Μοναστήρι Αγίου Μηνά: Ημέρα μνήμης για τους «μάρτυρες της Χίου»

12:22 1/5/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Μεγάλη Σφαγή στη Χίο του 1822 από τους Οθωμανούς Τούρκους, πραγματοποιήθηκαν σε ένα από τους τόπους του μαρτυρίου· στο Μοναστήρι του Αγίου Μηνά, όπου περίπου 3.000 άτομα μαρτύρησαν ανήμερα το Πάσχα του 1822.
Μετά την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Χίου κ. Μάρκου.


Η Σφαγή της Χίου, που σχεδόν αφάνισε τον ντόπιο πληθυσμό, συντάραξε την Ευρώπη και αποδόθηκε τόσο με τους στίχους του Βίκτωρος

Ουγκώ αλλά και το χρωστήρα του Ντελακρουά, αποτελώντας κομβικό σημείο για τη στήριξη της Ελληνικής Επανάστασης που έμπαινε ήδη στο δεύτερο χρόνο της.
Αντίγραφο του πίνακα, βρισκόταν επικεφαλής της πομπής και δίπλα στο Μητροπολίτη Χίου κατά την ώρα της επιμνημόσυνης Δέησης, τιμή στους χιλιάδες «αγίους και αγίες» της Σφαγής.

Τα νούμερα συγκλονιστικά, έτσι μόπως τα μετέφερε η ομιλήτρια Δέσποινα Μπογή, φιλόλογος (και πρεσβυτέρα), 42.000 περίπου οι νεκροί, 23.000 που μπόρεσαν να φύγουν, 50.000 σκλάβοι και μόλις 1.500 άτομα να μένουν στην κατακαημένη και ρημαγμένη Χίο.
Για να σημειώσει η κα Μπογή ότι δεν κερδίσαμε χωρίς αίμα την ελευθερία μας και να σημειώσει την Ελληνική Νέμεσις που δια Κωνστνατίνου Κανάρη που τον Ιούλιο του 1822 ανατίναξε την τουρκική ναυαρχίδα με τον Καρά- Αλή.


Και όμως στο μοναστήρι υπήρξε αντίσταση, από λίγους ενόπλους που συντόνιζαν οι Ιωάννης Φατούρος από το χωριό Θυμιανά και ο Κωνσταντίνος Μονογυός από το Νεοχώρι που έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στην προσπάθεια τους να σώσουν τα χιλιάδες γυναικόπαιδα.
Ο θεολόγος Κώστας Καρατζάς, μας έδειξε τη δεξαμενή νερού, στην πίσω πλευρά του μοναστηριού που μέσα είχαν κρυφτεί γυναικόπαιδα αλλά το κλάμα ενός μωρού φέρεται να τους πρόδωσε. Ο πρώτος Οθωμανός που προσπαθεί να δει τι υπάρχει μέσα στη δεξαμενή, τραβιέται από τους κρυμμένους και σκοτώνεται. Η συνέχεια όμως τραγική, οι οθωμανοί ανάβουν στρώματα και πανιά και από ασφυξία πεθαίνουν οι κρυμμένοι…

Μόνο ένας φέρεται να γλύτωσε, διαφεύγοντας από παραθυράκι- κρύπτη της δεξαμενής που οδηγούσε σε κελί, για να αντικρίσει όπως μας λέει ο κ. Καρατζάς την ανείπωτη σφαγή που είχε σημειωθεί στο Μοναστήρι…


Συμβολικά το πρώτο στεφάνι στο οστεοφυλάκιο της Μονής, μετά από κάλεσμα του Μητροπολίτη Χίου, κατέθεσε ο Γεώργιος Καρασούλης, ένας από τους τελευταίους της γενιάς που πολέμησαν το ναζισμό και το φασισμό για να είναι η χώρα μας ελεύθερη, όπως επισήμανε ο Σεβασμιώτατος.
Τόνισε δε διπλά ότι ο χώρος είναι Μοναστηριακός και ότι οφείλεται σεβασμό, για να στείλει μήνυμα ότι πρέπει να ακολουθηθεί το πρόγραμμα έτσι όπως έχει οριστεί από τη Μητρόπολη.
Ξεχώρισε επίσης η κατάθεση στεφάνων από μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Θυμιανών, εκτός των επισήμων.


Μετά την ενός λεπτού σιγή και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου ακολούθησε πεζή η επιστροφή των τιμίων εικόνων στο γειτονικό χωριό Νεοχώρι, αυτό το ανοιξιάτικο πρωϊνό της Τρίτης της Διακαινησίμου, όπου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη των μαρτύρων της Χίας Γης.

The post Μοναστήρι Αγίου Μηνά: Ημέρα μνήμης για τους «μάρτυρες της Χίου» appeared first on ΕΡΤ Αιγαίου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα