Ο διαρκής «άγνωστος πόλεμος» του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού

07:04 7/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

του Νάσου Μπράτσου

Τους χειροκροτήσαμε από τα μπαλκόνια, τους αναγνωρίσαμε το ρόλο του στη μάχη ενάντια στην πανδημία, αλλά και τη μακρόχρονη προσφορά τους στη μάχη για την υπεράσπιση της Υγείας, όχι μόνο στην εποχή του κορονοϊού, αλλά διαχρονικά και σε όλα τα “χαρακώματα”, είτε είναι νοσοκομεία, είτε Κέντρα Υγείας, είτε αγροτικά ιατρεία, είτε εθελοντικές αποστολές. Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικά και άλλες αναγκαίες γι αυτούς ειδικότητες, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν είναι οι “μάχιμοι” του ΕΣΥ. Όχι

όμως χωρίς απώλειες και δεν αναφερόμαστε μόνο στα προφανή, τις επιπτώσεις του κορονοϊού στην πρώτη γραμμή της μάχης στις συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Υπάρχουν και οι  συνέπειες από την μακροχρόνια έκθεσή τους σε νοσογόνα περιβάλλοντα, υπάρχουν και οι βίαιες αρνητικές επιπτώσεις. Σε αυτές θα αναφερθούμε σήμερα με αφορμή την αποφράδα “επέτειο” της 10ης προς 11η Φεβρουαρίου 2003, με τη συντριβή ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη διάρκεια επιχείρησης διακομιδής κοντά στην Ικαρία, με αποτέλεσμα το θάνατο του πληρώματος. Δυστυχώς δεν ήταν το μόνο δυστύχημα εκείνης της περιόδου.

Πάτμος: φωτο- Ν. Μπράτσος

Τι είχε προηγηθεί

Ήταν 14 Ιανουαρίου 2001, και το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ συνετρίβη κατά τη διάρκεια νυχτερινής πτήσης σε θαλάσσια περιοχή νότια του Σουνίου., όταν κάτω από δυσμενείς συνθήκες επέστρεφε από την Πάτμο, μεταφέροντας ασθενή που είχε υποστεί καρδιακό επεισόδιο. Κανείς από το τους πέντε επιβαίνοντες (τεραμελές πλήρωμα και ασθενής) δεν επέζησε, ενώ η σορός της ιατρού Σοφίας Μπεφόν βρέθηκε μέρες μετά κοντά στα Χανιά,
Το ελικόπτερο μετέφερε τον ασθενή Αγαπητό Βαρκάδο και πλήρωμα ήταν ο Ιταλός κυβερνήτης Αντόνιο Βακάρι,  συγκυβερνήτης ο Παναγιώτης Καταβέλς, η γιατρός Σοφία Μπεφόν και ο νοσηλευτής Γιώργος Λεβεντζώνης.

Η Σοφία Μπεφόν αναισθησιολόγος που εργάστηκε στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Αρεταίειο, ήταν γιατρός με ιδιαίτερη δράση σαν διασώστρια του ΕΚΑΒ στο σεισμό της Αθήνας τον Σεπτέμβριο 1999, στο ναυάγιο του «Σαμίνα Εξπρές» το Σεπτέμβριο 2000, αλλά και εθελώντρια διασώστρια στους σεισμούς της Τουρκίας.

Προς τιμή της το 2017 το νέο κλειστό γήπεδο Παλαιού Φαλήρου ονομάστηκε Σοφία Μπεφόν.

Στην Ανάφη

Ο τραγικός κατάλογος δεν έκλεισε αφού στις 17/2/2002 ελικόπτερο του ΕΚΑΒ τύπου Agusta A109 με πέντε επιβάτες, πάλι σε νυχτερινή πτήση συνετρίβη στο όρος Βίγλα της Ανάφης. Προορισμός της διακομιδής ήταν το νησί της Ρόδου

Οι επιβαίνοντες
Χρήστος Αντύπας Χρήστος – ιατρός του ΕΚΑΒ
Ελευθέριος Φερεντίνος – διασώστης του ΕΚΑΒ
Βασίλειος Χαμτζίδης – κυβερνήτης
Στεφάν Μάγιερ – συγκυβερνήτης
Άννα Δαμίγου – ασθενής

από τις εκδηλώσεις του 2016

Στην Ικαρία

Μπορεί να χάθηκαν στα νερά του Αιγαίου αλλά δεν τους ξέχασε κανείς. Ήταν νύχτα της 10ης Φεβρουαρίου 2003, όταν από το σταθμό του ΕΚΑΒ στη Λέσβο, απογειώθηκε ελικόπτερο τύπου AGUSTA A109E POWER με σκοπό να εκτελέσει αποστολή αεροδιακομιδής από την Ικαρία προς τη Σάμο και ακολούθως να επιστρέψει στη βάση του στη Λέσβο.

Κοντά στο αεροδρόμιο της Ικαρίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα, χάθηκε από το ραντάρ γιατί έπεσε στη θάλασσα, με αποτέλεσμα οι τέσσερις επιβαίνοντες να χάσουν τη ζωή τους.

Όπως έγινε γνωστό ο κυβερνήτης δεν είχε τον απαιτούμενο χρόνο ανάπαυσης, καθότι είχε απασχοληθεί κατά τις τελευταίες 24 ώρες δεκαέξι ώρες και σαράντα πέντε λεπτά (16:45:00).
Το πλήρωμα αποτελούσαν ο κυβερνήτης Ευστράτιος Φωτιάδης 50 ετών, ο συγκυβερνήτης Ηλίας Λέντης 45 ετών, ο ιατρός Μαγκέντ Σαφάντι 47 ετών, γεννημένος στην Παλαιστίνη και ο διασώστης του ΕΚΑΒ Κουρούλης Ιωάννης, 39 ετών, Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης προέρχονταν από τις Ένοπλες Δυνάμεις και είχαν ιδιαίτερη εμπειρία στα ελικόπτερα και επιχειρήσεις στο χώρο του Αιγαίου.

Την 27-02-03 το ελικόπτερο εντοπίσθηκε σε απόσταση 1,2 ΝΜ από την ακτή της Ικαρίας και σε βάθος 78m.

Κόπωση, μη εκπαίδευση σε συνθήκες διαφυγής κάτω από το νερό, σε συνδυασμό με τεχνικά προβλήματα και κακές καιρικές συνθήκες, είναι αυτά που περιέγραψε το πόρισμα που προσπάθησε να ρίξει φως στα αίτια, αν και όπως έγραφε “Τα ακριβή αίτια του ατυχήματος δεν κατέστη δυνατόν να διαπιστωθούν”.

Ούτε οι συνάδελφοί τους στο EKAB, ούτε οι νησιώτες της Ικαρίας τους ξέχασαν, αφού συχνά γίνονται εκδηλώσεις τιμής της μνήμης τους, ενώ έχει ανεγερθεί μνημείο κοντά στο σημείο που έγινε η πτώση του ελικοπτέρου.

Πηγή κεντρικής φωτο ελικοπτέρου:

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα