Μιχάλης Αργυρίδης : Η παιδική λογοτεχνία είναι το «αγκωνάρι»

18:20 24/5/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Μιχάλης Ι. Αργυρίδης υπηρέτησε ως δάσκαλος στη δημόσια εκπαίδευση ως το 2010. Ασχολείται με την έρευνα, τη μελέτη και την κριτική στον χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας για παιδιά. Η άποψη του έχει βαρύνουσα σημασία για θέματα που αφορούν την παιδεία και ειδικότερα τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Λάρισας επεσήμανε ότι «η παιδική λογοτεχνία είναι το «αγκωνάρι», ο ακρογωνιαίος λίθος στο οποίο στηρίζεται η εθνική λογοτεχνία, είναι η είσοδος στην λογοτεχνία των ενηλίκων, εάν ο άνθρωπος δεν μάθει από μικρός να διαβάζει

δεν θα διαβάζει και όταν γίνει ενήλικος.Η λογοτεχνία που απευθύνεται σε παιδιά, έχει διευρύνει πολύ την θεματολογία τα και αγγίζει σύγχρονα θέματα και προβλήματα της κοινωνίας μας και του κόσμου γενικότερα είναι κατάλληλη και για τους ενηλίκους και περισσότερο σε αυτούς που έρχονται σε επαφή με τα παιδιά, ένα παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο πολλές φορές είναι κατά πολύ καλύτερο από ένα βιβλίο που απευθύνεται σε ενηλίκους».

Ο Μιχάλης Αργυρίδης έχει εκδώσει 12 βιβλία και έχει δημοσιεύσει πλήθος άρθρων, μελετών και κριτικών σημειωμάτων για το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Ωστόσο δεν φοβάται να αναφέρει ότι «η ενασχόλησή μου εδώ και 35 χρόνια με το παιδικό λογοτεχνικό βιβλίο είναι ερασιτεχνική. Αντιμετώπισα πολύ μεγάλες δυσκολίες στην ίδρυση της βιβλιοθήκης του 23ου δημοτικού σχολείου, δεν ήταν η μοναδική βιβλιοθήκη που ίδρυσα, ξεκίνησα από την επαρχία Φαρσάλων, στο 2ο δημοτικό σχολείο Φαρσάλων, στο 2θέσιο δημοτικό σχολείο Άνω Χαλκιάδων Φαρσάλων και στο 1θέσιο δημοτικό σχολείο Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων. Έχω πίκρα και παράπονο μέσα μου, έφυγα πρόωρα από την εκπαίδευση ως απλός δάσκαλος, το πλούσιο εργοβιογραφικό μου έχει εκτιμηθεί στο εξωτερικό, έχω βέβαια την ικανοποίηση ότι έφυγα με ψηλά το κεφάλι, δεν στηρίχθηκα πουθενά, δεν προσκύνησα κανέναν γιατί παρέμεινα παιδαγωγός. Το μεράκι μου για την παιδική λογοτεχνία δεν είναι κάτι που το κολλάς, είναι «σπόρος» που φύεται. Τα παιδιά ακόμα και σήμερα με τιμούν με την παρουσίας τους σε εκδηλώσεις, ακόμα και παιδιά από την επαρχία Φαρσάλων».
Ανάμεσα στις βραβεύσεις και τις διακρίσεις του συγκαταλέγεται και η κλήση για συνεργασία από το Διεθνές Ινστιτούτο Παιδικής Λογοτεχνίας της Οσάκα της Ιαπωνίας.
Το Διεθνές Ινστιτούτο Παιδικής Λογοτεχνίας της Οσάκα, ιδρύθηκε το 1983, διαθέτει 100.000 βιβλία, τα 20.000 από αυτά προέρχονται από χώρες εκτός Ιαπωνίας, διαθέτει 50.000 αντίτυπα 2200 περιοδικών που αναφέρονται στην παιδική λογοτεχνία.

Ιδιαίτερα αναφορά έγινε από τον κ. Μιχάλη Αργυρίδη και στην Κυπριακή Παιδική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί από το 2010 στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας.
«Το 2010 ίδρυσα την Κυπριακή Παιδική Βιβλιοθήκη στο 23ο δημοτικό σχολείο και με τίμησε με την παρουσία τους κ. Κώστας Κατσιώνης, φιλόλογος -διδάκτορας παιδικής λογοτεχνίας – πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου -συγγραφέας».

Στην ΕΡΤ Λάρισας για την Κυπριακή Παιδική Βιβλιοθήκη που λειτουργεί στο 23ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας μίλησε και ο κ. Κώστας Κατσιώνης που εξήρε την προσπάθεια και το έργο του κ. Αργυρίδη, τον οποίο ευχαρίστησε για ακόμη μια φορά για όσα έχει κάνει για την παιδική λογοτεχνία.

The post Μιχάλης Αργυρίδης : Η παιδική λογοτεχνία είναι το «αγκωνάρι» appeared first on ert.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα