Ο «γλάρος» που ευαισθητοποιεί για την προστασία της θάλασσας (Video)

13:06 8/1/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο γλάρος της έχει μάθει σε εκατομμύρια παιδιά το σύνθημα «Όχι σκουπίδια, όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές». Η Ελληνική Ένωση Προστασίας του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος, ή αλλιώς HELMEPA ιδρύθηκε το 1982 με πρωτοβουλία Ελλήνων ναυτικών και πλοιοκτητών για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Έκτοτε εκπαιδεύει επαγγελματίες του χώρου της ναυτιλίας αλλά και το ευρύ κοινό, μεγάλους και παιδιά για την προστασία της θάλασσας και των παράκτιων περιοχών. Όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου η ναυτιλιακή βιομηχανία διακινεί το 90% του παγκόσμιου εμπορίου αλλά

ταυτόχρονα έχει και πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό αντίκτυπο- αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ένα μικρό ατύχημα σε ένα πλοίο θα έχει ως αποτέλεσμα να χυθούν χιλιάδες τόνοι πετρελαίου. «Είναι πολύ σημαντικό, πέρα από τη θέσπιση αυστηρής νομοθεσίας και ο ίδιος ο ναυτικός να γνωρίζει πώς επηρεάζει η δραστηριότητά του τη θάλασσα και τις παράκτιες περιοχές» είπε ο κ. Τριαναφύλλου, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στη δημιουργία της HELMEPA, δηλαδή την εκπαίδευση και επιμόρφωση των ανθρώπων της ναυτιλίας, ναυτικών και πλοιοκτητητών.

Παράλληλα η οργάνωση όλα αυτά τα χρόνια αναπτύσσει δράσεις περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για μαθητές, μέσα από την παιδική HELMEPA με σήμα τον γλάρο. Από το 1993 100.000 μαθητές παρακολούθησαν τα εκπαιδευτικά προγράμματα της οργάνωσης, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή 2.500 εθελοντών εκπαιδευτικών.

«Είναι σταδιακή διαδικασία η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σήμερα οι νέοι είναι πιο ενήμεροι και επηρεάζουν με τη στάση τους και ανθρώπους μεγαλύτερων ηλικιών.

Διαγωνισμός ζωγραφικής

H Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος – HELMEPA προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ζωγραφικής για τις Ομάδες του Προγράμματος «Παιδική HELMEPA» της σχολικής χρονιάς 2020-2021. Ο τίτλος θα ανακοινωθεί αρχές Ιανουαρίου. Ο Διαγωνισμός απευθύνεται σε τρεις κατηγορίες μαθητών/-τριών:

1η κατηγορία: Νηπιαγωγεία & Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής

2η κατηγορία: Α’, Β’, Γ’ Τάξεις

3η κατηγορία: Δ’, Ε’, ΣΤ’ Τάξεις

Ο Διαγωνισμός θα έχει διάρκεια από Δευτέρα 11 Ιανουαρίου έως και Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν φωτογραφία (καλής ανάλυσης) του έργου τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Παιδικής HELMEPA (helmepajunior@helmepajunior.gr) μέχρι και την 26η Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο 

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα