Ν. Φωτεινιάς: Συστάσεις σε επιχειρήσεις τροφίμων και καταναλωτές

14:15 18/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Νίκος Φωτεινιάς είναι προϊστάμενος Υγείας Ζώων στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας αν.Μ.Θ.. Παρά τη μακρόχρονη ενασχόληση και την πλούσια εμπειρία, τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του ανησύχησαν με την εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού στη Βιομηχανία Κρέατος στην Καβάλα. «Θεωρήσαμε καλό να ενημερώσουμε το καταναλωτικό κοινό για το πόσο επιρρεπές είναι στην Covid-19», δήλωσε στην ΕΡΤ

Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες».

Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινιά, ο κορονοϊός είναι καθαρά ανθρωπογενής ιός, έχει ανθρωπογενή μετάδοση και δεν έχει καμία σχέση με τα ζώα. «Δεν υπάρχει δυνατότητα να μεταδοθεί ο κορονοϊός ακόμη κι όταν ο πωλητής του κρέατος είναι μολυσμένος», δήλωσε, και πρόσθεσε ότι το κρέας καταναλώνεται μετά από διαδικασία, βράσιμο, ψήσιμο, και έτσι ο κορονοϊός καταστρέφεται.

«Στην προετοιμασία του φαγητού χρειάζεται μια καλή διαχείριση, ένα καλό πλύσιμο των χεριών, σαπούνι και άφθονο νερό, με αντισηπτικό με άνω του 70% με αλκοόλη, στα χέρια πάντοτε και ποτέ το κρέας πλύσιμο με αλκοόλη. Πάντα ο χειριστής του κρέατος θα απολυμαίνει τα χέρια του και θα κάνει καλή πλύση των συσκευασιών και των οικιακών συσκευών που χρησιμοποίησε. Την κονσέρβα θα μπορούσε να την απολυμάνει. Βρήκαμε ότι ο κορονοϊός σε μέταλλο ζει για δύο μέρες, 48 ώρες στον ανοξείδωτο χάλυβα, μια ημέρα στο χαρτί, στον χαλκό τέσσερις ώρες και στα πλαστικά φθάνει τις τρεις μέρες η βιωσιμότητα του ιού», δήλωσε, τονίζοντας ότι το «κλειδί» είναι η μη επαφή των χεριών με το πρόσωπο, τα μάτια, το στόμα και τη μύτη, και το σωστό πλύσιμό τους.

«Έχουν δοθεί αυτές οι οδηγίες, δυστυχώς δεν προλαβαίνουμε να ελέγξουμε όλους τους χώρους, έχουμε ζητήσει να μειώσουν το προσωπικό σε κάθε βάρδια, να χρησιμοποιούνται προστατευτικά μέσα, μάσκα, γάντια, φόρμες εργασίας, έτσι θα είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στη μόλυνση και στη μετάδοση του κορονοϊού», εξήγησε ο κ. Φωτεινιάς, προσθέτοντας με νόημα πως όλα τα σφάλματα έγιναν από τη στιγμή που βρέθηκε ένας εργαζόμενος και δεν τηρήθηκαν σωστά τα μέτρα υγιεινής.

«Τα προηγούμενα καλοκαίρια οι επιχειρήσεις αυτές δεν προλάβαιναν να εξυπηρετήσουν τη νησιωτική χώρα, τώρα η κίνηση είναι μειωμένη», σημείωσε ο κ. Φωτεινιάς, εξηγώντας ότι έχουν προτείνει στους υπεύθυνους αυτών των επιχειρήσεων πάντα να γίνεται ο έλεγχος των εργαζομένων, καθημερινά, ώστε να διαπιστώνεται έγκαιρα σε τι κατάσταση βρίσκονται. «Δεν εισέρχεται ένας συναχωμένος, ένας εμπύρετος στη διαχείριση των τροφίμων, ακόμη και σε ένα εστιατόριο, δεν εισέρχεται καθόλου ή οδηγείται σε ένα άλλο πόστο εργασίας που δεν έχει σχέση με άμεση επαφή με τα τρόφιμα», εξήγησε, προσθέτοντας πως χορηγούνται προστατευτικά μέσα από τους εργοδότες καθώς έχουν και οι ίδιοι καταλάβει πόσο σημαντικό είναι. «Ακόμη και το πλύσιμο των συσκευασιών τροφίμων έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να γίνεται για να φεύγει το προϊόν από το εργοστάσιο απαλλαγμένο από οτιδήποτε υπήρχε.»

Τέλος, δεν παρέλειψε να στείλει το μήνυμά του σημειώνοντας: «Απαιτείται καλή προστασία. Η τήρηση των μέτρων έχει αποδειχθεί σωτήρια. Μάσκα, απόσταση και πλύσιμο των χεριών. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αρκεί να προστατευόμαστε.»

ρεπορτάζ-κείμενο: Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα