Οι Ατρόμητοι στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης

14:22 4/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Λάρισας αποχαιρετά τους μικρούς κατασκηνωτές που συμμετείχαν στο πρόγραμμα “Κατασκήνωση στην Πόλη” και τους εύχεται καλή σχολική χρονιά!
Τελευταία επίσκεψη στο Μουσείο ήταν ήταν αυτή της ομάδας των “Ατρομήτων“ του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου Λάρισας. Συγκεκριμένα, είκοσι εννιά μαθητές από όλες τις τάξεις του δημοτικού παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του μουσείου, το οποίο βασίζεται σε δύο θεματικές: “Μαθαίνω την Ιστορία του τόπου μου – Η απελευθέρωση της Λάρισας (1941-1944)” και “Αλληλεγγύη – Η Μάχη της Σοδειάς”.
Οι

εκπαιδευτικές δραστηριότητες του μουσείου έχουν ως πρωταρχικό στόχο να κατανοήσουν τα παιδιά τις έννοιες της αντίστασης, της Εθνικής Αντίστασης, της απελευθέρωσης, της αλληλεγγύης κ.α. και να εξοικειωθούν με αυτές. Ένα από τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του στόχου αυτού είναι το Kamishibai (ιαπωνικό “θέατρο από χαρτί”), που συνδυάζει την προφορική αφήγηση με απεικονίσεις και φωτογραφικά ντοκουμέντα της εποχής. Επίσης, το πρόγραμμα συμπληρώνεται με ψηφιακούς ήχους που εμπλουτίζουν την αφήγηση και εκπλήσσουν ευχάριστα τα παιδιά, ενώ μια προσπάθεια αφομοίωσης των πληροφοριών που έλαβαν οι μαθητές γίνεται μέσα από φύλλα εργασίας που περιλαμβάνουν απλές και ευχάριστες δραστηριότητες.
Βασικό “συστατικό” του προγράμματος αποτελεί η συμμετοχή των παιδιών: τα ίδια τα παιδιά αναζητούν το νόημα των εννοιών -με την απαραίτητη καθοδήγηση, βεβαίως- μέσα από νοητικές και συγκινησιακές διεργασίες. Μέσα από τεχνικές, λοιπόν, βιωματικής μάθησης οι μαθητές εκφράζουν τους προβληματισμούς τους, χρησιμοποιούν την κριτική τους ικανότητα και δίνουν απαντήσεις στα δικά τους ερωτήματα, ενώ ταυτόχρονα κάνουν συγκρίσεις και παραλληλισμούς ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν.
Συνοδοί των παιδιών του Πολιτιστικού Κέντρου Αγίου Γεωργίου ήταν οι : Χριστίνα Χριστοδούλου, Γεωργία Μπούτλα, Ιωάννα Οικονόμου, Χαρούλα Σβετζούρη και ο Θεόδωρος Τριανταφύλλου, ενώ το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την αρχαιολόγο Βικτωρία Καπετάνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα