Ο θρυλικός Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ έρχεται στη Στέγη

17:59 4/4/2019 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο θρυλικός Γερμανός σκηνοθέτης Βέρνερ Χέρτσογκ έρχεται στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στις 15 Απριλίου για μια συζήτηση, ένα masterclass (16/4) κι ένα αφιέρωμα που περιλαμβάνει επτά ταινίες του από το φάσμα των πέντε δεκαετιών της φιλμογραφίας του (11 έως τις 16 Απριλίου).

Πολυπράγμων, αταξινόμητος και πάντα καλλιτεχνικά ανορθόδοξος, ο Βέρνερ Χέρτσογκ βρίσκει συνεχώς τρόπους για να ανανεώνει την κουβέντα γύρω από το σινεμά. Στη Στέγη,

ο σκηνοθέτης θα συζητήσει με τον Πολ Χολντενγκρέιμπερ, έναν από τους διασημότερους Αμερικανούς διανοούμενους, ιδρυτικό εκτελεστικό διευθυντή του Onassis Los Angeles (OLA) και ιδρυτή και διευθυντή της πολιτιστικής σειράς LIVE from the NYPL της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Νέας Υόρκης (2004-2018).

Ο Βέρνερ Χέρτσογκ μεγάλωσε σε ένα αποκομμένο από τον πολιτισμό χωριό της Βαυαρίας, χωρίς πρόσβαση σε τηλεόραση ή ταινίες. Έκανε το πρώτο του τηλεφώνημα στα 17 του και την πρώτη του ταινία στα 19 του. Αυτοδίδακτος, αλλά οραματιστής με αστείρευτη έμπνευση, έχτισε μια πολύπλευρη καριέρα ως κινηματογραφιστής («Αγκίρε, η Μάστιγα του Θεού», «Grizzly Bear», «Διαφθορά στη Νέα Ορλεάνη»), δίδαξε επίδοξους σκηνοθέτες, έσωσε τη ζωή του Γιοακίμ Φίνιξ (στην πραγματικότητα, όχι σε ταινία), σκηνοθέτησε όπερα και έφαγε ένα παπούτσι αφότου έχασε ένα στοίχημα.

Στη συζήτηση στη Στέγη, ο Χέρτσογκ θα αναφερθεί και στην ιδιαίτερη σχέση του με την Ελλάδα και την αρχαιότητα. Ο παππούς του Ρούντολφ, μελετητής και αρχαιολόγος, ανακάλυψε αρχαία αντικείμενα σε ανασκαφές που πραγματοποίησε στην Κω, στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι ανακαλύψεις γοήτευσαν τον νεαρό Χέρτσογκ και το έργο του παππού του ενέπνευσε το δικό του κινηματογραφικό ταξίδι σε ανεξερεύνητους τόπους. Δύο από τις πρώτες του ταινίες μικρού μήκους, «Last Words»(1968) και «Signs of Life» (1968), γυρίστηκαν στην Ελλάδα.

Η συζήτηση είναι ανοικτή και δωρεάν για το κοινό. Το masterclass θα γίνει στα αγγλικά χωρίς μετάφραση και απευθύνεται σε κινηματογραφιστές και φοιτητές κινηματογράφου.

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα