Ντιέγκο Μαραντόνα: Η αμαρτωλή ζωή ενός θεού

14:36 26/11/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο «θεός της μπάλας» όπως πολλοί τον φώναζαν άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 60 ετών την Τετάρτη, ύστερα από ανακοπή καρδιάς. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα τα έζησε όλα στα άκρα και λατρεύτηκε για αυτό. Τα πάθη του τον έκαναν «άτρωτο» στα μάτια των εκατομμυρίων θαυμαστών του.

Αφήνει φτωχό τον κόσμο του ποδοσφαίρου, έχοντας ζήσει σχεδόν τα πάντα: φτώχεια, πλούτη, επιτυχία, αποτυχία, καταξίωση, κατρακύλα. Ο Ντιέγκο ήταν ένας Θεός της μπάλας, μεταξύ παραδείσου και κόλασης.

Γεννημένος στο Λανούς του Μπουένος Άιρες στις 30 Οκτωβρίου 1960, το πλήρες όνομα του ήταν:

«Diego Armando Maradona Franco». Ήταν το τέταρτο παιδί, από τα έξι συνολικά της οικογένειάς του. Στην Αργεντινή, λατρευόταν ως «El Dios» (ο Θεός) σε ένα παιχνίδι λέξεων από το νούμερο 10 στη φανέλα του, «El Diez».

Οι κομβικές στιγμές ενός θεού της μπάλας

Ξεκίνησε το ποδόσφαιρο στην ομάδα της γειτονιάς του, Estrella Roja, σε ηλικία 8 ετών. Τότε εντοπίστηκε από τους ανθρώπους της Los Cebollitas, την παιδική ομάδα των «Argentinos Juniors» σε ηλικία 10 ετών. Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο με τους «Argentinos Juniors», 10 ημέρες πριν κλείσει τα 16.

«Ένιωσα ότι μπορώ να κρατήσω τον ουρανό στα χέρια μου» ήταν τα λόγια του, έπειτα από την ολοκλήρωση του πρώτου του ματς στους «Argentinos Juniors».

Το καλοκαίρι του 1979 οδήγησε την Αργεντινή στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στην Ιαπωνία. Ντεμπούτο σε Μουντιάλ έκανε το 1982, στα γήπεδα της Ισπανίας. Πήρε μεταγραφή στην Barcelona τον Ιούνιο του 1982.

Η μετακίνησή του στην Βαρκελώνη ήταν η πιο ακριβή μεταγραφή έως τότε (€6.500.000).

Στα γήπεδα του Μεξικό, ο Μαραντόνα φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής 91 φορές (34 γκολ) και πήρε μέρος σε 4 Μουντιάλ (1982, 1986, 1990, 1994).

Τον Μάιο του 1967 ο Αργεντινός ποδοσφαιριστής στέφθηκε «Βασιλιάς της Νάπολης».

Στις 30 Ιουνίου του 1984, η Νάπολι έσπασε ρεκόρ δίνοντας 12 εκατομμύρια ευρώ στην Μπαρτσελόνα για να αποκτήσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα θέλοντας να καθίσει στον θρόνο της ποδοσφαιρικής Ιταλίας για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Μπορεί να μην τα κατάφερε αμέσως, όμως η σεζόν 1986-1987 θα είναι για πάντα χαραγμένη στην ιστορία όχι του συλλόγου αλλά της πόλης.

Πριν από τριανταριά χρόνια η Νάπολι πανηγύριζε τον τελικό κυπέλου με την νίκη της Αταλάντα (4-0).

Ως τότε, καμία ομάδα της νότιας Ιταλίας δεν είχε φτάσει στην κορυφή του πρωταθλήματος. Ο Ντιέγκο Μαραντόνα εξελίχθηκε σε ένα όχι μόνο αθλητικό, αλλά και πολιτιστικό σύμβολο της πόλης.

Η περιπέτεια με την υγεία του

Χρόνιος χρήστης ναρκωτικών, με προβλήματα βάρους, διέκοψε μια λαμπερή καριέρα και άλλαξε την εκθαμβωτική ποδοσφαιρική εμφάνισή του, για να φτάσει το 2000, όταν παραλίγο να πεθάνει από καρδιακή ανεπάρκεια που προκλήθηκε από κοκαΐνη.

Τα τελευταία χρόνια ο «θεός» της μπάλας αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα με την υγεία του. Μάλιστα, πριν από μερικές εβδομάδες, ο ίδιος βρέθηκε στο νοσοκομείο, έκανε εξετάσεις, οι οποίες έδειξαν υποσκληρίδιο αιμάτωμα και έτσι χρειάστηκε να υποβληθεί σε επέμβαση του εγκεφάλου έχοντας αυξημένο ρίσκο λόγω του βεβαρημένου ιστορικού του.

Κατάφερε να ξεπεράσει τον κίνδυνο, και να επιστρέψει νικητής για ακόμη μια φορά στο σπίτι του χαρίζοντας απέραντη χαρά στην οικογένειά του. Ωστόσο, λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα χθες, τα χαμόγελα έσβησαν, αφού ο Ντιέγκο Μαραντόνα πέθανε.

Η πολυτάραχη ζωή του

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έζησε κάθε στιγμή τόσο στα επαγγελματικά όσο και στα προσωπικά με το ίδιο απαράμιλλο πάθος.

Στις 26 Απριλίου του 1991, αποκαλύφθηκε ότι ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά. Εκείνη τη χρονιά του επιβλήθηκε αποκλεισμός δεκαπέντε μηνών από το ποδόσφαιρο παγκοσμίως για ντόπινγκ και κλήθηκε σε δίκη στη Νάπολη.

Ο ίδιος αναγκάστηκε να παραδεχθεί δημόσια το πρόβλημά του, εκ τότε μίλησε πολλές φορές για τις καταχρήσεις του.

«Ναι, έκανα χρήση κοκαΐνης. Ηθελα να ξεπεράσω το στρες και την πίεση από τη σωματική και ψυχολογική κόπωση. Εκανα πολλά λάθη στη ζωή μου. Πίστεψα ότι η κοκαΐνη θα με ανακούφιζε. Δεν είχα δίκιο, αλλά δεν είχα και τις ηθικές δυνάμεις να αντισταθώ» παραδέχθηκε ο Ντιέγκο το 1991 στο Μπουένος Αϊρες, όπου είχε πάει για να βρει τη χαμένη του ηρεμία μετά τον αγώνα με την Μπάρι όπου βρέθηκε ντοπαρισμένος.

Τιμωρήθηκε ξανά με αποκλεισμό δεκαπέντε μηνών, έπειτα από χρήση αναβολικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

«Ήμουν 24 χρόνων. Στη Βαρκελώνη. Τότε πήρα για πρώτη φορά ναρκωτικά. Ήταν το μεγαλύτερο λάθος της ζωής μου. Τα τελευταία 13 χρόνια δεν έχω πάρει τίποτα. Είμαι τυχερός, διότι αν είχα συνεχίσει να κάνω συστηματική χρήση, θα είχα πεθάνει. Τα ναρκωτικά είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα. Τα ναρκωτικά σκοτώνουν», είχε δηλώσει ο ίδιος σε συνέντευξή του το 2017.

Ο έρωτάς του για την κοκαΐνη της Καμόρα

Στην πόλη που λατρεύτηκε ως «Πάπας της μπάλας», ο Ντιέγκο αγαπήθηκε πολύ και από την Καμόρα (συνδικάτο εγκλήματος της ιταλικής μαφίας). Τον Ιανουάριο του 1986, η αστυνομία ανακάλυψε σε κάποιο σπίτι της Καμόρα όπου μπήκε για έλεγχο 71 φωτογραφίες του Ντιέγκο με πρωτοκλασάτα στελέχη της.


Τον Μάιο του 1986, ο αργεντινός ποδοσφαιριστής εξαφανίζεται από το προπονητικό κέντρο της Νάπολι, η οποία στους δύο τελευταίους αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος αγωνίζεται χωρίς τον ηγέτη της. Επιστρέφοντας υποστηρίζει ότι κρυβόταν επειδή τον κυνηγούσε η Μαφία. Του επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 δολαρίων.

Η προσωπική του ζωή και τα παιδιά που δεν γνώρισε

Όσον αφορά στην προσωπική του ζωή, το 1984 παντρεύτηκε την παιδική του φίλη Κλαούντια Βιγιαφάνιε, με την οποία απέκτησε δύο κορίτσια, την Ντάλμα και την Τζιανίνα.

Ο γάμος του λύθηκε με διαζύγιο το 2004, όταν οι παράνομες σχέσεις του είχαν αρχίσει να βλέπουν τα φώτα της δημοσιότητας.

Το 1986 απέκτησε ένα γιο εκτός γάμου, τον οποίο αναγνώρισε αρκετά χρόνια αργότερα. «Έχει ακόμα τρία παιδιά, τα οποία γεννήθηκαν μεταξύ 2000 – 2005, όταν βρίσκονταν στην Κούβα προκειμένου να καταπολεμήσει τον εθισμό του στα ναρκωτικά», είχε αποκαλύψει ο δικηγόρος του.

Έγινε είδωλο στην Αργεντινή

Ενέπνευσε καλλιτέχνες που επιδίδονται σε street art. Γκράφιτι απίθανα, εντυπωσιακά και επιβλητικά κοσμούν τους δρόμους στο Μπουένος Άιρες και τη Νάπολι.

Ο Μαραντόνα αποτέλεσε αντίδοτο στην αναταραχή που προκλήθηκε στην Αργεντινή, μετά από διαδοχικές οικονομικές κρίσεις, αλλά και ταπεινωτικές ήττες σε επίπεδο εθνικών ομάδων.

«Στη φαντασία μας ο Ντιέγκο Μαραντόνα αντιπροσωπεύει ένα ένδοξο παρελθόν, είναι ένα σύμβολο αυτού που θα μπορούσαμε να είμαστε», είχε δηλώσει καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα