Ο «εμβολιασμός» κατά των ψευδών ειδήσεων, ως ασπίδα ενάντια στην παραπληροφόρηση

12:18 23/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένα «όπλο» υπέρ της ειδησεογραφικής και επιστημονικής αλήθειας φαίνεται ότι «ανακάλυψαν» επιστήμονες από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, δεδομένης της γιγάντωσης του φαινομένου της διασποράς ψευδών ειδήσεων στο διαδίκτυο και όχι μόνο.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι ο μόνος τρόπος να αντισταθεί κανείς στο ψέμα, που μπορεί να συνοδεύει μια πληροφορία, είναι «εμβολιαστεί» κατά αυτού.

Ερευνητές των πανεπιστημίων Κέμπριτζ, Γέιλ και Τζορτ Μέισον, με επικεφαλής τον κοινωνικό ψυχολόγο δρα Σάντερ βαν

ντερ Λίντεν, πιστεύουν ότι, αν οι άνθρωποι εκτίθενται εκ των προτέρων σε μια μικρή δόση παραπληροφόρησης (όπως το εμβόλιο εισάγει στον οργανισμό μικρές δόσεις ενός εξασθενημένου παθογόνου μικροοιργανισμού), τότε θα μπορούν, πιο εύκολα, να εξουδετερώνουν ένα μεγάλο όγκο ψεμάτων, κάθε φορά που βρίσκονται εκτεθειμένοι απέναντι σε μια αναληθή είδηση.

Στο πλαίσιο ενός πειράματος, οι ερευνητές παρουσίασαν σε πάνω από 2.000 άτομα, δύο διαφορετικά επιχειρήματα για την κλιματική αλλαγή, ένα αληθές και ένα ψευδές.

Όταν αυτά παρουσιάστηκαν με τη σειρά αυτή, τότε η επίδραση που είχε η -βασισμένη στα γεγονότα- αληθινή επιχειρηματολογία, «σκεπάστηκε» στο μυαλό των ανθρώπων από τα ψεύδη που ακολούθησαν.

Στην αντίθετη περίπτωση, που η αρχική αληθινή πληροφορία συνδυάσθηκε με λίγη ενημέρωση για την παραπληροφόρηση, όπως προτείνει η πρακτική των ψυχολόγων υπέρ του «εμβολίου», τότε οι κατοπινές παραπλανητικές «ειδήσεις» είχαν πολύ λιγότερη απήχηση στους ανθρώπους που προηγουμένως είχαν «εμβολιασθεί», σε σχέση με όσους δεν είχαν.

Στην περίπτωση της κλιματικής αλλαγής, το «εμβόλιο» μπορεί να συνίσταται στην προειδοποίηση ότι, «ομάδες με πολιτικά κίνητρα χρησιμοποιούν τεχνικές παραπλάνησης για να πείσουν το κοινό πως οι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους για την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή». Ή το εμβόλιο μπορεί να συνίσταται σε πιο ειδικές προειδοποιήσεις, όπως π.χ. ότι μόνο ένας στους 100 αρνητές της κλιματικής αλλαγής έχει επιστημονικό υπόβαθρο στην κλιματολογία.

Στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ψευδών ειδήσεων, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Facebook αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, που θα προστατεύσουν εκατομμύρια χρήστες από το να εκτεθούν σε ανακρίβειες. Παράλληλα, οι υπηρεσίες της Google, αλλά και άλλων δικτύων-μέσων πληροφόρησης, όπως το twitter, καλούνται επίσης να αντιμετωπίσουν το θέμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων με περισσότερη σοβαρότητα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα