Αφγανιστάν: Σκηνές αλλοφροσύνης και χάους – Φονική μάχη για τη σημαία στην Τζαλαλαμπάντ

15:19 18/8/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Σκηνές αλλοφροσύνης και χάους διαδραματίζονται σε όλη τη χώρα. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σε διαδήλωση στην Τζαλαλαμπάντ, ενώ μαίνονται συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις των Ταλιμπάν και χιλιάδες μαχητές πιστούς στον αντιπρόεδρο της χώρας, Αμρούλα Σαλέχ.

Παρά το γεγονός ότι οι Ταλιμπάν, όπως όλα δείχνουν, έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της χώρας, μια παρατεταμένη εμφύλια σύγκρουση παραμένει εξαιρετικά

πιθανή. Χιλιάδες μαχητές, πιστοί στον αντιπρόεδρο της χώρας Αμρούλα Σαλέχ, συγκρούστηκαν με δυνάμεις των Ταλιμπάν στα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ. Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και περί τους δέκα τραυματίσθηκαν, καθώς κάτοικοι της Τζαλαλαμπάντ δέχτηκαν πυρά ενώ ύψωσαν την πράσινη- μαύρη- κόκκινη σημαία του Αφγανιστάν, έναντι του συμβόλου των Ταλιμπάν που ήδη κυματίζει στο Προεδρικό Μέγαρο της Καμπούλ.

#Taliban firing on protesters in Jalalabad city and beaten some video journalists. #Afghanidtan pic.twitter.com/AbM2JHg9I2

— Pajhwok Afghan News (@pajhwok) August 18, 2021

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκανί, έχει διαφύγει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αντίθετα, επιστρέφουν ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν στην Κανταχάρ με στόχο την εδραίωση της εξουσίας.

Δεν θα υπάρξει δημοκρατικό πολίτευμα στο Αφγανιστάν, γιατί δεν έχει βάση στη χώρα, δήλωσε o Γουαχινταλάχ Χασίμι, υψηλόβαθμο στέλεχος των Ταλιμπάν, στο Reuters.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν οι αναφορές για πυροβολισμούς κατά αμάχων στις πύλες του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Μάλιστα η Ολλανδία διαμαρτυρήθηκε καθώς στρατιωτικό αεροπλάνο απογειώθηκε έχοντας άδεια μόνο μισής ώρας στην Καμπούλ με αποτέλεσμα να μην επιβιβαστεί κανείς Ολλανδός υπήκοος, αλλά ούτε και Αφγανός. Ολλανδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι προειδοποιητικοί πυροβολισμοί και δακρυγόνα έπεσαν στη βόρεια πύλη του αεροδρομίου.

Εν τω μεταξύ, ο OHE άρχισε τη μεταφορά προσωπικού του από το Αφγανιστάν στο Καζακστάν, από όπου θα συνεχίσουν να εργάζονται. Εκπρόσωπος του Οργανισμού ανέφερε ότι πρόκειται για προσωρινό μέτρο, ενώ επισήμανε τη δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να παραμείνουν στην περιοχή και να παρέχουν βοήθεια στο λαό του Αφγανιστάν. Περίπου 100 μέλη του προσωπικού, ξένοι υπήκοοι, απομακρύνονται από τη χώρα. Συνολικά στο Αφγανιστάν βρίσκονται περίπου 300 αλλοδαποί υπάλληλοι του ΟΗΕ, που απασχολεί και 3.000 Αφγανούς εργαζόμενους.

Η πρεσβεία της Γαλλίας λειτουργεί πλέον σε μια σκηνή στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες ουρές από Αφγανούς που θέλουν να φύγουν.

Footage shows long lines near the French embassy in Kabul as tens of thousands of Afghans make a desperate bid to escape Taliban rule. pic.twitter.com/lGrt3XLqKF

NPR (@NPR) August 18, 2021

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να υποδεχθεί Αφγανούς»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει την ευθύνη να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες και δεν μπορεί να αφήσει ανθρώπους που εργάσθηκαν γι’ αυτή στο Αφγανιστάν να «αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι.

«Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που δούλεψαν και συνεργάσθηκαν μαζί μας, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να μείνουν και να αντιμετωπίσουν την εκδίκηση», δήλωσε ο Ιταλός Σασόλι και καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την «κατανομή προσφύγων δίκαια και γρήγορα μεταξύ των κρατών μελών».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να έχει στόχο να κρατήσει στην περιοχή τους, τους περισσότερους από τους ανθρώπους που διαφεύγουν από το Αφγανιστάν, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, προσθέτοντας ότι ενδεχόμενη αποτυχία σ’ αυτό θα είναι «πολύ επικίνδυνη» για την Ευρώπη.

Ταλιμπάν να πυροβολούν στον αέρα, αλλά και να στοχεύουν κατά αμάχων, ακόμη και παιδιών που δέχονται και ξυλοκόπημα με ραβδιά, δείχνουν φωτογραφίες από τον ανταποκριτή της αμερικανικής εφημερίδας LA Times,  Marcus Yam, την ώρα που η Ουάσιγκτον διαμηνύει ότι η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, εξομαλύνεται.

Taliban attack women and children with whips as they desperately try to reach Kabul airport https://t.co/AU56hsPUfM

— i newspaper (@theipaper) August 18, 2021

40 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ξένες δυνάμεις  από τη Δευτέρα, ανακοίνωσε εκπρόσωπος τον Ταλιμπάν μιλώντας για ποδοπάτημα και καταστολή που προκάλεσαν φήμες για ελεύθερη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και αναχώρηση για το εξωτερικό.

Η αμερικανική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποκάλυψε νωρίτερα ότι ανθρώπινα λείψανα βρέθηκαν σε αεροσκάφος που αναχώρησε εσπευσμένα ενώ πλήθος το πολιορκούσε.

A #Taliban commander at #Kabul airport said at least 40 people were killed in shooting by foreign forces&due to stampede since Monday.

He said people should not be deceived by fake rumours about travelling abroad&asked them to avoid coming to airport, Afghan media reported. IANS pic.twitter.com/hFPTH10Jlk

— Janta Ka Reporter (@JantaKaReporter) August 18, 2021

Εκτιμάται ότι 550.000 Αφγανοί εκριζώθηκαν κατά την προέλαση των Ταλιμπάν προς την Καμπούλ.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα δεχτεί 20.000 Αφγανούς πρόσφυγες σε βάθος πενταετίας, ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σε μία εκρηκτική συνεδρίαση στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Ρωσία: Δεν επεμβαίνουμε στο Αφγανιστάν όσο δεν μας απειλούν οι Ταλιμπάν

Λ. Οίκος: Ασφαλής η μετάβαση πολιτών στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

11.000 Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στη χώρα, ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει απομακρύνει πάνω από 3.200 ανθρώπους, κυρίως μέλη του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού, με μεταγωγικά αεροσκάφη.

Σχεδόν 2.000 Αφγανοί πρόσφυγες επίσης απομακρύνθηκαν με στρατιωτικές πτήσες και μεταφέρονται στις ΗΠΑ.

Το πρώτο αεροπλάνο της Lufthansa, που μεταφέρει ανθρώπους από το Αφγανιστάν, προσγειώθηκε το πρωί στη Φρανκφούρτη με περίπου 130 επιβάτες, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρεία.

Η Βρετανία απομάκρυνε 306 Βρετανούς και 2.052 Αφγανούς, δήλωσε  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον στη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης του βρετανικού κοινοβουλίου.

Περισσότεροι από 2.200 διπλωμάτες και άλλοι πολίτες απομακρύνθηκαν από το Αφγανιστάν με στρατιωτικές πτήσεις,  ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές. Γαλλία και Γερμανία επέμειναν ότι η κατάσταση παραμένει χαοτική.

 Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Τούρκος ομόλογος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεφωνική συνομιλία για την κατάσταση στο Αφγανιστάν και απηύθυναν έκκληση στις εθνικές δυνάμεις να εγγυηθούν την ασφάλεια και την τάξη στην χώρα, αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η επιστροφή του Μουλά Μπαραντάρ 

Εκατοντάδες Ταλιμπάν υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Κανταχάρ, ένα από τα ηγετικά στελέχη τους, τον Μουλά Μπαραντάρ. Επέστρεψε μετά από 10 χρόνια, από τα οποία τα 8 τα πέρασε σε φυλακή του Πακιστάν. Επαφές με τον Χαμίντ Καρζάι και άλλα κορυφαία στελέχη προηγούμενων κυβερνήσεων ξεκίνησε η ηγεσία των Ταλιμπάν με στόχο τη δημιουργία νέας αφγανικής κυβέρνησης.

Taliban deputy leader Mullah Abdul Ghani Baradar and a delegation arrived in Kandahar from Qatar – co-founder arrives in Afghanistan after 20-year exile Read More https://t.co/CQnbTqa0e6

— newslink7.com (@Newslink7com) August 18, 2021

Διαδήλωση γυναικών φέρεται να πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Καμπούλ και μάλιστα «τόλμησαν» να φωνάξουν συνθήματα κατά των Ταλιμπάν, σύμφωνα με ξένα δίκτυα.

‘WE WANT OUR RIGHTS’: A group of brave Afghan women take to the streets of Kabul to chant in protest against the Taliban. https://t.co/mr0OZLZFPF pic.twitter.com/LxFPJqWfeA

ABC News (@ABC) August 18, 2021

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία). Οι γυναίκες θα εργάζονται, δήλωσε χθες.

Επί απουσίας των Ταλιμπάν από την κυβέρνηση, το ποσοστό των κοριτσιών που φοιτούν στο Γυμνάσιο αυξήθηκε από το 6% το 2003 στο 39% το 2017.

Το 5% των γυναικών σπουδάζουν σε κολλέγια ή πανεπιστήμια, την ώρα που το 22% εργάζεται.

Εν τω μεταξύ, το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο είναι ένθερμος αντίπαλος των Ταλιμπάν, εκθέτει μέσω υποστηρικτών του στα μέσα ενημέρωσης τις θέσεις του με κυρίαρχο επιχείρημα  ότι οι Ταλιμπάν είναι πράκτορας των ΗΠΑ με τις οποίες υπάρχει πολιτική συμφωνία για την αλλαγή εξουσίας στο Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Πρώτη “αντίσταση” στους Ταλιμπάν από τον πρώην αντιπρόεδρο – Μάχες στην κοιλάδα Παντσίρ

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, BBC

www.ertnews.gr



Το άρθρο Αφγανιστάν: Σκηνές αλλοφροσύνης και χάους – Φονική μάχη για τη σημαία στην Τζαλαλαμπάντ εμφανίστηκε πρώτα στο ERT.GR.

Keywords
αφγανισταν, σκηνες, σημαια, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, abc news, διαδηλωσεις, city, video, twitter, afghan, news, reuters, ohe, οηε, γαλλια, long, lines, escape, npr, times, women, https, people, fake, media, reporter, βουλη, ρωσία, στρατος, ηπα, lufthansa, εταιρεία, qatar, group, abc, ΕΡΤ, ert, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, μετρο, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, δακρυγονα, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, npr, αδεια, γερμανια, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηνωμενα αραβικα εμιρατα, ηπα, οηε, ολλανδια, πτησεις, πυλη, φημες, φωτογραφιες, ωρα, abc, ert.gr, lufthansa, news, ohe, people, qatar, reuters, times, αεροπλανο, αεροδρομιο, αρθρο, αραβικα, αφγανοι, βοηθεια, βορεια, γεγονος, δευτερα, δικτυα, ειπε, υπαρχει, εσωτερικων, εταιρεία, ευθυνη, ευρωπη, ιδια, υπηρεσια, καζακσταν, κυβερνηση, λειψανα, οικος, ολλανδικα, ολλανδος, ουασιγκτον, πακισταν, πρασινη, πρωι, πυλες, συνθηματα, ταλιμπαν, φυλακη, υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας, υπηκοος, φρανκφουρτη, abc news, group, afghan, ασφαλεια, city, ενωση, escape, fake, https, χωρα, κοιλαδα, lines, long, media, πηγες, reporter, σκηνη, θεσεις, women, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα