Ο Ιδρυτής του Facebook κατηγορείται για κατάχρηση εξουσίας

18:15 9/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναστάτωση και ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η πρόσφατη απόφαση των υπεύθυνων του Facebook να «κατεβάσουν» από το προφίλ του Νορβηγού συγγραφέα, Τομ Έγκελαντ, τη βραβευμένη με Πούλιτζερ φωτογραφία του Νικ ουτ, στην οποία η 53χρονη σήμερα, Παν Τι Κιμ Πατς , εμφανίζεται να τρέχει γυμνή προκειμένου να γλυτώσει από τις βόμβες στο Βιετνάμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έγκελαντ είχε

ανεβάσει την πασίγνωστη φωτογραφία μαζί με άλλες που, όπως ανέφερε, άλλαξαν τον κόσμο. Προς έκπληξη πολλών, το Facebook αντέδρασε κατεβάζοντας την εν λόγω φωτογραφία, στο πλαίσιο του κανόνα, βάσει του οποίου απαγορεύεται η ανάρτηση φωτογραφιών με γυμνούς ανθρώπους στην ιστοσελίδα.

Παρά τις αντιδράσεις, ακόμα και από την ίδια την Κιμ, η οποία εξέφρασε τη θλίψη της για το περιστατικό, οι υπεύθυνοι του ιστοτόπου επέμειναν στην απόφαση τους να «κατεβάσουν» τη φωτογραφία, ενώ διέγραψαν τον Έγκελαντ από το Facebook.

H αντιπαράθεση του συγγραφέα με τους υπεύθυνους του δημοφιλούς εργαλείου κοινωνικής δικτύωσης γνωστοποιήθηκε άμεσα από την μεγαλύτερη εφημερίδα της Νορβηγίας Aftenposten, η οποία δημοσίευσε επίσης την ιστορική φωτογραφία του κοριτσιού, χρησιμοποιώντας παράλληλα το λογότυπο του facebook με σκοπό να αναφερθεί στο πρόσφατο περιστατικό . Και όταν το επίμαχο άρθρο δημοσιεύτηκε και στο Facebook, η αντιπαράθεση κορυφώθηκε, καθώς ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, Εσπεν Εγκιλ Χάνσεν, έλαβε ένα γράμμα από τους υπεύθυνους του ιστοτόπου, που του ζητούσαν να αποσύρει ή να επεξεργαστεί τη φωτογραφία. Η απάντηση του Έσπεν ήταν άμεση, καθώς με γράμμα στον ιδρυτή του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπερκ, του απεύθυνε την κατηγορία ότι απέτυχε στο ρόλο του, να είναι ο πιο ισχυρός εκδότης του κόσμου.

«Είμαι αναστατωμένος, απογοητευμένος -και να πω την αλήθεια ακόμα και φοβισμένος- για το τι πρόκειται να κάνετε σε ένα από τα στηρίγματα της δημοκρατικής μας κοινωνίας», έγραψε ο Χάνσεν στην επιστολή του. «Ανησυχώ ότι το πιο σημαντικό μέσο παγκοσμίως περιορίζει την ελευθερία αντί να προσπαθεί να τη διαδώσει και ότι αυτό συμβαίνει περιστασιακά με αυταρχικό τρόπο».

Σύμφωνα με το δημοσίευμά της Guardian, ο Χάνσεν, στην ανοικτή επιστολή που απέστειλε στον Ζουκερμπεργκ επισημαίνει ότι η απόφαση του Facebook να διαγράψει τη συγκεκριμένη φωτογραφία αποκαλύπτει μια ανησυχητική ανικανότητα «διαχωρισμού μεταξύ της παιδικής πορνογραφίας και ιστορικών πολεμικών φωτογραφιών».

«Πιστεύω ότι κάνετε κατάχρηση της εξουσίας σας και θεωρώ ότι δεν έχετε σκεφτεί το όλο θέμα διεξοδικά», κατέληξε ο Χάνσεν στην επιστολή του.

Αποκορύφωμα του ελέγχου των αναρτήσεων που επιβάλλει το Facebook στους χρήστες του ήταν η πρώτη, γνωστή μέχρι σήμερα, περίπτωση λογοκρισίας αρχηγού κυβέρνησης, από το μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της πρωθυπουργού της Νορβηγίας, Ερνα Σόλμπεργκ, η οποία ανέφερε ότι το Facebook κατέβασε και την δική της ανάρτησή με την φωτογραφία του γυμνού κοριτσιού από το Βιετνάμ, την οποία προφανώς είχε ανεβάσει στο προφίλ της εις ένδειξη διαμαρτυρίας για το περιστατικό με τον Τομ Έγκελαντ.

Όσο ήμουν στο αεροπλάνο ανάμεσα στο Οσλο και το Τροντχάιμ, το Facebook κατέβασε το post από τη σελίδα μου», γράφει η Ερνα Σόλμπεργκ. «Αυτό που κάνει το Facebook με την απάλειψη τέτοιων φωτογραφιών , όσο καλές και αν είναι οι προθέσεις του, είναι ότι ξαναγράφει την κοινή μας ιστορία».

«Ελπίζω ότι το Facebook θα εκμεταλλευθεί την ευκαιρία για να εξετάσει τη συντακτική του πολιτική», γράφει σε νέο post η πρωθυπουργός της Νορβηγίας. Και ειρωνικά απέναντι στη λογοκρισία ιστορικών φωτογραφιών, ξαναδημοσιεύει την φωτογραφία του κοριτσιού και άλλων εμβληματικών κλισέ, λογοκριμένων με ένα μαύρο τετράγωνο.

Πηγές: The Guardian / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα