ΝΔ: Τέλος στα πειράματα της κυβέρνησης με τη ΔΕΗ και την αγορά ενέργειας

18:58 16/5/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης και ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας.

«Η αβάσταχτη ελαφρότητα της κυβέρνησης στο ζήτημα της ΔΕΗ

ζημιώνει τους καταναλωτές, ενώ την ίδια στιγμή υπονομεύει το μέλλον της ίδιας της εταιρείας και των υπαλλήλων της», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η κυβέρνηση της ΝΔ την περίοδο 2012-14 είχε προχωρήσει το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ. Σύμφωνα με αυτό, το 30% της εταιρείας θα πωλείτο ώστε να εξασφαλιστούν πόροι για ενίσχυση της ρευστότητας του οργανισμού, καθώς και για την πραγματοποίηση επενδύσεων, ακολουθώντας παράλληλα τον ευρωπαϊκό δρόμο. Ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ως αντιπολίτευση μας κατακεραύνωνε για αυτή τη λύση που θα εξασφάλιζε τη βιωσιμότητα της ΔΕΗ και θα την έβαζε σε πορεία εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού».

Όπως επισημαίνει, η κυβέρνηση «μας πήγε από το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ στο μοντέλο της μισής ΔΕΗ, καθώς συμφώνησε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 95% στο 50% χωρίς κανένα αντάλλαγμα».

Η ΔΕΗ έχει απαξιωθεί σε ανησυχητικό βαθμό, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι «αντιμετωπίζει σοβαρότατο ταμειακό πρόβλημα, το οποίο επιδεινώνεται από τον υπερδιπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως συνέπεια της ραγδαίας αύξησης απλήρωτων λογαριασμών».

Συνοψίζοντας, ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ έχει ως αποτέλεσμα «απώλεια σημαντικών εσόδων για την εταιρεία και το ελληνικό κράτος, 2000 άνθρωποι χωρίς δουλειά και υψηλότερες τιμές ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά».

Στη συνέχεια, παρουσίασε τις προτάσεις της ΝΔ για το μέλλον της ΔΕΗ: «Το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι η άμεση αντιμετώπιση του κινδύνου έλλειψης ρευστότητας, αντλώντας τα απαραίτητα κεφάλαια για την διάσωσή της. Για αυτό και, μεταξύ των άλλων, η Νέα Δημοκρατία μιλάει για προστασία των πραγματικά αδύναμων νοικοκυριών, αλλά και για αυστηρή αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Απαραίτητη είναι, επίσης, η διαμόρφωση νέας διοικητικής δομής για να μπορέσει η εταιρεία να ξεκλειδώσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αξιοποιώντας τις ικανότητες του ανθρωπίνου δυναμικού της. Στο τέλος της διαδρομής αυτής, εμείς μιλάμε ξεκάθαρα για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή».

Από την πλευρά του, ο κ. Σκρέκας τόνισε πως «η ΔΕΗ μετά τις καταστροφικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ από αναπτυξιακός πυλώνας μετατράπηκε σε συστημική απειλή για την Ελληνική Οικονομία».

Όπως επεσήμανε, «η κυβέρνηση δεν μπορεί να πανηγυρίσει για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί τα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου μπορεί να είναι ευκαιριακά καλά, λόγω των πολλών βροχοπτώσεων και άρα της μεγάλης παραγωγής των υδροηλεκτρικών εργοστασίων, αλλά αυτό δεν καθρεφτίζει τα θεμελιώδη προβλήματα της εταιρείας», προσθέτοντας πως η «απαξίωση της μετοχής είναι, δυστυχώς, τραγική».

«Το κόστος για της ΔΕΗ από τη διαχείριση της Κυβέρνησης εκτιμάται μεταξύ 3,1 και 4,2 δισ. ευρώ», σημείωσε, τονίζοντας πως η ΝΔ θα θέσει σε άμεση εφαρμογή σχέδιο διάσωσης της εταιρείας.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα