Μοχλός ανάπτυξης για το Πλωμάρι η αρχιτεκτονική του- ημερίδα

11:29 8/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ημερίδα με θέμα: «Η Αρχιτεκτονική του Πλωμαρίου ως μοχλός Ανάπτυξης. Αποκατάσταση, Προστασία, Ανάδειξη» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Νοεμβρίου στις 9:30 το πρωί, στο Πολιτιστικό Κέντρο Πλωμαρίου (Πολύκεντρο) Λέσβου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «το Πόλιον».
Στον ισχυρό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017, τα αξιόλογα αρχοντικά και τα σημαντικά σε ποιότητα και ποσότητα βιομηχανικά κτήρια του Πλωμαρίου ανταποκρίθηκαν με υπερηφάνεια, θυμίζοντας την ιδιαίτερη οικονομική άνθιση του Πλωμαρίου τον 19ο

αι.
Η Πολιτιστική Κληρονομιά του Πλωμαρίου, αναδεικνύεται από εξαιρετικά δείγματα αστικής και βιομηχανικής Αρχιτεκτονικής ενταγμένα σε ένα φυσικό τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τα οποία χαρακτηρίζουν το τόπο και μπορούν να αποτελέσουν ουσιαστικό παράγοντα στην αναπτυξιακή προοπτική του.
Τα βιομηχανικά κτήρια αποτελούν μνημεία μεγάλης αξίας και χαρακτηρίζουν το θαλάσσιο μέτωπο αλλά και τον αστικό ιστό του Πλωμαρίου. Ορισμένα απ΄αυτά που βρίσκονται στις εκβολές του Σεδούντα αποτελούν ισχυρό τοπόσημο, εάν δεν καταπέσουν από τη φθορά του χρόνου.
Αν και το μεγαλύτερο ποσοστό του κτηριακού αποθέματος – όπως αναφέρεται στην τεχνική έκθεση περί βλαβών των κτηρίων της εθελοντικής- ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ – διαθέτει ισχυρή αντισεισμική προστασία, όμως η εγκατάλειψη και οι πρόσθετες αυθαίρετες επεμβάσεις το καθιστούν ανενεργό και οδήγησαν σε σοβαρές ζημιές (ευτυχώς όχι πολλές).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι περισσότερες σεισμικές βλάβες των κτηρίων παρατηρήθηκαν στις παραποτάμιες προσχωσιγενείς περιοχές, όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος του Ιστορικού κέντρου του Πλωμαρίου, για το οποίο δεν υπάρχει καμιάς μορφής νομική προστασία.
Στόχος της Ημερίδας αυτής είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση όλων (ιδιοκτητών, μηχανικών και κράτους) για την αξία της Πολιτιστικής Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς και τη σωστή αποκατάσταση ώστε διαχρονικά τα ιστορικά κτήρια να επισκευάζονται-ενισχύονται κατάλληλα συμβάλλοντας στη θωράκιση, στην προστασία και στην ανάδειξη της σημαντικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του τόπου.
Στοίχημα, για το Πλωμάρι θα είναι να καταφέρει να μετατρέψει το σεισμό σε ευκαιρία, αναγνωρίζοντας, προστατεύοντας και αναδεικνύοντας την αξία της Πολιτιστικής-Αρχιτεκτονικής κληρονομιάς ώστε αυτή να αποτελέσει μοχλό για μια νέα οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου.
Χαρακτηριστικό για την Ημερίδα είναι η ενεργός συμμετοχή αρχιτεκτόνων – καθηγητών Παν/μίων της Δανίας, οι οποίοι αγόρασαν σπίτια στο Πλωμάρι, εντυπωσιασμένοι από την αρχιτεκτονική τους.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:
9. 30 – 10.00. Έναρξη –Χαιρετισμοί
10.00. Φραντζέσκος Στρατής, Αρχιτέκτων: «Η αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του Πλωμαρίου.
Δυνατότητες και προοπτικές για ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης».
10.15. Θεοδωρίδης Παναγιώτης, Αρχιτέκτων: «Παραδοσιακή Αρχιτεκτονική. Προβλήματα προστασίας, ένταξης και συνέχειας».
10.30. Μαΐστρου Ελένη, Αρχιτέκτων, ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ: «Η σημασία της Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς στη συγκρότηση της ταυτότητας του τόπου. Η μεθοδολογία της προστασίας».
10.50. Βιντζηλαίου Ελισάβετ: Πολιτικός Μηχανικός, καθηγήτρια ΕΜΠ «Τρόποι προστασίας
ιστορικών δομικών συστημάτων».
11.10. Mogens Staerk, Associate Professor Emeritus, Aarhus School of Architecture, Denmark: «The Beauty of Plomari».
11. 25. Παρεμβάσεις –Συζήτηση
12.15. Σύντομη επίσκεψη σε κοντινά σεισμόπληκτα κτήρια . Συζήτηση
13. 15. Επιστροφή- Συζήτηση
14.00. Ελαφρύ γεύμα με τοπικά εδέσματα
Κατά τη διάρκεια της Ημερίδας και εφόσον ο χρόνος το επιτρέψει, θα προβληθεί 10λεπτο ντοκιμαντέρ για την Αρχιτεκτονική και Βιομηχανική Κληρονομιά του Πλωμαρίου, παραγωγή του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλωμαρίου «Το Πόλιον».

Keywords
Τυχαία Θέματα