Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας για την Κυριακάτικη αργία και τις αγροτικές κινητοποιήσεις

14:43 27/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Θέματα που έχουν σχέση με την κυριακάτικη αργία και την απόφαση του ΣτΕ, τις αγροτικές κινητοποιήσεις, τις εξελίξεις στα Σούπερ Μάρκετ Μαρινόπουλος, αλλά και το έκτακτο βοήθημα των 1.000 ευρώ στους πρώην εργαζομένους των Σούπερ Μάρκετ «Λάρισα», έθιξαν στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, τα μέλη της Διοίκησης του Συλλόγου Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων ν. Λάρισας.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Α. Δασκαλάκη, η γραμματέας Μ. Καρκατσά και η αν. ταμίας Μ. Τσιαβού, υποστήριξαν μεταξύ άλλων:

Για

την Κυριακάτικη αργία: «Η απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματική και τελεσίδικα ακυρώνει την υπουργική απόφαση με βάση την οποία δινόταν η δυνατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων 52 Κυριακές το χρόνο σε πολλές περιοχές της χώρας, είναι καταρχήν μια θετική εξέλιξη.
Όμως η μεθόδευση που γίνεται στο ζήτημα της Κυριακής αργίας, ένα ζήτημα που είναι αξίωση του μεγάλου κεφαλαίου και των μεγαλεμπόρων του κλάδου εδώ και χρόνια, δεν θα σταματήσει, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Παρά τη θετική για τους εργαζομένους απόφαση του ΣτΕ, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, οι εργαζόμενοι του κλάδου θα πρέπει να συσπειρωθούν στο σωματείο τους, να κάνουν δική τους υπόθεση το αίτημα για την νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Να δυναμώσει η συμμαχία, η κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους ενάντια στα μονοπώλια στο εμπόριο.
Σε αυτή την απόφαση εμπεριέχεται η ανάγκη των εργαζομένων για μια μέρα ανάπαυσης, ελεύθερου χρόνου, οικογενειακής, γενικότερα κοινωνικής δραστηριότητας για όλους τους εργαζόμενους, αναγνωρίζοντας τα δικαιώματά τους σε σχέση με την αργία της Κυριακής, η οποία έχει καθιερωθεί από το 1909.
Αυτό το δικαίωμα των εργαζομένων που υπερασπίζεται το ΣτΕ με την απόφασή του, παραβιάζεται στην πράξη, εφόσον σήμερα βρίσκονται σε ισχύ άλλοι νόμοι που δίνουν τη δυνατότητα για το άνοιγμα των καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο. Επιπλέον η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν υλοποίησε τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής-αργίας που είναι το πάγιο αίτημα χιλιάδων εμποροϋπαλλήλων και εκατοντάδων σωματείων πανελλαδικά, αλλά επιπλέον νομοθέτησε τη δυνατότητα να ανοίγουν τα καταστήματα δυο επιπλέον Κυριακές μέσα στα πλαίσια των εκπτωτικών περιόδων. Η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας είναι πάγιο αίτημα ισχυρών τμημάτων του εμπορικού και τουριστικού κεφαλαίου, τα συμφέροντα του οποίου υπηρετούν το κράτος και οι κυβερνήσεις, τόσο οι προηγούμενες όσο και η σημερινή».

Για τις εξελίξεις στα ΣΜ Μαρινόπουλος: «Εκδόθηκε από το δικαστήριο, η απόφαση σχετικά με τη συμφωνία μεταξύ «Μαρινόπουλου» και «Σκλαβενίτη». Η έκδοση της απόφασης, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν έχουν γίνει γνωστές, δεν σημαίνει όμως το τέλος της αβεβαιότητας και της ανασφάλειας για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην επιχείρηση.
Έχουμε επισημάνει πολλές φορές, πως η όποια συμφωνία δεν αποτελεί «σανίδα σωτηρίας» για τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό το συμπέρασμα βγαίνει από την πείρα που έχουμε σαν κλάδος ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που ο ανταγωνισμός των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων οξύνεται, με αποτέλεσμα τις εξαγορές, συγχωνεύσεις, κλεισίματα των επιχειρήσεων, αλλά και σαν σωματείο έχουμε αρκετή εμπειρία που μας επιτρέπει να καταλήγουμε στο συμπέρασμα αυτό. Και βεβαίως να πούμε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στο Μαρινόπουλο δεν πρέπει να εξετάζονται αποκομμένα από τις γενικότερες συνθήκες που επικρατούν στον κλάδο του εμπορίου.
Να επισημάνουμε ότι έχει γίνει κοινή παρέμβαση στο δικαστήριο από 15 κλαδικά σωματεία, την οποία στηρίζουμε πλήρως, η οποία βάζει ζητήματα που δεν είναι ξεκάθαρα για τους εργαζόμενους που είναι όμως είναι βασικά, αφού έχουν να κάνουν με τους όρους που θα εργάζονται οι συνάδελφοι στο νέο εργοδότη τους. Ζητήματα που κατά την άποψή μας, δεν είναι τυχαίο που δεν ξεκαθαρίζονται.
Οι εργαζόμενοι στο Μαρινόπουλο δεν πρέπει να δεχτούν, ειδικά σε αυτές συνθήκες, καμία καθυστέρηση στους μισθούς, στο επίδομα αδείας, να μη δέχονται τμηματικές καταβολές στη μισθοδοσία, να μην κάνουν εκπτώσεις στα δικαιώματά τους».

Για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους πρώην εργαζόμενους των Σ/Μ ΛΑΡΙΣΑ: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση για την επιλεκτική καταβολή του έκτακτου εφάπαξ επιδόματος, της τάξης των 1000 ευρώ, σε κάθε πρώην εργαζόμενο της τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ και καλούμε να μας απαντήσει δημόσια, που θα πάει το ποσό που ενώ είναι δεσμευμένο γι’ αυτό το σκοπό δεν έχει αποδοθεί στους δικαιούχους.
Γιατί για μας, το σωματείο μας, που από το 2013 διεκδικεί το επίδομα αυτό για όλους τους συναδέλφους πρώην εργαζομένους την εν λόγο επιχείρησης, δικαιούχοι είναι όλοι αυτοί που ήταν και είναι απλήρωτοι 15 μήνες πριν κλείσει η επιχείρηση. Είναι αυτοί οι οποίοι απολύθηκαν χωρίς αποζημιώσεις, είναι αυτοί που τόσα χρόνια μαζί με τις οικογένειές τους επωμίζονται τις επιπτώσεις από την απληρωσιά και την ανεργία.
Δηλώνουμε κατηγορηματικά, ότι θα επιμείνουμε στο αρχικό αίτημά μας: Διεκδικούμε οικονομική ενίσχυση για όλους τους απολυμένους την τοπικής αλυσίδας ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ. Να δοθούν όλα τα χρήματα που έχουν δεσμευτεί γι’ αυτό το σκοπό, αλλιώς να μας απαντήσουν που θα πάει αυτό το ποσό. Επίσης να μας απαντήσουν γιατί έχει μπλοκάρει η υλοποίηση του Ταμείου Παγκοσμιοποίησης, το οποίο επίσης έχει εγκριθεί εδώ και καιρό από την αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε., για τους απολυμένους των ΣΜ ΛΑΡΙΣΑ».

Για τις αγροτικές κινητοποιήσεις: «Συμπαραστεκόμαστε στο δίκαιο αγώνα των αγροτών της χώρας μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και της ΕΕ μέσω της ΚΑΠ.
Καλούμε τους εργαζόμενους του κλάδου να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις στήριξης και αλληλεγγύης στους αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας, οργανώνοντας παράλληλα το δικό μας αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς».
Τέλος η Διοίκηση του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων απηύθυνε κάλεσμα σε όλα τα μέλη της να πάρουν μέρος στην Ετήσια Γενική Συνέλευση την Κυριακή 29 Ιανουαρίου, στις 6 μμ. στο Εργατικό κέντρο Λάρισας, όπου θα γίνει και η κοπή της πρωτοχρονιάτικής πίτας.

Keywords
Τυχαία Θέματα