Ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων για το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο

09:06 4/5/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Κριτική στην κυβέρνηση ασκεί με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, σχετικά με τις διατάξεις του νομοσχεδίου του Υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού -σύμφωνα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή- πλήττουν καίρια τη βιοποικιλότητα, τη τοπικότητα και τη δημοκρατία.

«Το νομοσχέδιο που δικαίως, συνάντησε τη καθολική αντίδραση των περιβαλλοντικών οργανώσεων και Όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανάμεσα σε πολλά άλλα:
– Φέρνει τα πάνω κάτω στη περιβαλλοντική αδειοδότηση, καταργώντας στη πράξη κάθε ουσιαστικό έλεγχο, αλλά και στο χωροταξικό σχεδιασμό για χάρη «της ευελιξίας και της ανάδρασης»

Βρίθει φωτογραφικών διατάξεων κυρίως στα 48 άρθρα που τέθηκαν στη διαβούλευση και ήρθαν τελευταία στιγμή στη Βουλή
– Ανοίγει τις πύλες για πλήρη ιδιωτικοποίηση βασικών αναπτυξιακών εργαλείων όπως τα δίκτυα ενέργειας του ΑΔΜΗΕ
– Επιτρέπει την ανεξέλεγκτη αδειοδότηση των ΑΠΕ», επισημαίνεται στο σχετικό κείμενο.
Παράλληλα, γίνεται αναφορά στην κατάργηση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών (ΦΔΠΠ) και η αντικατάστασή τους από μια υπουργοκεντρική Επιτροπή στην Αθήνα.
Σε ότι αφορά το Νομό Χανίων το θέμα είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, ζωτικής σημασίας, εφόσον ο μισός περίπου νομός είναι περιοχή natura άρα το φυσικό περιβάλλον είναι η προίκα του νομού. Στο νομό μας εδώ και είκοσι χρόνια δραστηριοποιείται ο Φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης. Ο Φορέας μέσα από αρκετές δυσκολίες κατάφερε να κατακτήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τη τοπική κοινωνία, τη τοπική αυτοδιοίκηση, με τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους αλλά και τους επιχειρηματίες. Κατάφερε να προβάλλει ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, παράδειγμα για όλο το νομό.
Πρόσφατα ο νομός Χανίων απέκτησε την Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (Ε.Π.Μ.) του Ελαφονησιού, την οποία υπέγραψε ως υπουργός ο Γιώργος Σταθάκης, αποτέλεσε προϊόν εξαντλητικής διαβούλευσης με τους κατοίκους της περιοχής, και όδευε προς υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος. «Τώρα όλα βρίσκονται στον αέρα. Τοπικότητα στη Διαχείριση. κατακτήσεις του περιβαλλοντικού κινήματος, κατακτήσεις των τοπικών κοινωνιών, του επιστημονικού προσωπικού και των εργαζομένων με χρόνια εμπειρίας και προσφοράς, περιφρονούνται και απαξιώνονται από τη κυβέρνηση στο όνομα των όποιων επενδύσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα