Ο διάσημος συγγραφέας, John Connolly, αποκλειστικά στο ert.gr

19:16 6/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

O John Connolly, ο βραβευμένος συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων, που έχουν μεταφραστεί σε 28 γλώσσες, βρέθηκε στην Αθήνα στο πλαίσιο της διοργάνωσης Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου και μίλησε αποκλειστικά στο ert.gr και στη Δάφνη Σκαλιώνη σε μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη.

«Μεγάλωσα σε μία περιοχή της εργατικής τάξης του Δουβλίνου

και δεν γνώριζα κανέναν συγγραφέα. Ο πατέρας μου ήταν πολύ πρακτικός άνθρωπος και έλεγε πως άνθρωποι σαν εμάς δεν γίνονται συγγραφείς και ηθοποιοί. Δουλεύουμε για τον δήμο, κάτι που τελικά κατέληξα να κάνω».

Ο χαμογελαστός Δουβλινέζος έχει καταπιαστεί στο παρελθόν με διάφορες δουλειές, προτού αποπειραθεί να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη συγγραφή. Έχει υπάρξει μπάρμαν, δημοτικός υπάλληλος, σερβιτόρος, υπάλληλος στα Harrods και δημοσιογράφος.

Σπούδασε αγγλική φιλολογία στο Trinity College και δημοσιογραφία στο Dublin City University. Κατόπιν ξεκίνησε να αρθρογραφεί στην εφημερίδα The Irish Times. Σε ηλικία 29 ετών, υπέβαλε προς έκδοση το πρώτο του μυθιστόρημα «Κάθε νεκρό πράγμα«. Ένα συγγραφικό ντεμπούτο που έγραψε ιστορία στα εκδοτικά χρονικά, αποσπώντας την υψηλότερη προκαταβολή που δόθηκε ποτέ σε Ιρλανδό συγγραφέα, τόσο στην Αγγλία όσο και στην Αμερική. Σε χρόνο ρεκόρ, μπήκε σε όλες τις λίστες των best seller και στη συνέχεια απέσπασε το αμερικανικό Βραβείο Σέιμους καλύτερου αστυνομικού μυθιστορήματος, το οποίο για πρώτη φορά απονεμόταν σε μη-Αμερικανό συγγραφέα.

Ο «Δουβλινέζος που γράφει σαν Αμερικανός» συνέχισε με την εντυπωσιακή πορεία του γράφοντας και εκδίδοντας τα έργα «Το δέντρο του θανάτου», «Φονικό Είδος», «Στο λευκό δρόμο», «Οι κακοί» και «Ο μαύρος άγγελος», «Το Βιβλίο των Χαμένων Πραγμάτων», «Οι Κούφιοι Άνθρωποι», «Οι Θεριστές» και «Οι Εραστές», που μπήκαν στις λίστες των best seller των Sunday Times, Irish Times και New York Times, εκδόθηκαν σε 19 γλώσσες και τον καθιέρωσαν οριστικά ως έναν από τους καλύτερους νέους συγγραφείς θρίλερ.

Από πού αντλεί την έμπνευση του ο συγγραφέας; Και γιατί στα βιβλία του επανέρχεται στο πένθος, στην απώλεια και στη φιλία μεταξύ ανδρών; Ποιες είναι οι συμβουλές του προς επίδοξους συγγραφείς και ποιο είναι, σύμφωνα με την άποψή του, το πιο σημαντικό κομμάτι της συγγραφικής διαδικασίας; Επίσης, ποια είναι η σχέση του με το υπερφυσικό και ποιες είναι οι μεγάλες του αγάπες εκτός από τη συγγραφή; Δείτε (σε video) ολόκληρη τη συνέντευξη του John Connolly στην οποία απαντά σε όλα (και σχολιάζει ακόμα περισσότερα…). Στο book.ert.gr

Τα βιβλία του John Connolly κυκλοφορούν στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Bell.

Συνέντευξη: Δάφνη ΣκαλιώνηΚάμερα: Λεωνίδας ΚολοκυθάςΉχος: Γιώργο ΠετρουτσάςΣκηνοθεσία: Ευγενία ΓιαννακοπούλουPost Production: Κώστας Μαντάς

**Η κεντρική φωτογραφία του άρθρου είναι από την επίσημη σελίδα στο FB του John Connolly

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα