Μήνυμα ΔΝΤ για το χρέος: «Αφήστε τους αριθμούς έξω από την πολιτική»

08:12 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Καλύτερες από τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού, είναι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία στην ετήσια έκθεσή του με την υποσημείωση πάντως ότι απαιτείται πιστή εφαρμογή του προγράμματος. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου αναφέρθηκε και στο θέμα του ελληνικού χρέους, λέγοντας στην ουσία ότι δεν πρέπει να συναρτάται με τις γερμανικές εκλογές.

«Χρειάζεται ρεαλιστικό σχέδιο, για να μην μετατεθεί η λύση για το

χρέος», τονίζει χαρακτηριστικά επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Στην ετήσια έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνεται η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας από εφέτος, ενώ προβλέπεται ‘έκρηξη» ανάπτυξης στο 2,8% το 2017.

Στο μεγάλο θέμα της ανεργίας, η έκθεση προβλέπει μείωση στο 21,5% το επόμενο έτος.

Στην έκθεση του ΔΝΤ για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook), το Ταμείο τόνισε τις απειλές για την ήδη υποτονική ανάπτυξη, με ρυθμό 3,2% το 2015.

Η παγκόσμια οικονομία θα επιβραδυνθεί και θα τρέξει με ρυθμό 3,1% φέτος, πριν ανακάμψει το 2017 με έναν ρυθμό 3,4%, σύμφωνα με την έκθεση.

Οι οικονομικές ελίτ που συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον αυτή την εβδομάδα μεταφέρουν την «επιτομή της σύγκρουσης» μεταξύ της πίστης στην παγκοσμιοποίηση και της αυξανόμενης αντίδρασης κατά των ανισοτήτων που αυτή δημιουργεί, αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Από την ψήφο της Βρετανίας για την αποχώρησή της από την ΕΕ έως το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ, οι πιέσεις αυξάνονται για την αποδόμηση της οικονομικής ολοκλήρωσης που αποτέλεσε χαρακτηριστικό των συγκεντρώσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας για περισσότερο από 70 χρόνια, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ενισχυμένη από τους στάσιμους μισθούς και τη μειωμένη ασφάλεια των θέσεων εργασίας, η άνοδος των λαϊκιστών απειλεί να οδηγήσει σε ύφεση την παγκόσμια οικονομία, την οποία η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, χαρακτήρισε ήδη ως «αδύναμη και εύθραυστη».

Οι φωνές για λιγότερη ολοκλήρωση και περισσότερα εμπόδια στο εμπόριο αποτελούν, επίσης, κινδύνους για τις μοχλευμένες χρηματοπιστωτικές αγορές, οι οποίες παραμένουν ευαίσθητες σε ξαφνικές αλλαγές του επενδυτικού κλίματος, όπως φάνηκε από την πρόσφατη νευρικότητα για την οικονομική ευρωστία της Deutsche Bank, καταλήγει το Bloomberg.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/ Ανταπόκριση Ουάσιγκτον: Λένα Αργύρη, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα