Ο καιρός από την Πάττυ Σπηλιωτοπούλου-Τα αίτια της τραγωδίας στην Εύβοια και ο καιρός των επόμενων ημερών (video)

10:13 10/8/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Η ραγδαία βροχόπτωση και οι τεράστιες ποσότητες νερού που υπερέβησαν τα 360 χιλιοστά (360 τόνοι νερού δηλαδή), σε μόλις 8 ώρες που διήρκεσαν τα φαινόμενα, από τις 10:00 το βράδυ του Σαββάτου, μέχρι περίπου τις 06:00 τα ξημερώματα της Κυριακής, ήταν δυστυχώς η αιτία να χαθούν για άλλη μια φορά ανθρώπινες ζωές…

Αν λάβουμε υπόψη, ότι μέσα σε ένα χρόνο καταγράφονται κατά μέσο όρο περίπου 400 χιλιοστά βροχής στην περιοχή της Αττικής, μπορούμε να αναλογιστούμε το μέγεθος της ποσότητας του νερού που έπεσε και προκάλεσε αυτές τις καταστροφές.

Τα αίτια αυτής της τραγικής εξέλιξης, ήταν αφενός

μετεωρολογικά καθώς επρόκειτο για ένα αρκετά βαθύ σύστημα κακοκαιρίας το οποίο επηρέασε σταδιακά μεγάλο μέρος της χώρας από την περασμένη Τετάρτη, επρόκειτο για μια πραγματικά ακραία περίπτωση η όποια προσομοίαζε σε χειμερινά συστήματα κακοκαιρίας και όσον αφορά τη ραγδαιότητα (την ένταση δηλαδή) των φαινομένων, αλλά και τη χρονική διάρκεια κατά την οποία η ένταση αυτή παρέμεινε αμείωτη. Γεγονός που, αναμφίβολα, ξάφνιασε σε ένα βαθμό τους ειδικούς, καθώς ναι μεν είχαμε δει τη βαρύτητα του εν λόγω συστήματος, δυστυχώς ακόμα όμως δεν είμαστε σε θέση να προβλέψουμε με απόλυτη ακρίβεια, δεδομένων των μέσων τα οποία διαθέτουμε, το πόσο ακριβώς νερό θα πέσει και σε ποια συγκεκριμένη περιοχή.

Αφετέρου, όπως ανέφερε στο χθεσινοβραδινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας – Πρόεδρος του μεταπτυχιακού προγράμματος «Στρατηγικές Διαχείρισης Καταστροφών και Κρίσεων» της Γεωλογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικός σε θέματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, κ. Ευθύμης Λέκκας, ο κοινός παρονομαστής αυτής της μεγάλης καταστροφής στην περιοχή της Εύβοιας ήταν τα μεγάλα ποσά βροχής που υπερέβησαν τα 360 χιλιοστά, καθώς και η μεγάλη περιοχή η οποία επλήγη από αυτήν την καταιγίδα, η οποία ανέρχεται σε περίπου 400 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Η περιοχή αυτή, διαιρείται σε τρις υδρολογικές λεκάνες, αυτήν του Λήλαντα νότια της Χαλκίδας, τη λεκάνη των Ψαχνών στο ενδιάμεσο και τη λεκάνη των Πολιτικών βορειότερα.
Τα χαρακτηριστικά των τριών αυτών λεκανών διαφέρουν και αντίστοιχα υποδεικνύουν το είδος των καταστροφών για καθεμία από αυτές: Στη λεκάνη του Λήλαντα, κατ’ επανάληψη είχαμε καταστροφές λόγω της πληθώρας αυθαίρετων κατασκευών που υπάρχουν στις εκβολές του ποταμού. Στη δεύτερη περίπτωση των Ψαχνών, επρόκειτο για πλημμύρα μέσα στην πόλη όπου είχαν γίνει αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία όμως δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στο φορτίο της μεγάλης βροχόπτωσης, δεδομένου κι ότι μέρος της περιοχής αυτής είχε πληγεί από πυρκαγιές τις δυο προηγούμενες χρονιές.
Η μεγάλη δυσάρεστη έκπληξη, ήταν αυτή της περιοχής των Πολιτικών, έκτασης της τάξεως των 18 τετραγωνικών χιλιομέτρων, στην οποία όμως αναπτύχθηκαν τα ραγδαία πλημμυρικά φαινόμενα και είχαν αυτές τις τεράστιες επιπτώσεις, που ήταν αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο συμπολιτών μας. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Καθηγητής, η διερεύνηση των αιτιών αυτών των καταστροφών είναι αδιαμφισβήτητα δύσκολη και σαφώς προτού επιρριφθούν ευθύνες οπουδήποτε, χρειάζεται πρωτίστως ενδελεχής ανάλυση των φαινομένων από τους επιστήμονες, σε κάθε περίπτωση όμως βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας νέας κατάστασης καιρικών φαινομένων, τα οποία απαιτούν τη διερεύνηση και εύρεση νέων και πιο εξελιγμένων τρόπων αντιμετώπισης.

Συμπερασματικά, περιπτώσεις ακραίων φαινομένων, όπως η παραπάνω και όχι μόνο, που είναι συμβατές με τις προβλέψεις των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, καθιστούν επιτακτική την άμεση δημιουργία περαιτέρω μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα και συγκεκριμένα σε κάθε πόλη, με σκοπό την έγκαιρη και ακριβή παρακολούθηση των καιρικών συνθηκών και ανάλογων ακραίων φαινομένων, αλλά ενδεχομένως και τη δημιουργία καλύτερων υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των αντιπλημμυρικών έργων, προκειμένου να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχης ή και μεγαλύτερης εμβέλειας καταστροφές…

ΣΗΜΕΡΑ:
Βελτιωμένος καιρός, με αρκετή ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και μόνο στα βορειοδυτικά ορεινά λίγες μπόρες, το μεσημέρι-απόγευμα. Οι βοριάδες δε θα ξεπερνούν τα 3-5 μποφόρ στο Ιόνιο, ενώ στο Αιγαίο ενισχύονται λίγο και θα φτάνουν τοπικά τα 6-7 μποφόρ και η θερμοκρασία, σε μικρή άνοδο, θα φτάσει τους 32-34, τοπικά και τους 35 βαθμούς στα ηπειρωτικά και τους 30-32 στα νησιά μας.

ΑΤΤΙΚΗ:
Ηλιοφάνεια, βοριάδες 4-5 και στα ανατολικά, πιο ενισχυμένοι, θα φτάνουν και τα 6-7 μποφόρ και θερμοκρασία έως 32 βαθμούς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Αρκετός ήλιος, με λίγες τοπικές συννεφιές το μεσημέρι – απόγευμα, βοριάδες 3-4 μποφόρ και θερμοκρασία έως 33 βαθμούς.

ΑΥΡΙΟ ΤΡΙΤΗ:
Αρκετή ηλιοφάνεια σε όλη τη χώρα και λίγες μόνο μπόρες στα κεντρικά και βόρεια ορεινά τις μεσημεριανές – απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι δε θα μεταβληθούν σημαντικά και θα συνεχίσουν να φτάνουν τοπικά και τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις, ενώ η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμα, φτάνοντας τοπικά τους 35 βαθμούς σε αρκετές ηπειρωτικές περιοχές.

ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ:
Ο καλός καιρός θα συνεχιστεί όλη την εβδομάδα, με αρκετή ηλιοφάνεια και μόνο τις μεσημεριανές κι απογευματινές ώρες θα βγάζει λίγες συννεφιές, με τοπικές μπόρες στα ορεινά ηπειρωτικά την Τετάρτη και την Πέμπτη, στα κεντρικά και βόρεια ορεινά την Παρασκευή και το Σάββατο (Δεκαπενταύγουστος) μόνο στα βόρεια ορεινά.
Οι βοριάδες θα εξακολουθήσουν να φτάνουν τα 3-5 στο Ιόνιο και στο Αιγαίο, ενισχυμένοι, τα 6-7 μποφόρ τοπικά και η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα, μέχρι το Σάββατο που θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

Παναγιώτα (Πάττυ) Δ. Σπηλιωτοπούλου, Μετεωρολόγος ΕΡΤ
B.Sc Φυσικός
Μ.Sc Μετεωρολόγος, ΕΚΠΑ
M.Sc Ειδικός στις Στρατηγικές Διαχείρισης Κρίσεων & Καταστροφών (Ακραία Φαινόμενα), ΕΚΠΑ
Μ.Α Δημοσιογράφος, ΕΚΠΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα