Ο Γιούνκερ καταδικάζει «απόλυτα» την τουρκική στάση στο Αιγαίο και την Κύπρο

15:07 14/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

«Είμαι απόλυτα κατά της στάσης της Τουρκίας». Αυτήν την καταλυτική απάντηση έδωσε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όταν ρωτήθηκε για τη στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες εντάσεις που έχει προκαλέσει με την Ελλάδα και την Κύπρο. Ο κ. Γιούνκερ δέχτηκε την ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με θέμα το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και τις επόμενες ευρωεκλογές.

Υπενθυμίζεται

ότι χθες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε νέα προειδοποίηση προς την ‘Αγκυρα ότι πρέπει να απέχει «από αρνητικές δηλώσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας» και «από κάθε προστριβή, απειλή ή ενέργεια έναντι ενός κράτους-μέλους, διαταράσσοντας τις σχέσεις καλής γειτονίας και την ειρηνική επίλυση διαφορών». Η Επιτροπή έχει επισημάνει, επίσης, «την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία την κυριαρχία των κρατών-μελών σε ό,τι αφορά τη χερσαία επικράτεια, τα εθνικά χωρικά ύδατα και τον εθνικό εναέριο χώρο τους».

Τη στήριξή του στη θέση που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την πρόσφατη τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Κύπρο εξέφρασε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Για το θέμα «έχει εκφραστεί αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτή τη δήλωση υποστηρίζουμε. Και σε ό,τι αφορά τη σύγκρουση των δύο πλοίων, μπορώ να σας πω ότι χαιρετίζουμε το γεγονός ότι υπήρξε σήμερα το πρωί -σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ- τηλεφώνημα μεταξύ των δύο πρωθυπουργών. Κατά τα άλλα, είδατε πώς εκφράστηκε η ΕΕ για το θέμα», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Άντεμπαρ.

Όπως ανακοίνωσε η καγκελαρία, αύριο η Άγγελα Μέρκελ υποδέχεται τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, συνάντηση η οποία, επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, θα αποτελέσει ευκαιρία να συζητηθούν τα διμερή θέματα, αλλά και περιφερειακά ζητήματα, όπως η Συρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα