Ο άνθρωπος που θα κρίνει το μέλλον της ΔΕΘ μιλά στην εκπομπή Ο3

19:39 14/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα βήμα πιο κοντά στην ανάπλαση της Διεθνούς Έκθεσης βρίσκεται η Θεσσαλονίκη. Στις αρχές του Δεκεμβρίου, η κριτική επιτροπή του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανακοίνωσε τα 15 γραφεία που περνούν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

Η εκπομπή Όμικρον 3 μίλησε κατ΄αποκλειστικότητα με τον πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού, τον βραβευμένο Ισπανό αρχιτέκτονα και επικεφαλής Καθηγητή του Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο Harvard

Graduate School of Design, Χουάν Μπουσκέτς.

«Αυτό που είναι πολύ σημαντικό σήμερα είναι ότι μετά τις προδιαγραφές για το τι χρειάζεται η πόλη και τι θέλει η HELEXPO για τον χώρο αυτό, πρέπει να περάσουμε στο επόμενο στάδιο: στο  ποιο θα είναι το σχήμα αυτού που θέλουμε, στο πώς αυτό θα γίνει αρχιτεκτονική και κυρίως σύγχρονη αρχιτεκτονική, η οποία θα απαντάει σε ζητήματα, όπως η βιωσιμότητα και η σύνδεση με τους ανθρώπους.  Πιστεύω πως αυτό είναι πολύ σημαντικό: να σκεφτούμε πώς η ανάπλαση της ΔΕΘ θα ταιριάζει με τον περιβάλλοντα χώρο, το κομμάτι αυτό της Θεσσαλονίκης» επισημαίνει ο κ. Μπουσκέτς.

«Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πόλη σε μία ημέρα, ωστόσο η πόλη έχει δυνατότητες. Η σύνδεση της θάλασσας με το βουνό, μέσω ενός άξονα στον οποίο βρίσκεται και η ΔΕΘ είναι μια από αυτές» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Μπουσκέτς.

Με μεγάλη εμπειρία στον αστικό σχεδιασμό, ο Μπουσκέτς έχει σχεδιάσει την ανάπτυξη αστικών κέντρων και την  ανοικοδόμηση παλαιών και παραμελημένων αστικών περιοχών σε πόλεις της Ευρώπης, όπως η Βαρκελώνη, η Λισαβόνα, η Χάγη, το Παρίσι και η Γενεύη. Συμμετέχει ως κριτής σε επιτροπές αρχιτεκτονικών διαγωνισμών από 1992 για διάφορα έργα μεταξύ των οποίων και εκθεσιακοί χώροι.

Όπως λέει, οι εκθέσεις «αλλάζουν αρκετά και γίνονται πιο ανοιχτές από παλιά. Οι εκθέσεις είναι σήμερα αρκετά δυναμικές και αναφορικά με την οικονομία κάθε πόλης. Πρέπει να το λάβουμε και αυτό υπ’ όψιν μας και πιστεύω ότι για αυτόν τον λόγο η ΔΕΘ είναι πολύ σωστά τοποθετημένη στην πόλη».

Είναι η ανάπλαση αυτή μια ευκαιρία ώστε η πόλη να αποκτήσει ένα τοπόσημο; Για τον ίδιο το ζητούμενο σήμερα «για τις πόλεις, όπως και η Θεσσαλονίκη, που είναι γεμάτες ιστορία, που η ιστορία τους προσδίδει κάθε τους επίπεδο, είναι να ανακαλύψουμε και να δημιουργήσουμε το επόμενο επίπεδο. Αν οι διαγωνιζόμενοι φέρουν καλές προτάσεις, θα μπορέσουμε να έχουμε ένα ξεχωριστό τοπόσημο για τη Θεσσαλονίκη που θα αντικατοπτρίζει την ιστορία της πόλης αλλά θα βλέπει και το μέλλον της Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ HELEXPO Κυριάκος Ποζρικίδης, μιλώντας στην εκπομπή Όμικρον 3 εξήγησε τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού που θα ολοκληρωθεί τον Ιούνιο.

Στη δεύτερη φάση του διεθνούς διαγωνισμού προχώρησαν 15 αρχιτεκτονικά γραφεία από επτά χώρες. Στις ομάδες συμμετέχουν συνολικά 55 τεχνικά γραφεία ενώ στις 7 από τις 15 επιλεγμένες ομάδες συμμετέχουν 9 ελληνικά τεχνικά γραφεία ή μεμονωμένοι αρχιτέκτονες. 

Στόχος είναι το 2026, που συμπληρώνονται 100 χρόνια από την πρώτη έκθεση, η ΔΕΘ να λειτουργεί στο νέο εκθεσιακό. Μέχρι στιγμής το εγχείρημα κινείται εντός χρονοδιαγραμμάτων.

Τουλάχιστον το 50% της έκτασης του οικοπέδου του εκθεσιακού κέντρου θα είναι πράσινο, ενώ από την πολεοδόμηση μπορεί να προκύψει και επιπλέον ελεύθερος χώρος. Σήμερα κάποια από τα 37 κτίσματα, που κατασκευάστηκαν από τη δεκαετία του ’50 μέχρι τη δεκαετία του ’80, καίνε πετρέλαιο. Με τη χρήση νέων τεχνολογιών το νέο εκθεσιακό θα είναι φιλικό προς το περιβάλλον, με εξοικονόμηση ενέργειας, ανακύκλωση νερού και ακολουθώντας τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3 ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ: ΑΛΕΞΙΑ ΚΑΛΑΪΤΖΗ, ΝΙΚΟΣ ΠΙΤΣΙΑΚΙΔΗΣ

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα