Ν. Παπαϊωάννου: Μειώθηκε κατά 50% το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης (video)

15:40 23/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Μειωμένο κατά 50% σε εβδομαδιαία βάση υπολογίζεται το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, στην έρευνα που διεξάγει διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ.

«Οι τελευταίες μετρήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα είναι αντίστοιχες εκείνων που είχαμε στα μέσα Οκτωβρίου. Η προοδευτική μείωση των τιμών

έκκρισης ιικού φορτίου που διαπιστώνεται δείχνει ότι μπορούμε σιγά σιγά να αισιοδοξούμε», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3

Αναφορικά με την αργή πτώση των ποσοστών του ιικού φορτίου στα λύματα τόνισε πως το φορτίο και η διασπορά στην κοινότητα ήταν πολύ μεγάλα, ώστε ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η μείωση των ποσοστών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ δεν σχολίασε περαιτέρω την άποψη ότι ένα πιθανό άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου 2021, θα οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων της τάξης του 30% όπως έχει δηλώσει ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής, επικεφαλής του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής και επικεφαλής του Κέντρου για το Εκθεσίωμα και την Υγεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. 

«Η διασπορά στην κοινότητα παραμένει σημαντική , όπως και η πίεση και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε προσεχτικοί» υπογράμμισε ο κ.Παπαϊωάννου.  Σε σχέση με τη νέα μετάλλαξη του ιού δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η διεπιστημονική ομάδα του ΑΠΘ έχει ξεκινήσει να στήνει τον τρόπο μελέτης που θα ακολουθηθεί».

Υπενθυμίζεται ότι οι τρεις τελευταίες μετρήσεις της έκκρισης ιικού φορτίου, που έκανε η ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ στις 16, 18 και 21 Δεκεμβρίου 2020, μετά και από τον εξορθολογισμό με βάση ποιοτικά χαρακτηριστικά των λυμάτων, έχουν μέση τιμή περίπου 50% μικρότερη σε σχέση με τη μέση τιμή από τις προηγούμενες τρεις μετρήσεις, στις 9, 11 και 14 Δεκεμβρίου.  Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3  – ΑΠΕ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα