Μητσοτάκης για ελληνοτουρκικά: Θετικό πρώτο βήμα – Η αποκλιμάκωση δεν είναι στιγμιαίο γεγονός

13:35 13/9/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Θετικό πρώτο βήμα, χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια, το οποίο ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα να έχει και συνέχεια, τονίζοντας πως η αποκλιμάκωση δεν είναι στιγμιαίο γεγονός.

«Ο επίλογος των προκλήσεων θα πρέπει να είναι ο πρόλογος των συζητήσεων. Θέλουμε να συζητήσουμε με την Τουρκία σε κλίμα ειρηνικό χωρίς προκλήσεις και μονομερείς ενέργειες κάτι που δεν μπόρεσε να καλλιεργηθεί τον τελευταίο μήνα και χωρίς τη δική μας υπαιτιότητα. Η χθεσινή κίνηση είναι ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Εφόσον

δούμε δείγματα γραφής προς σε αυτήν την κατεύθυνση, εφόσον δούμε δείγματα έμπρακτης αποκλιμάκωσης η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει διερευνητικές επαφές και σύντομα για τη μια και μείζονα διαφορά για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου από τη Θεσσαλονίκη, και υπενθύμισε ότι με βάση το διεθνές δίκαιο σε μια περιοχή που είναι μη οριοθετημένη απαγορεύονται οι μονομερείς ενέργειες, κάτι που έκανε η Τουρκία το τελευταίο διάστημα.

Εφόσον υπάρχουν ενδείξεις ειλικρινούς αποκλιμάκωσης είμαστε έτοιμοι για διερευνητικές επαφές και οικοδόμηση μέτρων εμπιστοσύνης ώστε να μείνει πίσω η ένταση, είπε συμπληρώνοντας πως διπλωματικά η Ελλάδα είναι πιο ενισχυμένη και ο καλόπιστος διάλογος είναι ο μόνος τρόπος για να λυθεί το μόνο πρόβλημα με την Τουρκία.

Σημείωσε πως η Ευρώπη στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και στήριξε την Ελλάδα.

Παράλληλα σημείωσε ότι «λίστα κυρώσεων υπάρχει και θα υπάρχει πάντα ως μία επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Υπογράμμισε δε ότι ακριβώς αυτό δείχνει ότι δεν πρόκειται απλώς για μια κίνηση αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά, όπως επιβεβαιώθηκε στην Κορσική, «η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία θάλασσα ζωτικών συμφερόντων για την Ευρώπη συνολικά».

«Αυτό που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε είναι να ευαισθητοποιήσουμε συνολικά την Ευρώπη για τη στρατηγική σημασία της λεκάνης της Μεσογείου και ειδικά της Ανατολικής Μεσογείου. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε πετύχει και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι κάτι που είναι θετικό για τα ελληνικά συμφέροντα».

Είμαστε σε προχωρημένο στάδιο για την υπογραφή συμφωνίας με τη Γαλλία, πρόσθεσε. Ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής υπάρχει και στην ΕΕ. Ελπίζω να μην χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιηθεί, είπε.

«Εύχομαι να μη χρειαστεί να περάσουμε από άλλη φάση έντασης, αλλά η απάντησή μας θα είναι πάντα ίδια. Κάνουμε σοβαρή διπλωματία, έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας και στηρίζουμε την αποτρεπτική δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, είπε πως δεν τίθεται ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών, ουδέποτε αυτό αποτέλεσε αντικείμενο διερευνητικών επαφών και δεν θα αποτελέσει και τώρα αν καταφέρουμε να ξεκινήσουμε.

Επίσης, υπογράμμισε, ότι η χώρα διατηρεί πάντα τα δικαιώματά της, να προχωρήσει εφόσον το κρίνει στην προκήρυξη οικοπέδων, εφόσον υπάρχει και ενδιαφέρον εντός περιοχών που είναι οριοθετημένες. Το μνημόνιο με την Αίγυπτο μάς δίνει το νομικό πάτημα να έχουμε επίσημα οριοθετημένη και ανακοινωμένη στον ΟΗΕ οικονομική ζώνη με την Αίγυπτο.

Για το εξοπλιστικό πρόγραμμα

Για τα αμυντικά και την συμφωνία με την Γαλλία είπε ότι γίνονται κάποιες σημαντικές νέες επενδύσεις στις ένοπλες δυνάμεις, αλλά αναγνωρίζουμε ότι ένοπλες δυνάμεις είναι πρώτα απ’ όλα τα ανθρώπινο δυναμικό.

«Είναι ένα πρόγραμμα φιλόδοξο αλλά εντός των δυνατοτήτων της χώρας. Είναι επίσης ένα πρόγραμμα ολιστικό. Ακολουθούμε νέα προσέγγιση. Αναγνωρίζουμε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι μόνο η ενίσχυση αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό. Για αυτό προχωράμε σε 15 χιλιάδες προσλήψεις αλλά και τις επενδύσεις στην αμυντική βιομηχανία αλλά και την κυβερνοασφάλεια και την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου» είπε

Για τα αεροσκάφη Rafale είπε πως θα αντικαταστήσουν τα Mirage 2000 και πως στόχος τα πρώτα αεροσκάφη να φτάσουν στη χώρα στις αρχές του 2021 μέχρι και το 2022.

Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη και πως οι 4 νέες φρεγάτες και η αναμόρφωση 4 φρεγατών δεν μπορούν να κοστολογηθούν τώρα γιατί θα υπάρχουν ανταγωνιστικές προσφορές.

Σχετικά με τις αμυντικές προμήθειες, είπε ότι δεν θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών και δεν πρόκειται να επαναλάβουμε τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, ενώ διευκρίνισε ότι η στρατιωτική θητεία δεν  πρόκειται να αυξηθεί πέραν των 12 μηνών. Για την υποχρεωτική στράτευση στα 18, σημείωσε ότι είναι θέμα που  θα τεθεί στον δημόσιο διάλογο και θα εξεταστεί.

Υπάρχει εθνικό μέτωπο 

Το εθνικό μέτωπο θεωρώ ότι υπάρχει, πάρα το ότι κάποιοι προσπαθούν να το υπονομεύσουν για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης. Δεν υπάρχει ουσιαστική διαφοροποίηση στη στρατηγική μας, μεταξύ της κυβέρνησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του ΚΙΝΑΛ, τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Η εμπειρία μου, από τα συμβούλια πολιτικών αρχηγών, δεν είναι η καλύτερη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι μια επιλογή την οποία ενδέχεται να πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ότι θα φτάσουμε στο σημείο να επικυρωθούν κάποιες αποφάσεις. Δεν είμαστε σε αυτό το σημείο. Έχω ενημερώσει την αντιπολίτευση για τις κινήσεις μας, πολύ περισσότερο από την ενημέρωση που είχα όταν ήμουν αρχηγός της αντιπολίτευσης, είπε.

«Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευση με αφορμή άρθρο του στον ξένο Τύπο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ.

Τα μέτρα ενίσχυσης

Σε διευκρινίσεις για τις οικονομικές εξαγγελίες προχώρησε ο πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες το 2021, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικούς υπαλλήλους, επαγγελματίες και αγρότες και την κατάργηση για όλους με ορίζοντα τετραετίας, την επιδότηση 100.000 θέσεων εργασίας, την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, από τη φετινή χρονιά, για τα 26 μικρότερα νησιά και το πάγωμα, -μέχρι το τέλος του έτους-, των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

Σε ερώτηση για την κεφαλαιοποιητική διαχείριση των επικουρικών συντάξεων, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα δημιουργηθεί «ένας νέος κουμπαράς για τις εισφορές» των νέων ασφαλισμένων. Πρόσθεσε, επίσης, πως «δεν πρόκειται να ακουμπήσουμε καμία σύνταξη ούτε στο μεταβατικό στάδιο».

Σχολεία, μάσκες και δεύτερο κύμα κορονοϊού

Στη συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο ζήτημα του κορονοϊού και στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς. Συγκεκριμένα ο κύριος Μητσοτάκης τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία. Είναι μία πολιτική που ακολουθούν όλες οι χώρες του κόσμου. Δεν θέλουμε τα παιδιά στο σπίτι, δεν θέλουμε να διαταράσσεται η εκπαιδευτική διαδικασία. Αναγνωρίζουμε απόλυτα ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρική, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει το σχολείο. Όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα εξ όσων γνωρίζω είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα η οποία παρέχει σε μαθητές και εκπαιδευτικούς δωρεάν μάσκες» και αναφέρθηκε στη σημασία της χρήσης μάσκας και ζήτησε από όλους να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις των επιστημόνων γιατί είναι για το καλό όλων.

Είπε πως ήταν πρακτικά αδύνατο να δημιουργήσουμε εντός λίγων μηνών τόσες πολλές τάξεις και να μοιραστούν τα παιδιά σε μικρότερα τμήματα, εφόσον αποφασίστηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να επεκτείνουμε τη σχολική μέρα. «Θα δημιουργούσε μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και ειδικά στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αλλά πιστεύω ότι όλα θα πάνε καλά» είπε.

Αναφέρθηκε και στο ρόλο της Παιδείας λέγοντας πως «είναι μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση και για μένα προσωπικά» και πως πιστεύει ότι έχουν γίνει πολλά, αλλά μένουν και πολλά περισσότερα ακόμα να γίνουν.

