Νέο «καμπανάκι» κτηνοτρόφων για τους ελέγχους στο γάλα

22:03 29/3/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για μία ακόμη φορά οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας για το θέμα των ελέγχων στο γάλα. Αφορμή για τη νέα επιστολή που εστάλη στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σ. Αραχωβίτη, αποτέλεσε η νέα υπουργική απόφαση για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς γάλακτος.

Στην επιστολή της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας προς τον υπουργό, αναφέρεται συγκξεκριμένα: «Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Θεσσαλίας

με την παρούσα επιστολή σας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας σήμερα και τα οποία είναι:

1) Έχει εκδοθεί στις 21-03-2019 η ΚΥΑ για τα μέτρα ελέγχου της αγοράς του γάλακτος στην οποία υπάρχουν αρκετές παραλείψεις τις οποίες σας παραθέτουμε:

> Στα σημεία εισόδου στην χώρα γίνονται μόνο δειγματοληπτικοί έλεγχοι με ηλεκτρονική σάρωση των σχετικών παραστατικών διακίνησης και φορτίων γάλακτος. Γιατί να μην γίνονται καθολικοί έλεγχοι σε όλα τα φορτία και είδη γάλακτος με ηλεκτρονική σάρωση όλων των παραστατικών διακίνησης και με ταυτόχρονη εισαγωγή των στοιχείων στο σύστημα Άρτεμις;

> Την ώρα που ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας βρίσκεται υπό καθεστώς κατάρρευσης αυξάνεται τις εισφορές των κτηνοτρόφων από 0,25% σε 0,375% σε κάθε τιμολόγιο γάλακτος που εκδίδεται. Γιατί να αυξήσουμε τις εισφορές σε έναν οργανισμό τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ο οποίος είναι ανύπαρκτος και θεωρούμε ότι ευθύνεται για την κατρακύλα των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα; Μάλιστα παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα να πωλείται Φέτα ΠΟΠ από αλυσίδες σούπερ μάρκετ σε τιμές κάτω από 4,5 € το κιλό και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ σφυρίζει αδιάφορα. Εδώ και τρία χρόνια ζητάμε αποτελέσματα των υποτιθέμενων ελέγχων και είναι σαν να φωνάζουμε σε έναν κουφό.

> Γιατί δεν θεσπίζεται ετήσια σύμβαση μεταξύ κτηνοτρόφου και τυροκόμου η οποία να κατατίθεται στην εφορία; Θεωρούμε ότι με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν φαινόμενα κάθε μήνα να μειώνονται μονομερώς οι τιμές.

> Στο άρθρο 7 αναφέρεται ότι οι κτηνοτρόφοι δηλώνου εφεξής υποχρεωτικά τις ποσότητες γάλακτος που παρέδωσαν συνολικά στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (Ο.Σ.Δ.Ε). Η δήλωση ΟΣΔΕ κατατίθεται κάθε χρόνο με καταληκτική ημερομηνία το τέλος Μαίου έκαστο έτους. Πως θα γίνει στο μέσο του έτους να δηλωθούν από τους παραγωγούς κτηνοτρόφους οι ποσότητες γάλακτος που παρέδωσαν συνολικά;

> Γιατί αφαιρέθηκε η υποχρέωση που υπήρχε στην παρ. 10 του άρθρου 5 της ΚΥΑ 175180/2011 για έλεγχο των αγοραστών γάλακτος τουλάχιστον μία φορά κάθε τρία χρόνια; Είναι ένα ακόμα δείγμα από πλευράς της κυβέρνησης της προστασίας των γαλακτοβιομηχάνων έναντι των κτηνοτρόφων που αφανίζονται.

> Γιατί τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι ποσοστό στις ετήσιες ποσότητες γάλακτος και όχι ποσοστό επί του τζίρου όπως είχαμε ζητήσει;

> Γιατί δεν θεσπίσατε το σύστημα GPS σε όλα τα οχήματα μεταφοράς γάλακτος , σκόνη γάλακτος, όρο γάλακτος και γενικά σε όλο το φάσμα του γάλακτος;

> Γιατί δεν θεσπίσατε το ηλεκτρονικό τιμολόγιο και δελτίο αποστολής σε όλο το φάσμα του γάλακτος;

2) Τι γίνεται με την εφαρμογή του νόμου 4492/2017 όσον αφορά την αναγραφή στις αποδείξεις των σημείων πώλησης κρέατος της χώρας προέλευσης του κρέατος; Έχει περάσει ενάμιση χρόνος από την ψήφιση του νομοσχεδίου, τίποτε δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα και οι τιμές στα ελληνικά αιγοπρόβεια κρέατα έχουν εξευτελιστεί. Πόσο μάλλον ενόψει Πάσχα που δεν ξέρουμε τι χώρας προέλευσης αρνί και κατσίκι θα φάει ο έλληνας καταναλωτής. Πόσο ακόμα πρέπει να περιμένουμε να εφαρμοστεί ο Νόμος; Δεν έχει κανένας ευθύνη για την μη εφαρμογή του νόμου που ψήφισε η ελληνική Βουλή; 3) Στην Ελλάδα θα επιστραφούν 72.105.592,41 ευρώ, τα οποία είχαν δεσμευθεί ως δημοσιονομική διόρθωση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου της περιόδου 2000-2006, μετά τη σχετική απόφαση του Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ). Ζητάμε λόγω εκτεταμένης ζημιάς που έχει επέλθει στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας τα τελευταία χρόνια από την πτώση των τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα να δοθούν σε όλους τους αιγοπροβατοτρόφους.

4) Όσον αφορά τα δάνεια των κτηνοτρόφων υπάρχει και μία μεγάλη μερίδα κτηνοτρόφων που πλήρωσαν και πληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους και πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει έτσι ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των δανείων τους και για αυτούς.

5) Τέλος σας έχουμε ζητήσει εδώ και ένα μήνα να γίνει η πληρωμή της συνδεδεμένης στο αιγοπρόβειο γάλα στις αρχές Απριλίου αντί για το τέλος Μαίου και απάντηση δεν έχουμε λάβει. Τι προτίθεστε να κάνετε;»

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα