Νομπελίστες κατά της Greenpeace για τα μεταλλαγμένα

16:58 30/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Πόσοι φτωχοί άνθρωποι πρέπει να πεθάνουν παγκοσμίως για να θεωρήσουμε ότι διαπράττεται ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας;» Με αυτό το καυστικό ερώτημα, 107 κορυφαίοι επιστήμονες απευθύνονται μέσω ανοικτής επιστολής στην Greenpeace και σε όσους κάνουν εκστρατεία κατά της χρήσης γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Η επιστολή αποτελεί μέρος της εκστρατείας «Support Precision Agriculture», η οποία οργανώνεται από τον Philip Sharp, νικητή του βραβείου

Νόμπελ Φυσιολογίας (1993), και τον Richard Roberts, επικεφαλής επιστημονικού συμβούλου του New England Biolabs. Την επιστολή υπογράφουν, επίσης, η Elizabeth Blackburn, κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Ιατρικής (2009), και οι Tomas Lindahl και Paul Modrich, που έλαβαν το βραβείο Νόμπελ Χημείας το 2015.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εγκαλούν την Greenpeace για τη δημόσια κριτική που ασκεί έναντι του χρυσού ρυζιού – μιας γενετικά τροποποιημένης καλλιέργειας που έχει τη δυνατότητα να σώσει εκατομμύρια ζωές ετησίως, εξαλείφοντας το πρόβλημα της έλλειψης βιταμίνης Α στις αναπτυσσόμενες χώρες.

«Έχουν διαστρεβλωθεί τα στοιχεία σχετικά με τους κινδύνους, τα οφέλη και τις επιπτώσεις των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ)», υποστηρίζουν οι ερευνητές στην επιστολή τους, παραθέτοντας πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες και άρθρα, όπου οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες χαρακτηρίζονται ως «ασφαλείς», δίχως πραγματικά να διαφέρουν από τις συνήθεις μεθόδους καλλιέργειας. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι οι γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες αποτελούν την κατάλληλη ευκαιρία για το διπλασιασμό της παραγωγής τροφίμων μέχρι το 2050, προκειμένου να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του ταχέως αυξανόμενου πληθυσμού της γης.

«Επιστημονικοί και ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως έχουν επανειλημμένα και με συνέπεια ανακαλύψει πως οι καλλιέργειες και τα τρόφιμα βελτιώνονται σε σημαντικό βαθμό μέσω της βιοτεχνολογίας, ώστε πλέον είναι τόσο ασφαλή –αν όχι πιο ασφαλή- όσο εκείνα που προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη μέθοδο παραγωγής. Δεν έχει υπάρξει ούτε μια επιβεβαιωμένη περίπτωση αρνητικής επίδρασης των προϊόντων αυτών στην υγεία ανθρώπων ή ζώων», επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Παρόλα αυτά, η Greenpeace συνεχίζει την επιθετική εκστρατεία της ενάντια στη χρήση γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών –προχωρώντας στην καταστροφή ερευνητικών καλλιεργειών και σαμποτάροντας το έργο των επιστημόνων, προκειμένου να σταματήσει η χρήση των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών.

Ο Roberts, σε δήλωσή του στην Washington Post, χαρακτηρίζει την εκστρατεία της Greenpeace ως «επιζήμια» και «αντιεπιστημονική», τονίζοντας πως η τακτική που ακολουθεί η ΜΚΟ στοχεύει αφενός μεν στην τρομοκρατία των ανθρώπων, αφετέρου δε αποτελεί μία ευκαιρία συγκέντρωσης χρημάτων για τους σκοπούς της.

Keywords
Τυχαία Θέματα