Αναφέρθηκε στις αλλαγές λόγω ασύλου που χαρακτήρισε «σημαντική παρέμβαση, η οποία απελευθέρωσε τα πανεπιστήμια από αυτή την απαράδεκτη πρακτική να γίνονται άνδρα ανομίας και παραβατικότητας».

«Εξετάζουμε την εφαρμογή ελάχιστου βαθμού εισαγωγής που θα καθορίζει το εκάστοτε πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγγειλε πως εντός εξαμήνου θα έχει ψηφιστεί νέο νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, αλλά και νομοσχέδιο για την επαγγελματική εκπαίδευση.

Για την έξαρση των κρουσμάτων είπε πως υπάρχει μία γενικότερη αντίληψη στην κοινωνία ότι στο δεύτερο κύμα δεν τα πήγαμε τόσο καλά όσο στο πρώτο. «Η πραγματικότητα είναι ότι υπάρχει δεύτερο κύμα παντού σε όλο τον κόσμο και ο πιο σκληρός δείκτης είναι οι θάνατοι κατά εκατομμύριο πληθυσμού και όπως όλα δείχνουν τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα από ότι στο πρώτο. Είμαστε έτοιμοι σήμερα με πρόσθετους γιατρούς και νοσηλευτές», σημείωσε.

Δεν θα υπάρξει δεύτερο lockdown

Αναφερόμενος στην πανδημία, είπε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας σήμερα είναι πιο δυνατό, υπογραμμίζοντας ότι  το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και με πολύ μεγαλύτερο επαγγελματισμό απ’ ό,τι όλες οι ανταγωνιστικές μας χώρες. «Δεν υπήρξε χώρα που να μην ξανάνοιξε τις οικονομικές της δραστηριότητες. Ο λόγος για τον οποίο έγινε το πρώτο lockdown είναι για να προστατεύσουμε το εθνικό σύστημα υγείας και να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία κανονικότητα με μία κοινωνία ενημερωμένη και ένα συμπαγές σχέδιο, πιο οργανωμένο. «Αποδείξαμε σε όλους ότι το κράτος λειτουργεί και πήραμε άυλη υπεραξία από επισκέπτες που έγραψαν ότι πήγαν στην Ελλάδα και στάθηκαν πιο ασφαλείς από τις χώρες τους. Έπρεπε να στηρίξουμε όχι μόνο τα εισοδήματα αλλά και τις θέσεις εργασίας. Υπήρχε μία εικόνα ικανοποίησης και πέσαμε θύματα της επιτυχίας μας. Αυτό συνέβη σε όλες τις χώρες που τα κατάφεραν καλά στο πρώτο κύμα», είπε.

Επανέλαβε ότι ισχύει η δέσμευσή του για 1200 μόνιμες εντατικές μέχρι το τέλος του έτους.

Για το εμβόλιο, σημείωσε ότι θα είναι δωρεάν και ότι η Ελλάδα είναι σε όλα τα συμβόλαια προαγοράς και θα πάρουμε τον αριθμό που μας αναλογεί, προσθέτοντας πως αν θα πρέπει να πειστούν οι Έλληνες να εμβολιαστούν, για λόγους συμβολισμού θα εμβολιαστεί πρώτος ο ίδιος και η οικογένειά του.

Για το μεταναστευτικό, είπε ότι  την τραγωδία που έγινε στην Μόρια  πρέπει να τη δούμε ως ευκαιρία για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού.

Παραλουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου

Keywords
βημα, γεγονος, θετικο, μητσοτακης, εισφορα αλληλεγγυης, ελλαδα, αιγαιο, θεσσαλονικη, κυπρος, γαλλια, μνημονιο, αιγυπτος, οηε, νέα, rafale, προσφορες, σημαίνει, μερκελ, διευκρινίσεις, ενφια, σχολεια, lockdown, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, μνημονιο 3, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, χωρες, βερολινο, δωρεαν, θαλασσα, θεμα, θητεια, νησια, οηε, προγραμμα, υψος, αρθρο, αφορμη, γινει, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δημοσιο, διευκρινίσεις, δικη, δειχνει, δυναμικο, εγινε, ευκαιρια, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ελπιδα, εμβολιο, ενημερωση, επενδυσεις, επρεπε, επτα, ετη, ευρωπη, ζωνη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, ισχυει, θεσεις εργασιας, εικονα, κυβερνηση, κυμα, κινηση, κλιμα, κορσικη, λαθη, μειωση, μορια, ναυτικο, ξεκινημα, παντα, οικογενεια, παιδια, υπογραφη, προβληματα, προσληψεις, ρητορικη, ρητρα, ρολο, συγκεκριμενα, συζητησουμε, συνεχεια, συντομα, συνταξη, σπιτι, σχεδιο, σχολειο, τουρκια, αδυνατο, αυλη, δικαιωματα, εφαρμογη, ελληνικα, ετοιμη, εθνικο, χωρα, μεινει, μεσογειος, rafale, σημαίνει, σωστο, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα