λιτόφτσενκο.

Βαγγέλης Καλογερόπουλος

Ο Βαγγέλης Καλογερόπουλος ήρθε στον Πανσερραϊκό το 1988 από την Καλαμάτα ως πρώτος σκόρερ εκεί στη Γ εθνική και μέσω Ολυμπιακού. Μετά από μια πολύ καλή χρονιά με τα «λιοντάρια» την περίοδο 1988-89 στη Β εθνική (36 συμμετοχές-16 γκολ) που ανάγκασε τον Αλέκο Σοφιανίδη να τον καλέσει στην Εθνική (ως παίκτη του Πανσερραϊκού στη Β εθνική), πήγε στο 1989 στον Ολυμπιακό με τον οποίο αγωνίστηκε μια χρονιά και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός στον Ιωνικό.

Παναγιώτης Μολακίδης

Ο αείμνηστος Παναγιώτης Μολακίδης αγωνίστηκε την περίοδο 1987-88 στον Πανσερραϊκό (από τον Κιλκισιακό) και το 1988 μεταπήδησε στον Ολυμπιακό την εποχή του Κοσκωτά ως «ο νέος Σαργκάνης». Η καριέρα του απογειώθηκε  όταν φόρεσε τη φανέλα με το Νο 1 της εθνικής Ελπίδων, που την αποτελούσε μια πραγματικά ταλαντούχα φουρνιά, αυτήν του 1988, που έφτασε στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος εκείνης της χρονιάς. Ο Μολακίδης ήταν σταθερά εκ των διακριθέντων, με αποκορύφωμα το παιχνίδι με την Ολλανδία (5-0 νίκη της Ελλάδας) αλλά και τον πρώτο τελικό με τη Γαλλία (0-0) στο «Γ. Καραϊσκάκης». Ο Κιλκισιώτης τερματοφύλακας παρέμεινε στον Ολυμπιακό μέχρι το καλοκαίρι του 1991 όταν και αποδεσμεύτηκε, για να συνεχίσει στον Απόλλωνα Αθηνών και στη συνέχεια να επιστρέψει στον Κιλκισιακό για να κλείσει την ποδοσφαιρική του καριέρα. Ο Παναγιώτης Μολακίδης έφυγε από τη ζωή το Νοέμβριο του 2014 σε ηλικία μόλις 51 ετών.

Τάσος Παπάζογλου

Ο Τάσου Παπάζογλου είναι επίσης «παιδί» του Σάκη Αναστασιάδη (όπως και οι Τσιμίκας, Αποστολόπουλος). O δυναμικός αμυντικός πήγε το 2010 από τον Πανσερραϊκό στον Ολυμπιακό πανηγυρίζοντας μαζί του τρία πρωταθλήματα (2012, 2013, 2014) κι ένα κύπελλο (2012).

Κώστας Τσιμίκας

Ο Κώστας Τσιμίκας έκλεισε πριν από λίγες μέρες τα 24 του χρόνια και θεωρείται ήδη από τα μεγάλα ονόματα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Σερραίος αριστερός μπακ, επίσης «παιδί» του Σάκη Αναστασιάδη, έχει φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού σε 77 επίσημα ματς ( 39 πρωταθλήματος, 14 Κυπέλλου και 24 στην Ευρώπη) και το όνομα του φιγουράρει στις ατζέντες μεγάλων Ευρωπαϊκών συλλόγων. Ο Κώστας έπαιξε σε 20 παιχνίδια με τη φανέλα του Πανσερραϊκού (με πέντε γκολ) την περίοδο 2013-14 στη Γ εθνική, πήρε το 2014 μεταγραφή στον Ολυμπιακό, δεν φοβήθηκε τους δύο δανεισμούς και μάλιστα σε δύο χώρες με περίεργες καιρικές συνθήκες (Έξι μήνες στη Δανία και στην Έσμπιεργκ, άλλη μια χρονιά στην Ολλανδία και στη Βίλεμ) και είναι πλέον ένας από τους «σταρ» του Ελληνικού ποδοσφαίρου δείχνοντας ότι έχει πολλά ακόμα να προσφέρει εντός αλλά κυρίως εκτός συνόρων.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα