Μύνηματα κομμάτων για την Ημέρα της Γυναίκας

14:29 7/3/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Την Ημέρα της Γυναίκας τιμούν τα κόμματα με ανακοινώσεις που αναφέρονται στα δικαιώματα και τον ισότιμο ρόλο της στην κοινωνία.
Συγκεκριμένα το Τμήμα Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας αναφέρει:
«Κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Είναι μια μέρα τιμής και μνήμης για όλες εκείνες τις εργάτριες πού έσπασαν το φόβο τους, τολμώντας να διεκδικήσουν το δικαίωμα στη ζωή, στη δουλειά, στη χειραφέτηση,

στην αξιολόγηση της θέσης τους στην κοινωνία, στην ισότητα.
Η μεγάλη αυτή εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 του Μάρτη του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στην Νέα Υόρκη ,ήταν μία από τις πρώτες κινήσεις διεκδίκησης δικαιωμάτων της γυναίκας. Οι γυναίκες ζήτησαν εξίσωση μισθών και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας με ασφάλιση.
Το 1910 στην Κοπεγχάγη, στη Β’ Διεθνή Διάσκεψη των Σοσιαλιστριών γυναικών, έπειτα απο πρόταση της Κλάρα Τσέτκιν, η 8η Μαρτίου ορίστηκε ως παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Η ημέρα αυτή θεσμοθετήθηκε το 1977 απο τον ΟΗΕ, ως ήμερα για τα δικαιώματα της γυναίκας και κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να τη γιορτάσουν.
Αγωνιζόμαστε για μία κοινωνία με ισότητα, αλληλεγγύη και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων.
Τασσόμαστε στο πλευρό κάθε γυναίκας που διεκδικεί τη θέση της και τον ισότιμο ρόλο της, ως εργαζόμενη, μητέρα και πολίτης, σε κάθε γωνιά του πλανήτη»
O τομέας Γυνακών της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ Λάρισας σε αντίτοιχη ανακοίνωση αναφέρει:
«Πυρ ,γυνή και θάλασσα” Αληθεύει άραγε η ρήση του Μενάνδρου ;
Είναι η γυναίκα ισότιμη με τα πιο δυνατά στοιχεία της φύσης και υπερτερεί των ανδρών; Πολλοί προσπάθησαν μάταια να κατανοήσουν το θηλυκό φύλο , το οποίο έχει βιώσει την απόρριψη, τη δουλικότητα και τον εγκλεισμό. Ένα φύλο που τα τελευταία μόλις χρόνια άρ-χισε δειλά – δειλά να κάνει αισθητή την παρουσία του και να διεκδικεί το αυτονόητο. Μόλις το 1977 θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ, ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορ-τάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών και εν τέλει καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin.
Πέρασαν δεκάδες χρόνια από τότε κι όμως ακόμα και σήμερα η θέση της γυναίκας παραμένει υποδεέστερη καθώς οι “ανεπτυγμένες” κοινωνίες δεν κατάφεραν να υπερκεράσουν το αρχικό μοτίβο. Στη χώρα μας μόλις το 1983 άρχισε η προσπάθεια αλλαγής της νοοτροπίας με μετατροπή του νομικού και θεσμικού πλαισίου, σε μια προσπάθεια ανατροπής του κατε-στημένου που επί αιώνες επισκίαζε τη γυναίκα και την εγκλώβιζε.
Παρά τις όποιες προσπάθειες για το αυτονόητο υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας η ανισό-τητα των δύο φύλων η οποία είναι ορατή και πολλές φορές αποτελεί την τροχοπέδη στο γυναικείο φύλο. Είναι διακριτές οι προσπάθειες υποβιβασμού της γυναίκας σε πολλούς το-μείς όπως εργασία, πολιτική ,δικαιοσύνη , όπου το ανδρικό κατεστημένο δεν δέχεται εύκολα την ίση μεταχείριση. Είναι πολλές φορές η αδικαιολόγητη πίεση προς τη γυναίκα α-κόμα κι εντός της οικογένειας καθώς είναι εκείνη που προσπαθεί και αγωνίζεται να προλά-βει και να συνδυάσει το τρίπτυχο γυναικα-νοικοκυρά-μητέρα. Είναι εκείνη που θα ξενυχτή-σει σε ασθένεια, είναι εκείνη που θα φροντίσει τα μέλη της οικογένειάς της , είναι εκείνη που θα εργαστεί, είναι εκείνη που θα θυσιάσει τον εαυτό της και θα προτάξει τις ανάγκες των δικών της ανθρώπων.
Είναι η γυναίκα η χαμογελαστή, η δυνατή , το σύμβολο της κοινωνίας που έχει εμπνεύσει διάσημους φιλοσόφους , ποιητές και συγγραφείς , είναι εκείνη που διατηρεί το πάθος για ζωή χαρίζοντας απλόχερα την ελπίδα. Η γυναίκα η ρομαντική, η ιδεαλίστρια , η επαναστά-τρια με πολύπλευρους ρόλους και ακούραστες προσπάθειες τόσο για την διεκδίκηση της θέ-σης που της αναλογεί στην κοινωνία όσο και για την ίδια την κοινωνία. Γι αυτή τη γυναίκα οφείλουμε να παλέψουμε . Σ’ αυτή τη γυναίκα οφείλουμε να υποκλιθούμε . Γιατί δεν αρκεί να θυμόμαστε μόνο τον τιμητικό εορτασμό της 8 Μάρτη, αλλά είναι χρέος μας να προσπα-θήσουμε να αλλάξουμε νοοτροπία για να είναι εφικτή η αλλαγή προοπτικής. Η γυναίκα εί-ναι ο μοχλός της κοινωνίας και όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε τόσα περισσότερα θα κερδίσουμε.
Γιατί είμαστε γυναίκες . Γιατί είμαστε σύμβολα. Γιατί το οφείλουμε στον εαυτό μας. Γιατί δεν είναι μόνο η 8η Μάρτη».

Keywords
Τυχαία Θέματα