Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου σε καλοκαιρινή περιοδεία (video)

10:09 7/8/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Μια «ανάγνωση» διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα Eλλήνων χορευτών και ακροβατών Κι όμΩς κινείται στη μουσική παράσταση του Ερωτόκριτου του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Πρόκειται για μια παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών, που έκανε πρεμιέρα στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού στις 30 Ιουνίου του 2014, και έκτοτε ταξιδεύει με μεγάλη επιτυχία σε όλη την Ελλάδα.

«Μια

τραγουδαφήγηση, που πότισε, με τέτοιο απόλυτο τρόπο, τη μουσική παράδοση, έπλασε σε μεγάλο βαθμό τη γλώσσα που μιλιέται σε αυτόν τον τόπο, συγκίνησε γενιές ανθρώπων, τους δάνεισε εικόνες και σύμβολα για τον έρωτα, τον ηρωισμό, τη φιλία, τη γενναιότητα, την αξιοπρέπεια, τον πόνο, το σωστό , το λάθος και τελικά υιοθετήθηκε απόλυτα ως σύμβολο-αντιπρόσωπος του πολιτισμού τους.

Για μας, δεν είναι συγκινητικό μόνο το παρελθόν του. Η επαναστατική του πίστη, στον άνθρωπο που αλλάζει τη μοίρα του, η βαθιά διαλεκτική του λόγου των προσώπων του, η μουσική του φόρμα και η μορφή του γλώσσας του, είναι συγκινητικά στο παρόν.

Η αφήγηση ρέει, μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο χωροχρονικό καλούπι της μελωδικής γραμμής, αυτή την εκστατική επαναληπτική φόρμα, η οποία έχει τη δύναμη να αφηγηθεί χιλιάδες στίχους, βυθίζοντάς σε σιγά σιγά σε μια αιωρούμενη κατάσταση μη εκπλήξεων και οι λέξεις από άγγελοι νοημάτων γίνονται και αυτές μουσική. […]

Για την ανάδειξη αυτών των θησαυρών θα ήθελα να επιχειρήσω μιαν άλλη αναπαράσταση της διαλεκτικής του Ερωτόκριτου, στηριγμένη στη δύναμη, την πίστη και την τέχνη των ιδιαίτερων προσώπων, που θα καταδυθούν σ’ αυτή την αρχέγονη συνειδησιακή κατάσταση του Ομηρίδη-Λυράρη-Ράπερ. Η διαλεκτική της τραγουδαφήγησης από τα πολλά διαφορετικά όργανα και τις φωνές, συμπληρώνεται και διαχέεται στη θεατρική πτυχή του έργου, από τη στικτική ή αντιστικτική παρουσία της ομάδας κι όμΩς κινείται. Η ανάγκη που μας οδήγησε στην παρουσία του χορού, είναι η άμεση και καθαρή σχέση του με τη ρυθμολογία και την εκστατική υπόσταση του έπους, μια σχέση απαλλαγμένη από τη θεατρική του αναπαράσταση».

Δ. Αποστολάκης

Περιοδεία 2018
8/8 Νάξος

11/8 Ναύπλιο

13/8 Άνδρος

21/9 Αττικό άλσος


Μουσική: Το μουσικό σχήμα Χαΐνηδες

Δημήτρης Αποστολάκης: λύρα
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης: τραγούδι-κιθάρα

Σπυριδούλα Μπάκα: τραγούδι
Τάκης Κανέλλος: κρουστά
Κλέων Αντωνίου: ηλεκτρική κιθάρα
Μιχάλης Νικόπουλος: λαούτο, μαντολίνο
Θοδωρής Ρέλλος: σαξόφωνο

Γιάννης Νόνης : μπάσο

Κίνηση:
Κι όμΩς κινείται

Χορός – Ακροβασία:
Βασίλης Δημάς

Αλέξανδρος Λασκαράτος

Αντιγόνη Λινάρδου

Χριστόφορος Μακατσώρης
Χριστίνα Σουγιουλτζή
Λία Χαμηλοθώρη

Φωτισμοί:
Bentancor Camilo
Σκηνικός χώρος:
Κι όμΩς κινείται
Ηχοληψία:
Σάκης Γκίκας

Σχεδιασμός σκηνικών αντικειμένων: Φίλιππος Φωτιάδης

Κοστούμια: Αγγελική Μάνεση, Φανή Μουζάκη

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα