Οι έλληνες ευρωβουλευτές τοποθετούνται για την πρόταση σταυροδοσίας αντί λίστας στις Ευρωεκλογές
15:40 20/2/2014
- Πηγή: ΕΡΤ
Η πρόταση για αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών με κατάργηση της λίστας και σταυροδοσία επί 42 προτεινόμενων, σε κάθε κομματικό ψηφοδέλτιο, για την ανάδειξη 21 Ελλήνων ευρωβουλευτών, ως μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που θα προκύψει τον Μάιο του 2014, ήταν το δίχως άλλο μια έκπληξη.Μια θεσμική αλλαγή που, με ευρωπαϊκούς όρους, μειώνει το λεγόμενο «δημοκρατικό έλλειμμα» και απογαλακτίζει τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές από τις προσωποπαγείς επιλογές.
Ζητήσαμε από τους 21, εκ των 22 σήμερα, Ελλήνων ευρωβουλευτών την άποψή τους για αυτή τη θεσμική αλλαγή (δεν περιλαμβάνεται ο ασθενής
κ. Παπαστάμκος)
Στις απαντήσεις, που λάβαμε, περιλαμβάνεται και εκείνη του ελληνικής καταγωγής, μέχρι σήμερα Γερμανού ευρωβουλευτή, κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα πολιτευθεί, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, στην Ελλάδα.
Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται οι ευρωβουλευτές, το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν στις ευρωεκλογές του 2009, η ομάδα στην οποία είναι ενταγμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ανεξαρτητοποιήσεις), ο αριθμός των θητειών εκλογής τους και η απάντηση που μας έδωσαν στην ερώτηση:
Πως σχολιάζετε την πρόταση εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία, αντί λίστας, με αύξηση των υποψηφίων σε 42 κατά τις επερχόμενες ευρωεκλογές;
ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ Χαράλαμπος
ΚΚΕ/GUE –1η θητεία (Κοινή δήλωση με Γ. Τούσσα):
Επιδίωξη αποπροσανατολισμού...
Η αντιπαράθεση γύρω από τον τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών - με σταυρό ή με λίστα - και τα ψευδεπίγραφα εκατέρωθεν επιχειρήματα μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το πραγματικό περιεχόμενο της μάχης των ευρωεκλογών, τα κριτήρια της λαϊκής ψήφου. Στις ευρωεκλογές οι εργαζόμενοι, είτε με σταυρό είτε με λίστα, με την ψήφο τους να καταδικάσουν τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου. την ΕΕ, την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου,
Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, εχθρός των λαών Ισχυρό ΚΚΕ παντού στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο εργατικό κίνημα, για την ενίσχυση της πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο στην εξουσία και τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία."
ΑΡΣΕΝΗΣ Κρίτων
ΠΑΣΟΚ/ S&D - 1η θητεία
Εξαιρετική αλλαγή, αλλά... η περισσότερη δημοκρατία θα λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» στα σχέδια Σαμαρά-Βενιζέλου...
Θεωρώ την αλλαγή εξαιρετική. Η εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εκλέξει τον συμπολίτη που επιθυμεί να τον εκπροσωπεί στο δημοκρατικό όργανο που αποφασίζει εξίσου με τις κυβερνήσεις την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διεκδικήσει την άμεση εκλογή του.
Δεν «τρέφω» βέβαια αυταπάτες. Δεν ήταν αυτός ο στόχος της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος όμως ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων Σαμαρά -Βενιζέλου, η περισσότερη δημοκρατία θα λειτουργήσει ως 'μπούμερανγκ' στα σχέδιά τους.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Μαριέττα
ΝΔ / PPE - 4η θητεία Οι νέοι ευρωβουλευτές να μην μεταφέρουν με την πολιτική τους πρακτική, συμπεριφορές και πολιτικές θέσεις σαν αυτές που «άνθισαν» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά το 2012...
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε δυνατότητα απευθείας εκλογής από το σώμα των πολιτών είναι θεμιτή και συμβάλλει στην εδραίωση της δημοκρατίας. Με τον νέο τρόπο εκλογής οι ευρωβουλευτές διαθέτουν ισχυρή απευθείας δημοκρατική νομιμοποίηση και, ταυτόχρονα, δεσμεύονται για ακόμη καλύτερη αντιπροσώπευση και λογοδοσία για τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους. Έχοντας εμπειρία από το 1984 στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρώ ότι σήμερα οι πολίτες έχουν καλύτερη γνώση των ζητημάτων της ΕΕ και έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσδοκίες από τη νομοθετική διαδικασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, με τον σταυρό προτίμησης οι πολίτες αναλαμβάνουν και εκείνοι την ευθύνη για τους αντιπροσώπους που θα επιλέξουν. Το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και μόνο με τη συνεχή παρουσία και δράση μπορούν οι ευρωβουλευτές να έχουν ρόλο. Από την άλλη πλευρά, καλό θα είναι οι εκπρόσωποι που θα εκλεγούν στις 25 Μαΐου, να μην μεταφέρουν με την πολιτική τους πρακτική, συμπεριφορές και πολιτικές θέσεις σαν αυτές που «άνθισαν» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά το 2012.
ΔΑΝΕΛΛΗΣ Σπύρος
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία
Ας το κάνουμε σωστά, τουλάχιστον...
Το δικαίωμα του πολίτη να εκλέγει τους εκπροσώπους του αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού συστήματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, την πεμπτουσίας της λαϊκής κυριαρχίας. Όμως, αυτή η αλλαγή μπορεί να αποβεί κατ' επίφαση δημοκρατική.
Ενώ δεν τολμάμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης στις εθνικές εκλογές, ως βασικού εργαλείου διαιώνισης της σχέσης πολιτικής αντιπαροχής βουλευτή-ψηφοφόρου, φέρνουμε την παθογένεια του πελατειακού συστήματος στις ευρωεκλογές.
Στις περισσότερες χώρες η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου γίνεται με συμμετοχικές προκριματικές διαδικασίες, που καθορίζουν τη σειρά εκλογιμότητας στις λίστες.
Αποτελεί θεμελιώδη αντίφαση η Ευρώπη να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις αναπτυξιακές πολιτικές της σε επίπεδο περιφερειών και μακροπεριφερειών και εμείς να αναφερόμαστε σε μια ενιαία περιφέρεια επικρατείας.
Μια ομάδα Ελλήνων ευρωβουλευτών που θα αποτελείται από τηλεπερσόνες, ηθοποιούς και αθλητές που θα διαθέτουν αναγνωσιμότητα εθνικής εμβέλειας, δε θα αποτελεί το καλύτερο team διαχείρισης των θεμάτων μας στην ευρωπαϊκή αρένα. Αν η αλλαγή αυτή δε είναι καρπός μιας περιστασιακής σκοπιμότητας, ας την κάνουμε σωστά. Ας μη λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας σειρά άλλων, σαφώς σοβαρότερων, προβλημάτων.
ΚΟΠΠΑ Μαρία – Ελένη
ΠΑΣΟΚ/S&D/ Ανεξαρτητοποιήθηκε από 17/2/2014 - 1η θητεία
Δημοκρατικό μέτρο, αλλά... ο αιφνιδιασμός δημιουργεί υπόνοιες ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες...
Ένα καταρχήν δημοκρατικό μέτρο, όπως η σταυροδοσία, όταν υιοθετείται με αλλαγή εκλογικού νόμου τρεις μήνες πριν τις εκλογές, αιφνιδιαστικά, δημιουργεί υπόνοιες ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Για να μπορέσουμε πραγματικά να λειτουργήσει η επαφή του πολίτη με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή χρειάζεται χρόνος που δεν παρέχεται με την αλλαγή αυτή.
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΔ / PPE - 1η θητεία Άλμα Δημοκρατίας, η κοινωνία σε πρώτο ρόλο...
Είναι σε απόλυτα θετική κατεύθυνση η απόφαση αλλαγής του συστήματος ανάδειξης των ευρωβουλευτών, που σύντομα θα γίνει νόμος του Κράτους. Με αυτήν τη θεσμική μεταρρύθμιση, η κοινωνία παίρνει τον πρώτο λόγο. Ο πολίτης μετέχει πιο ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, απαιτεί πιο άμεσα την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και επιλέγει αδιαμεσολάβητα τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατακτά ουσιαστικά ένα ακόμη πολιτικό δικαίωμα. Και αυτό συνιστά μια καθόλα θετική εξέλιξη. Είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένα ποιοτικό άλμα Δημοκρατίας. Κανένας, άλλωστε, δεν μπορεί να ξεχνά πως η Δημοκρατία είναι ένα διαρκές στοίχημα και η βελτίωσή της απαιτεί συνεχή προσπάθεια.
Η θεσμική αλλαγή που προωθείται μπορεί ακόμη να συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στον αγώνα για την Ευρώπη που θέλουμε. Χρειαζόμαστε, άλλωστε, περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη πιο δημοκρατική πιο κοινωνική, πιο αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε, όμως, πρώτ' απ' όλα, πίστη στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Και βέβαια, γνώση, εντατική δουλειά και βούληση προσφοράς. Για όλα αυτά δικαιούνται να κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία, αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Να είναι η κοινωνία σε πρώτο ρόλο.
ΚΡΑΤΣΑ ΡΟΔΗ
ΝΔ / PPE - 3η θητεία
Μια διαδικασία που θα ενεργοποιήσει τους πολίτες...
Η είδηση για τις ευρωεκλογές με σταυρό είναι ενθαρρυντική. Μια τέτοια διαδικασία θα ενεργοποιήσει τους πολίτες, θα ζωντανέψει το διάλογο και το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κοινά. Πάντα έβλεπα τη θετική πλευρά του σταυρού στην εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Γιώργος
ΝΔ / PPE - 1η θητεία Αναβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας μας...
Η αλλαγή του συστήματος της εκλογής των ευρωβουλευτών δεν δίνει απλώς τη δυνατότητα επιλογής εκείνων των προσώπων που ο πολίτης θεωρεί ικανότερους. Δημιουργεί και την υποχρέωση στους ίδιους τους υποψήφιους να μιλήσουν περισσότερο «ευρωπαϊκά» εξηγώντας στους πολίτες για το πώς αντιλαμβάνονται τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κυρίως για το ποια θέση και ρόλο οραματίζεται να έχει η χώρα μας μέσα σε αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., η αναβάθμιση της διαδικασίας των ευρωεκλογών με την ανάδειξη με σταυροδοσία των νέων ευρωβουλευτών αποτελεί αναβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας μας.
ΠΟΔΗΜΑΤΑ Άννυ
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία Θετική εξέλιξη, αλλά... χρειάζεται και συμμετοχική ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών...
Η εκλογή των Ευρωβουλευτών απευθείας από τους πολίτες είναι μια θετική εξέλιξη και οπωσδήποτε προτιμότερη από το προηγούμενο σύστημα του διορισμού των υποψηφίων στη λίστα με απόφαση του εκάστοτε αρχηγού.
Θα πρέπει όμως να τη δούμε ως μία μεταβατική λύση που μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματικά δημοκρατική και συμμετοχική ανάδειξη των υποψηφίων και τελικά των Ευρωβουλευτών. Μια ιδανική λύση θα σήμαινε την ανάδειξη των υποψηφίων μέσα από διαφανείς, συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες κατ· αρχάς εντός των κομμάτων, με κριτήριο όχι την μιντιακή αναγνωρισιμότητα των προσώπων, αλλά ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να εκπροσωπηθούν στο κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό το κοινό πλαίσιο, ο χώρος και η χώρα. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι και ελπίζω αυτή η συζήτηση να ανοίξει και εν όψει των επερχόμενων εκλογών και να αναδειχτούν η μεγάλη ευθύνη και οι μεγάλες προκλήσεις που θα έχει μπροστά της η νέα αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και μέσα από αυτή, τα καταλληλότερα πρόσωπα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις.
ΠΟΥΠΑΚΗΣ Κωνσταντίνος
ΝΔ / PPE - 1η θητεία Η αλλαγή μπορεί να προσφέρει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά...
Χωρίς αμφιβολία η δυνατότητα του πολίτη να εκλέγει ο ίδιος τους εκπροσώπους του αποτελεί συστατικό στοιχείο της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι καθολικά αποδεκτό ότι ο «σταυρός προτίμησης» -όπως κατ' επέκταση και η ανόθευτη απλή αναλογική- μπορεί υπό συνθήκες να προσφέρει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και κοινωνική λογοδοσία.
Η χρονική στιγμή, όμως, της ανακοίνωσης -μόλις 3 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, η επιλεκτική αλλαγή του τρόπου εκλογής μόνο των ευρωβουλευτών χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για τη λίστα των βουλευτών επικρατείας, ελλείψει μάλιστα προηγούμενης διαβούλευσης ή ενός σε βάθος επεξεργασμένου σχεδίου κατά τα λειτουργικά πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Βέλγιο σε περιφέρειες, Γαλλία και Γερμανία με λίστα μετά από προκριματικές εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες με σταυρό προτίμησης όπως ίσχυε και σε κάποια ελληνικά κόμματα), η δυσπιστία για τυχόν συγκυριακές και περιστασιακές σκοπιμότητες, καθώς και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την υποβολή υποψηφιότητας σε όλη την επικράτεια φοβάμαι ότι τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα.
Τα πιο σοβαρά ζητήματα αφορούν:
α) την αδυναμία φυσικής και κυρίως ουσιαστικής παρουσίας σε όλη την Ελλάδα με δεδομένη και την έντονη στενότητα χρόνου και πόρων,
β) το πιθανό ενδεχόμενο υποεκπροσώπησης περιφερειών με βάση και την ανθρωπογεωγραφία της χωράς, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση τόσο με το βασικό ζητούμενο της αποκέντρωσης του κράτους, όσο και με την περιφερειακή διάσταση των πολιτικών της Ε.Ε.,
γ) την «πριμοδότηση» της όποιας αναγνωσιμότητας και τον ιδιότυπο αποκλεισμό άξιων επιστημόνων και ειδημόνων των ευρωπαϊκών υποθέσεων καθώς και εκπροσώπων από ειδικές μικρότερες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν στοχευμένες δράσεις και μετρήσιμο έργο προάγοντας τα συμφέροντα της χώρας στην Ένωση, και το λέει αυτό ένας άνθρωπος που προέρχεται και διατηρεί μια «σχέση ζωής» με τη μεγαλύτερη ίσως κοινωνική ομάδα - αυτή των εργαζομένων - θεωρώντας ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές που συμμετείχα, πιθανή εκλογή με σταυρό προτίμησης θα με βοηθούσε.
Σε κάθε περίπτωση εύχομαι μέσα από αυτές τις διαδικασίες να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την Πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία που βιώνει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία.
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία
Θετική αλλαγή, που φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς...
Θεωρώ θετικό το ενδεχόμενο σταυροδοσίας των υποψηφίων ευρωβουλευτών σε συνδυασμό με την αύξηση των υποψηφίων στους 42.
Κατ´ αρχήν θα είναι μια απάντηση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς ισχυρισμούς για δημοκρατικό έλλειμμα. Είναι μια θεσμική Αλλαγή που διευρύνει τα περιθώρια επιλογής των πολιτών και τους φέρνει ακόμη πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τέλος, θεωρώ οτι η Αλλαγή αυτή ευθυγραμμίζεται και με το πνεύμα της συνθήκης της Λισσαβόνας.
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Θεόδωρος
ΝΔ/ΔΣ/ALDE - 1η θητεία
Χρειάζεται συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος...
Aναγνωρίζει θετικά την θεσπιζόμενη αλλαγή, αποδοκιμάζει όμως την αιφνιδιαστική και αποσπασματική αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Ζητά να ενταχθεί η προτεινόμενη ρύθμιση σε μία συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
«Χρειαζόμαστε πράγματι ριζικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, αλλαγές που να καταργούν το αυθαίρετο μπόνους του πρώτου κόμματος στις εθνικές εκλογές, να αυξήσουν τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η διαπλοκή με τα οικονομικά συμφέροντα, αλλαγές που να συνδυάζουν την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και την δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων.
Να ισχύσει στις ευρωεκλογές ο σταυρός προτίμησης, ως μέρος μιας συνολικής αλλαγής του εκλογικού συστήματος, όχι για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ Γεώργιος
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία
Αναμονή για την τελική μορφή του νομοσχεδίου...
Ουδείς δεν μπορεί να αρνηθεί την δημοκρατικότητα της εκλογής εθνικού Ευρωβουλευτή με σταυροδοσία.
Περιμένουμε να δούμε την πρόταση όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για να μπορούμε να εξάγουμε τα τελικά μας συμπεράσματα.
ΤΖΑΒΕΛΑ Νίκη
ΛΑΟΣ/ EFD - 1η θητεία
Τομή στο πολιτικό μας σύστημα...
Η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών αποτελεί μια τομή στο πολιτικό μας σύστημα και δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν υποψηφίους που δεν ανήκουν στον κομματικό τους χώρο. Αυτοί οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν στον Έλληνα ψηφοφόρο ότι διαθέτουν βαρύτητα, θέσεις και ικανότητα να τον εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με το παρελθόν που οι υποψήφιοι επιλέγονταν από τα κόμματα και εκλέγονταν στις λίστες με το ποσοστό του κόμματος, αυτή τη φορά οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν στη πλάτη τους τα κόμματα τους ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες για πρώτη φορά θα μάθουν ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που τους εκπροσωπούν, ψηφίζοντας τους προσωπικά.
ΤΟΥΣΣΑΣ Γεώργιος
ΚΚΕ / GUE - 2η θητεία (Κοινή δήλωση με Χ. Αγγουράκη):
Επιδίωξη αποπροσανατολισμού...
«Η αντιπαράθεση γύρω από τον τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών - με σταυρό ή με λίστα - και τα ψευδεπίγραφα εκατέρωθεν επιχειρήματα μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το πραγματικό περιεχόμενο της μάχης των ευρωεκλογών, τα κριτήρια της λαϊκής ψήφου. Στις ευρωεκλογές οι εργαζόμενοι, είτε με σταυρό είτε με λίστα, με την ψήφο τους να καταδικάσουν τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου. την ΕΕ, την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου,
Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, εχθρός των λαών Ισχυρό ΚΚΕ παντού στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο εργατικό κίνημα, για την ενίσχυση της πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο στην εξουσία και τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία».
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ Γιώργος
FDP/ ALDE - 1η θητεία
Θετική εξέλιξη για περισσότερη δημοκρατία...
Τόσο προσωπικά, όσο και ως "Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες" έχουμε υποστηρίξει εξαρχής και από το κείμενο της ιδρυτικής μας διακήρυξης, ότι θέλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ασφαλώς και πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Από κει και πέρα το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην περιοριστεί η εκπροσώπηση στο επίπεδο της αναγνωρισιμότητας αλλά και της χρησιμότητας.
Για να γίνει αυτό οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ποιοι είναι οι πραγματικά χρήσιμοι ως εκπρόσωποι τους στην Ευρώπη, ποιοι έχουν δώσει μάχες στη Γερμανία και την Ευρώπη και έχουν κερδίσει καθώς και, ποιοι μπορούν να σταθούν επάξια στα μεγάλα κι ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν.
Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα εκλέγει ευρωβουλευτές από το 1981. Οι ευρωεκλογές του 2014 είναι οι όγδοες κατά σειρά. Η πρώτη ομάδα ευρωβουλευτών ορίστηκε, με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την 1η Ιανουαρίου 1981, κατ' αναλογίαν με τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του 1977. Οι πρώτοι "διορισθέντες" Έλληνες ευρωβουλευτές αντικαταστάθηκαν από αιρετούς στις ευρωεκλογές του Οκτωβρίου του 1981, που έγιναν παράλληλα με τις εθνικές εκλογές. Μακροβιότερη θητεία ως Έλληνας ευρωβουλευτής κατέγραψε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος εξελέγετο ανελλιπώς από το 1981 έως το 2004, με 6 ευρωκοινοβουλευτικές θητείες στο ενεργητικό του.
Στις ευρωεκλογές του 2014 είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να εκλεγούν Έλληνες ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης, από μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαρτίζεται σήμερα από 766 ευρωβουλευτές, εκλεγμένους στα 28 κράτη μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών μειώνεται σε 751, και η ελληνική εκπροσώπηση περιορίζεται σε 21 ευρωβουλευτές.
Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές. Πρέπει, όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου.
Σύμφωνα με κοινούς κανόνες της ΕΕ, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να εκλέγονται στα κράτη μέλη βάσει του συστήματος αναλογικής εκπροσώπησης. Ωστόσο, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει αν θα χρησιμοποιήσει σύστημα εκλογής με σταυρό προτίμησης ή με λίστα.
Όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα 18 έτη, εκτός από την Αυστρία όπου οι εκλογείς ψηφίζουν από την ηλικία των 16 ετών.
Οι έδρες κατανέμονται με κριτήριο τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους. Οι ευρωβουλευτές, μετά την εκλογή τους, εντάσσονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα.
Μέχρι και τις ευρωεκλογές του 2009 η εκλογή με σταυρό προτίμησης εφαρμόζεται στην Κύπρο, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, τσην Ιταλία, στη Λετονία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στη Σλοβενία και στη Σουηδία. Από το 2014 σύστημα εκλογής με λίστα θα ακολουθεί και η Ελλάδα.
Το σύστημα της εκλογής με λίστα ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένης της Βορείου Ιρλανδίας).
Στην Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Βόρειο Ιρλανδία χρησιμοποιείται το σύστημα ενιαίου ψηφοδελτίου με έκφραση προτιμήσεων.
Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ορίσει εκλογικές περιφέρειες για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή να υποδιαιρέσει την εκλογική του περιφέρεια με διαφορετικό τρόπο. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν επιλέξει να ορίσουν ολόκληρη την εθνική τους επικράτεια ως μία εκλογική περιφέρεια.
Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, ωστόσο τα εκλογικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε εθνικό επίπεδο.
Στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Κύπρο, και το Λουξεμβούργο η ψήφος είναι υποχρεωτική.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, υπάρχουν διάφορες θέσεις που είναι ασυμβίβαστες με το βουλευτικό αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του ΕΚ δεν μπορούν να είναι μέλη εθνικής κυβέρνησης ή εθνικού κοινοβουλίου ούτε εν ενεργεία υπάλληλοι σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε ορισμένες χώρες, ο νόμος προβλέπει το ασυμβίβαστο σε περισσότερες περιπτώσεις.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος
Ζητήσαμε από τους 21, εκ των 22 σήμερα, Ελλήνων ευρωβουλευτών την άποψή τους για αυτή τη θεσμική αλλαγή (δεν περιλαμβάνεται ο ασθενής
Στις απαντήσεις, που λάβαμε, περιλαμβάνεται και εκείνη του ελληνικής καταγωγής, μέχρι σήμερα Γερμανού ευρωβουλευτή, κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, ο οποίος στις επερχόμενες ευρωεκλογές θα πολιτευθεί, ως υποψήφιος ευρωβουλευτής, στην Ελλάδα.
Στον πίνακα που ακολουθεί αναφέρονται οι ευρωβουλευτές, το κόμμα με το οποίο εξελέγησαν στις ευρωεκλογές του 2009, η ομάδα στην οποία είναι ενταγμένοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (λαμβάνοντας υπόψη τυχόν ανεξαρτητοποιήσεις), ο αριθμός των θητειών εκλογής τους και η απάντηση που μας έδωσαν στην ερώτηση:
Πως σχολιάζετε την πρόταση εκλογής των ευρωβουλευτών με σταυροδοσία, αντί λίστας, με αύξηση των υποψηφίων σε 42 κατά τις επερχόμενες ευρωεκλογές;
ΑΓΓΟΥΡΑΚΗΣ Χαράλαμπος
ΚΚΕ/GUE –1η θητεία (Κοινή δήλωση με Γ. Τούσσα):
Επιδίωξη αποπροσανατολισμού...
Η αντιπαράθεση γύρω από τον τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών - με σταυρό ή με λίστα - και τα ψευδεπίγραφα εκατέρωθεν επιχειρήματα μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το πραγματικό περιεχόμενο της μάχης των ευρωεκλογών, τα κριτήρια της λαϊκής ψήφου. Στις ευρωεκλογές οι εργαζόμενοι, είτε με σταυρό είτε με λίστα, με την ψήφο τους να καταδικάσουν τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου. την ΕΕ, την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου,
Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, εχθρός των λαών Ισχυρό ΚΚΕ παντού στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο εργατικό κίνημα, για την ενίσχυση της πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο στην εξουσία και τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία."
ΑΡΣΕΝΗΣ Κρίτων
ΠΑΣΟΚ/ S&D - 1η θητεία
Εξαιρετική αλλαγή, αλλά... η περισσότερη δημοκρατία θα λειτουργήσει ως «μπούμερανγκ» στα σχέδια Σαμαρά-Βενιζέλου...
Θεωρώ την αλλαγή εξαιρετική. Η εκλογή ευρωβουλευτών με σταυρό παρέχει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη να εκλέξει τον συμπολίτη που επιθυμεί να τον εκπροσωπεί στο δημοκρατικό όργανο που αποφασίζει εξίσου με τις κυβερνήσεις την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, αλλά και να διεκδικήσει την άμεση εκλογή του.
Δεν «τρέφω» βέβαια αυταπάτες. Δεν ήταν αυτός ο στόχος της κυβέρνησης. Είμαι βέβαιος όμως ότι ανεξαρτήτως των προθέσεων Σαμαρά -Βενιζέλου, η περισσότερη δημοκρατία θα λειτουργήσει ως 'μπούμερανγκ' στα σχέδιά τους.
ΓΙΑΝΝΑΚΟΥ Μαριέττα
ΝΔ / PPE - 4η θητεία Οι νέοι ευρωβουλευτές να μην μεταφέρουν με την πολιτική τους πρακτική, συμπεριφορές και πολιτικές θέσεις σαν αυτές που «άνθισαν» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά το 2012...
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε δυνατότητα απευθείας εκλογής από το σώμα των πολιτών είναι θεμιτή και συμβάλλει στην εδραίωση της δημοκρατίας. Με τον νέο τρόπο εκλογής οι ευρωβουλευτές διαθέτουν ισχυρή απευθείας δημοκρατική νομιμοποίηση και, ταυτόχρονα, δεσμεύονται για ακόμη καλύτερη αντιπροσώπευση και λογοδοσία για τον τρόπο που ασκούν τα καθήκοντά τους. Έχοντας εμπειρία από το 1984 στο Ευρωκοινοβούλιο θεωρώ ότι σήμερα οι πολίτες έχουν καλύτερη γνώση των ζητημάτων της ΕΕ και έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις και προσδοκίες από τη νομοθετική διαδικασία και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο σε επίπεδο ΕΕ. Από την άλλη πλευρά, με τον σταυρό προτίμησης οι πολίτες αναλαμβάνουν και εκείνοι την ευθύνη για τους αντιπροσώπους που θα επιλέξουν. Το Ευρωκοινοβούλιο και η Ευρώπη είναι πολύ σοβαρή υπόθεση και μόνο με τη συνεχή παρουσία και δράση μπορούν οι ευρωβουλευτές να έχουν ρόλο. Από την άλλη πλευρά, καλό θα είναι οι εκπρόσωποι που θα εκλεγούν στις 25 Μαΐου, να μην μεταφέρουν με την πολιτική τους πρακτική, συμπεριφορές και πολιτικές θέσεις σαν αυτές που «άνθισαν» στο Ελληνικό Κοινοβούλιο μετά το 2012.
ΔΑΝΕΛΛΗΣ Σπύρος
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία
Ας το κάνουμε σωστά, τουλάχιστον...
Το δικαίωμα του πολίτη να εκλέγει τους εκπροσώπους του αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο λειτουργίας του αντιπροσωπευτικού συστήματος της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, την πεμπτουσίας της λαϊκής κυριαρχίας. Όμως, αυτή η αλλαγή μπορεί να αποβεί κατ' επίφαση δημοκρατική.
Ενώ δεν τολμάμε να ανοίξουμε τη συζήτηση για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης στις εθνικές εκλογές, ως βασικού εργαλείου διαιώνισης της σχέσης πολιτικής αντιπαροχής βουλευτή-ψηφοφόρου, φέρνουμε την παθογένεια του πελατειακού συστήματος στις ευρωεκλογές.
Στις περισσότερες χώρες η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου γίνεται με συμμετοχικές προκριματικές διαδικασίες, που καθορίζουν τη σειρά εκλογιμότητας στις λίστες.
Αποτελεί θεμελιώδη αντίφαση η Ευρώπη να σχεδιάζει και να υλοποιεί τις αναπτυξιακές πολιτικές της σε επίπεδο περιφερειών και μακροπεριφερειών και εμείς να αναφερόμαστε σε μια ενιαία περιφέρεια επικρατείας.
Μια ομάδα Ελλήνων ευρωβουλευτών που θα αποτελείται από τηλεπερσόνες, ηθοποιούς και αθλητές που θα διαθέτουν αναγνωσιμότητα εθνικής εμβέλειας, δε θα αποτελεί το καλύτερο team διαχείρισης των θεμάτων μας στην ευρωπαϊκή αρένα. Αν η αλλαγή αυτή δε είναι καρπός μιας περιστασιακής σκοπιμότητας, ας την κάνουμε σωστά. Ας μη λύσουμε ένα πρόβλημα δημιουργώντας σειρά άλλων, σαφώς σοβαρότερων, προβλημάτων.
ΚΟΠΠΑ Μαρία – Ελένη
ΠΑΣΟΚ/S&D/ Ανεξαρτητοποιήθηκε από 17/2/2014 - 1η θητεία
Δημοκρατικό μέτρο, αλλά... ο αιφνιδιασμός δημιουργεί υπόνοιες ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες...
Ένα καταρχήν δημοκρατικό μέτρο, όπως η σταυροδοσία, όταν υιοθετείται με αλλαγή εκλογικού νόμου τρεις μήνες πριν τις εκλογές, αιφνιδιαστικά, δημιουργεί υπόνοιες ότι εξυπηρετεί σκοπιμότητες.
Για να μπορέσουμε πραγματικά να λειτουργήσει η επαφή του πολίτη με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή χρειάζεται χρόνος που δεν παρέχεται με την αλλαγή αυτή.
ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΝΔ / PPE - 1η θητεία Άλμα Δημοκρατίας, η κοινωνία σε πρώτο ρόλο...
Είναι σε απόλυτα θετική κατεύθυνση η απόφαση αλλαγής του συστήματος ανάδειξης των ευρωβουλευτών, που σύντομα θα γίνει νόμος του Κράτους. Με αυτήν τη θεσμική μεταρρύθμιση, η κοινωνία παίρνει τον πρώτο λόγο. Ο πολίτης μετέχει πιο ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα, απαιτεί πιο άμεσα την ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και επιλέγει αδιαμεσολάβητα τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατακτά ουσιαστικά ένα ακόμη πολιτικό δικαίωμα. Και αυτό συνιστά μια καθόλα θετική εξέλιξη. Είναι, πέρα από κάθε αμφιβολία, ένα ποιοτικό άλμα Δημοκρατίας. Κανένας, άλλωστε, δεν μπορεί να ξεχνά πως η Δημοκρατία είναι ένα διαρκές στοίχημα και η βελτίωσή της απαιτεί συνεχή προσπάθεια.
Η θεσμική αλλαγή που προωθείται μπορεί ακόμη να συμβάλει ουσιαστικά και έμπρακτα στον αγώνα για την Ευρώπη που θέλουμε. Χρειαζόμαστε, άλλωστε, περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη. Μια Ευρώπη πιο δημοκρατική πιο κοινωνική, πιο αποτελεσματική. Χρειαζόμαστε, όμως, πρώτ' απ' όλα, πίστη στην Ελλάδα και στην ευρωπαϊκή προοπτική της. Και βέβαια, γνώση, εντατική δουλειά και βούληση προσφοράς. Για όλα αυτά δικαιούνται να κρίνουν οι ίδιοι οι πολίτες. Αυτό επιβάλλει η Δημοκρατία, αυτό επιτάσσουν τα συμφέροντα της Πατρίδας μας. Να είναι η κοινωνία σε πρώτο ρόλο.
ΚΡΑΤΣΑ ΡΟΔΗ
ΝΔ / PPE - 3η θητεία
Μια διαδικασία που θα ενεργοποιήσει τους πολίτες...
Η είδηση για τις ευρωεκλογές με σταυρό είναι ενθαρρυντική. Μια τέτοια διαδικασία θα ενεργοποιήσει τους πολίτες, θα ζωντανέψει το διάλογο και το ενδιαφέρον για συμμετοχή στα ευρωπαϊκά κοινά. Πάντα έβλεπα τη θετική πλευρά του σταυρού στην εκλογή μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ Γιώργος
ΝΔ / PPE - 1η θητεία Αναβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας μας...
Η αλλαγή του συστήματος της εκλογής των ευρωβουλευτών δεν δίνει απλώς τη δυνατότητα επιλογής εκείνων των προσώπων που ο πολίτης θεωρεί ικανότερους. Δημιουργεί και την υποχρέωση στους ίδιους τους υποψήφιους να μιλήσουν περισσότερο «ευρωπαϊκά» εξηγώντας στους πολίτες για το πώς αντιλαμβάνονται τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενοποίησης και κυρίως για το ποια θέση και ρόλο οραματίζεται να έχει η χώρα μας μέσα σε αυτή.
Σε κάθε περίπτωση, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα, και μάλιστα σε μια χρονική περίοδο που η Ελλάδα ασκεί την Προεδρία της Ε.Ε., η αναβάθμιση της διαδικασίας των ευρωεκλογών με την ανάδειξη με σταυροδοσία των νέων ευρωβουλευτών αποτελεί αναβάθμιση της ίδιας της δημοκρατίας μας.
ΠΟΔΗΜΑΤΑ Άννυ
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία Θετική εξέλιξη, αλλά... χρειάζεται και συμμετοχική ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών...
Η εκλογή των Ευρωβουλευτών απευθείας από τους πολίτες είναι μια θετική εξέλιξη και οπωσδήποτε προτιμότερη από το προηγούμενο σύστημα του διορισμού των υποψηφίων στη λίστα με απόφαση του εκάστοτε αρχηγού.
Θα πρέπει όμως να τη δούμε ως μία μεταβατική λύση που μπορεί να μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά σε μια πραγματικά δημοκρατική και συμμετοχική ανάδειξη των υποψηφίων και τελικά των Ευρωβουλευτών. Μια ιδανική λύση θα σήμαινε την ανάδειξη των υποψηφίων μέσα από διαφανείς, συμμετοχικές και δημοκρατικές διαδικασίες κατ· αρχάς εντός των κομμάτων, με κριτήριο όχι την μιντιακή αναγνωρισιμότητα των προσώπων, αλλά ένα κοινό πλαίσιο θέσεων και τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για να εκπροσωπηθούν στο κορυφαίο δημοκρατικό θεσμό της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αυτό το κοινό πλαίσιο, ο χώρος και η χώρα. Σε κάθε περίπτωση, εύχομαι και ελπίζω αυτή η συζήτηση να ανοίξει και εν όψει των επερχόμενων εκλογών και να αναδειχτούν η μεγάλη ευθύνη και οι μεγάλες προκλήσεις που θα έχει μπροστά της η νέα αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο Ευρωκοινοβούλιο και μέσα από αυτή, τα καταλληλότερα πρόσωπα για να ανταποκριθούν σε αυτές τις προκλήσεις.
ΠΟΥΠΑΚΗΣ Κωνσταντίνος
ΝΔ / PPE - 1η θητεία Η αλλαγή μπορεί να προσφέρει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά...
Χωρίς αμφιβολία η δυνατότητα του πολίτη να εκλέγει ο ίδιος τους εκπροσώπους του αποτελεί συστατικό στοιχείο της λαϊκής βούλησης και κυριαρχίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι καθολικά αποδεκτό ότι ο «σταυρός προτίμησης» -όπως κατ' επέκταση και η ανόθευτη απλή αναλογική- μπορεί υπό συνθήκες να προσφέρει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και κοινωνική λογοδοσία.
Η χρονική στιγμή, όμως, της ανακοίνωσης -μόλις 3 μήνες πριν τις Ευρωεκλογές, η επιλεκτική αλλαγή του τρόπου εκλογής μόνο των ευρωβουλευτών χωρίς να γίνεται κανένας λόγος για τη λίστα των βουλευτών επικρατείας, ελλείψει μάλιστα προηγούμενης διαβούλευσης ή ενός σε βάθος επεξεργασμένου σχεδίου κατά τα λειτουργικά πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών (π.χ. Βέλγιο σε περιφέρειες, Γαλλία και Γερμανία με λίστα μετά από προκριματικές εσωτερικές εκλογικές διαδικασίες με σταυρό προτίμησης όπως ίσχυε και σε κάποια ελληνικά κόμματα), η δυσπιστία για τυχόν συγκυριακές και περιστασιακές σκοπιμότητες, καθώς και η διαδικασία που θα ακολουθηθεί με την υποβολή υποψηφιότητας σε όλη την επικράτεια φοβάμαι ότι τελικά μπορεί να οδηγήσουν σε αντίθετα αποτελέσματα.
Τα πιο σοβαρά ζητήματα αφορούν:
α) την αδυναμία φυσικής και κυρίως ουσιαστικής παρουσίας σε όλη την Ελλάδα με δεδομένη και την έντονη στενότητα χρόνου και πόρων,
β) το πιθανό ενδεχόμενο υποεκπροσώπησης περιφερειών με βάση και την ανθρωπογεωγραφία της χωράς, στοιχείο που έρχεται σε αντίθεση τόσο με το βασικό ζητούμενο της αποκέντρωσης του κράτους, όσο και με την περιφερειακή διάσταση των πολιτικών της Ε.Ε.,
γ) την «πριμοδότηση» της όποιας αναγνωσιμότητας και τον ιδιότυπο αποκλεισμό άξιων επιστημόνων και ειδημόνων των ευρωπαϊκών υποθέσεων καθώς και εκπροσώπων από ειδικές μικρότερες κοινωνικές ομάδες που θα μπορούσαν να αναπτύξουν στοχευμένες δράσεις και μετρήσιμο έργο προάγοντας τα συμφέροντα της χώρας στην Ένωση, και το λέει αυτό ένας άνθρωπος που προέρχεται και διατηρεί μια «σχέση ζωής» με τη μεγαλύτερη ίσως κοινωνική ομάδα - αυτή των εργαζομένων - θεωρώντας ότι στις προηγούμενες Ευρωεκλογές που συμμετείχα, πιθανή εκλογή με σταυρό προτίμησης θα με βοηθούσε.
Σε κάθε περίπτωση εύχομαι μέσα από αυτές τις διαδικασίες να υπάρξουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για την Πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία που βιώνει μια πρωτόγνωρη δοκιμασία.
ΡΑΠΤΗ ΣΥΛΒΑΝΑ
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία
Θετική αλλαγή, που φέρνει τους πολίτες πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς...
Θεωρώ θετικό το ενδεχόμενο σταυροδοσίας των υποψηφίων ευρωβουλευτών σε συνδυασμό με την αύξηση των υποψηφίων στους 42.
Κατ´ αρχήν θα είναι μια απάντηση της Ελλάδας στους ευρωπαϊκούς ισχυρισμούς για δημοκρατικό έλλειμμα. Είναι μια θεσμική Αλλαγή που διευρύνει τα περιθώρια επιλογής των πολιτών και τους φέρνει ακόμη πιο κοντά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Τέλος, θεωρώ οτι η Αλλαγή αυτή ευθυγραμμίζεται και με το πνεύμα της συνθήκης της Λισσαβόνας.
ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ Θεόδωρος
ΝΔ/ΔΣ/ALDE - 1η θητεία
Χρειάζεται συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος...
Aναγνωρίζει θετικά την θεσπιζόμενη αλλαγή, αποδοκιμάζει όμως την αιφνιδιαστική και αποσπασματική αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας. Ζητά να ενταχθεί η προτεινόμενη ρύθμιση σε μία συνολική αλλαγή του εκλογικού συστήματος.
«Χρειαζόμαστε πράγματι ριζικές αλλαγές στην εκλογική νομοθεσία, αλλαγές που να καταργούν το αυθαίρετο μπόνους του πρώτου κόμματος στις εθνικές εκλογές, να αυξήσουν τον αριθμό των εκλογικών περιφερειών, ώστε να περιοριστεί η διαπλοκή με τα οικονομικά συμφέροντα, αλλαγές που να συνδυάζουν την εκπροσώπηση των τοπικών κοινωνιών και την δημοκρατική οργάνωση των κομμάτων.
Να ισχύσει στις ευρωεκλογές ο σταυρός προτίμησης, ως μέρος μιας συνολικής αλλαγής του εκλογικού συστήματος, όχι για να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες».
ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ Γεώργιος
ΠΑΣΟΚ/S&D - 1η θητεία
Αναμονή για την τελική μορφή του νομοσχεδίου...
Ουδείς δεν μπορεί να αρνηθεί την δημοκρατικότητα της εκλογής εθνικού Ευρωβουλευτή με σταυροδοσία.
Περιμένουμε να δούμε την πρόταση όταν κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο για να μπορούμε να εξάγουμε τα τελικά μας συμπεράσματα.
ΤΖΑΒΕΛΑ Νίκη
ΛΑΟΣ/ EFD - 1η θητεία
Τομή στο πολιτικό μας σύστημα...
Η αλλαγή του τρόπου εκλογής των ευρωβουλευτών αποτελεί μια τομή στο πολιτικό μας σύστημα και δίνει τη δυνατότητα για πρώτη φορά στους Έλληνες πολίτες να ψηφίσουν υποψηφίους που δεν ανήκουν στον κομματικό τους χώρο. Αυτοί οι υποψήφιοι πρέπει να αποδείξουν στον Έλληνα ψηφοφόρο ότι διαθέτουν βαρύτητα, θέσεις και ικανότητα να τον εκπροσωπήσουν στην Ευρώπη. Σε αντίθεση με το παρελθόν που οι υποψήφιοι επιλέγονταν από τα κόμματα και εκλέγονταν στις λίστες με το ποσοστό του κόμματος, αυτή τη φορά οι υποψήφιοι θα πρέπει να πάρουν στη πλάτη τους τα κόμματα τους ενώ ταυτόχρονα οι Έλληνες για πρώτη φορά θα μάθουν ποιοι είναι οι ευρωβουλευτές που τους εκπροσωπούν, ψηφίζοντας τους προσωπικά.
ΤΟΥΣΣΑΣ Γεώργιος
ΚΚΕ / GUE - 2η θητεία (Κοινή δήλωση με Χ. Αγγουράκη):
Επιδίωξη αποπροσανατολισμού...
«Η αντιπαράθεση γύρω από τον τρόπο εκλογής των Ελλήνων ευρωβουλευτών - με σταυρό ή με λίστα - και τα ψευδεπίγραφα εκατέρωθεν επιχειρήματα μεταξύ της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, επιδιώκουν να αποπροσανατολίσουν τον λαό από το πραγματικό περιεχόμενο της μάχης των ευρωεκλογών, τα κριτήρια της λαϊκής ψήφου. Στις ευρωεκλογές οι εργαζόμενοι, είτε με σταυρό είτε με λίστα, με την ψήφο τους να καταδικάσουν τους φορείς της αντιλαϊκής πολιτικής του κεφαλαίου. την ΕΕ, την συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου,
Η ΕΕ είναι λυκοσυμμαχία του κεφαλαίου, εχθρός των λαών Ισχυρό ΚΚΕ παντού στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές στο εργατικό κίνημα, για την ενίσχυση της πάλης της Λαϊκής Συμμαχίας, την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και της εξουσίας του κεφαλαίου. Αποδέσμευση από την ΕΕ, μονομερής διαγραφή του χρέους, με το λαό κυρίαρχο στην εξουσία και τα μονοπώλια λαϊκή περιουσία».
ΧΑΤΖΗΜΑΡΚΑΚΗΣ Γιώργος
FDP/ ALDE - 1η θητεία
Θετική εξέλιξη για περισσότερη δημοκρατία...
Τόσο προσωπικά, όσο και ως "Έλληνες Ευρωπαίοι Πολίτες" έχουμε υποστηρίξει εξαρχής και από το κείμενο της ιδρυτικής μας διακήρυξης, ότι θέλουμε περισσότερη δημοκρατία στην εκπροσώπηση των πολιτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ασφαλώς και πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη. Από κει και πέρα το κρίσιμο ζήτημα είναι να μην περιοριστεί η εκπροσώπηση στο επίπεδο της αναγνωρισιμότητας αλλά και της χρησιμότητας.
Για να γίνει αυτό οι πολίτες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν ποιοι είναι οι πραγματικά χρήσιμοι ως εκπρόσωποι τους στην Ευρώπη, ποιοι έχουν δώσει μάχες στη Γερμανία και την Ευρώπη και έχουν κερδίσει καθώς και, ποιοι μπορούν να σταθούν επάξια στα μεγάλα κι ανοικτά μέτωπα που υπάρχουν.
Σημειώνεται ότι, η Ελλάδα εκλέγει ευρωβουλευτές από το 1981. Οι ευρωεκλογές του 2014 είναι οι όγδοες κατά σειρά. Η πρώτη ομάδα ευρωβουλευτών ορίστηκε, με την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, την 1η Ιανουαρίου 1981, κατ' αναλογίαν με τα ποσοστά των κομμάτων στις εκλογές του 1977. Οι πρώτοι "διορισθέντες" Έλληνες ευρωβουλευτές αντικαταστάθηκαν από αιρετούς στις ευρωεκλογές του Οκτωβρίου του 1981, που έγιναν παράλληλα με τις εθνικές εκλογές. Μακροβιότερη θητεία ως Έλληνας ευρωβουλευτής κατέγραψε ο Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος εξελέγετο ανελλιπώς από το 1981 έως το 2004, με 6 ευρωκοινοβουλευτικές θητείες στο ενεργητικό του.
Στις ευρωεκλογές του 2014 είναι η πρώτη φορά που πρόκειται να εκλεγούν Έλληνες ευρωβουλευτές με σταυρό προτίμησης, από μια ενιαία εκλογική περιφέρεια.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απαρτίζεται σήμερα από 766 ευρωβουλευτές, εκλεγμένους στα 28 κράτη μέλη της διευρυμένης Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις ευρωεκλογές του Μαΐου 2014 ο συνολικός αριθμός των ευρωβουλευτών μειώνεται σε 751, και η ελληνική εκπροσώπηση περιορίζεται σε 21 ευρωβουλευτές.
Από το 1979, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με άμεση και καθολική ψηφοφορία για περίοδο πέντε ετών. Κάθε χώρα αποφασίζει για τη μορφή που θα λάβουν οι εκλογές. Πρέπει, όμως να εξασφαλίζει την ισότητα των φύλων και τη μυστικότητα της ψήφου.
Σύμφωνα με κοινούς κανόνες της ΕΕ, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πρέπει να εκλέγονται στα κράτη μέλη βάσει του συστήματος αναλογικής εκπροσώπησης. Ωστόσο, εναπόκειται σε κάθε κράτος μέλος να αποφασίζει αν θα χρησιμοποιήσει σύστημα εκλογής με σταυρό προτίμησης ή με λίστα.
Όριο ηλικίας για το δικαίωμα ψήφου είναι σε όλες τις χώρες της ΕΕ τα 18 έτη, εκτός από την Αυστρία όπου οι εκλογείς ψηφίζουν από την ηλικία των 16 ετών.
Οι έδρες κατανέμονται με κριτήριο τον πληθυσμό κάθε κράτους μέλους. Οι ευρωβουλευτές, μετά την εκλογή τους, εντάσσονται σε πολιτικές ομάδες και όχι με κριτήριο την εθνικότητα.
Μέχρι και τις ευρωεκλογές του 2009 η εκλογή με σταυρό προτίμησης εφαρμόζεται στην Κύπρο, στην Αυστρία, στο Βέλγιο, στη Βουλγαρία, στη Δανία, στην Εσθονία, στη Φινλανδία, στην Ιρλανδία, τσην Ιταλία, στη Λετονία, στη Λιθουανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ολλανδία, στην Πολωνία, στη Σλοβακία, στη Σλοβενία και στη Σουηδία. Από το 2014 σύστημα εκλογής με λίστα θα ακολουθεί και η Ελλάδα.
Το σύστημα της εκλογής με λίστα ακολουθούν η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, η Ρουμανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένης της Βορείου Ιρλανδίας).
Στην Ιρλανδία, τη Μάλτα και τη Βόρειο Ιρλανδία χρησιμοποιείται το σύστημα ενιαίου ψηφοδελτίου με έκφραση προτιμήσεων.
Κάθε κράτος μέλος μπορεί να ορίσει εκλογικές περιφέρειες για τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή να υποδιαιρέσει την εκλογική του περιφέρεια με διαφορετικό τρόπο. Τα περισσότερα κράτη μέλη έχουν επιλέξει να ορίσουν ολόκληρη την εθνική τους επικράτεια ως μία εκλογική περιφέρεια.
Το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ιρλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν διάφορες εκλογικές περιφέρειες. Στη Γερμανία, την Ιταλία και την Πολωνία οι ψηφοφόροι ψηφίζουν σε διάφορες εκλογικές περιφέρειες, ωστόσο τα εκλογικά αποτελέσματα διαμορφώνονται σε εθνικό επίπεδο.
Στο Βέλγιο, την Ελλάδα, την Κύπρο, και το Λουξεμβούργο η ψήφος είναι υποχρεωτική.
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ, υπάρχουν διάφορες θέσεις που είναι ασυμβίβαστες με το βουλευτικό αξίωμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι βουλευτές του ΕΚ δεν μπορούν να είναι μέλη εθνικής κυβέρνησης ή εθνικού κοινοβουλίου ούτε εν ενεργεία υπάλληλοι σε ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Σε ορισμένες χώρες, ο νόμος προβλέπει το ασυμβίβαστο σε περισσότερες περιπτώσεις.
Ρεπορτάζ: Γιώργος Συριόπουλος
Keywords
ελλαδα, νεα δημοκρατια, ΠΑΣΟΚ, συριζα, ΚΚΕ, εκλογες, σαμαρας, δραση, μαΐου, σταυροι, team, προσφορες, συμμετοχή, λύση, νέα, γαλλια, αυθαιρετα, εοκ, ψηφοφορία, κυπρος, σλοβακία, σλοβενία, ουγγαρια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, εκλογες 2010, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, δημοκρατικη συμμαχια, μετρο, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, επιλεκτικη χρεοκοπια, βενιζελος, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, σταυρος δημας, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ποιοι βουλευτες εκλεγονται, αλλαγη ωρας 2012, ιταλια εκλογες, κυπρος εκλογες, παπασταμκος, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2014, εκλογες 2010 δημοτικες, κοινωνια, κομματα, αποτελεσματα, βουλευτες, δυνατα, σλοβακία, χωρες, σλοβενία, βελγιο, βημα, βουλγαρια, γερμανια, γνωση, δανια, δημοκρατια, δουλεια, εθνικη, εοκ, ηνωμενο βασιλειο, θητεια, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, μαλτα, ολλανδια, πλαισιο, ρουμανια, σουηδια, αδυναμια, αυξηση, αυστρια, ανθρωπος, γινει, γινεται, δυνατοτητα, δηλωση, δωσει, δρωμενα, υπαρχει, εκφραση, ενεργεια, ενεργα, εξελιξη, ερχεται, εσθονια, ετη, ετων, ευθυνη, ευρωπη, εχθρος, ζητα, ηλικια, υποθεση, θετικο, θετικη κατευθυνση, κειμενο, κομμα, λετονια, λύση, λιθουανια, λουξεμβουργο, λογο, μαΐου, μηνες, μορφη, μαρια, ομαδα, παντα, οπωσδηποτε, ουσιαστικα, πιστη, πολωνια, πορτογαλια, ρυθμιση, ρολο, συζητηση, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σωμα, σχεδια, τομη, φινλανδια, φορα, χρονος, ψηφοφορία, δικαιωμα, ελληνικα, ενωση, εθνικο, χωρα, μπροστα, ομαδες, οργανα, team, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Άστεγος ο πρώην σύντροφος της Νανάς Παλαιτσάκη
- Ο Σταλόνε όπως δεν τον έχετε ξαναδεί!
- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΕΕΒΙ
- Όνομα-βόμβα έκλεισε ο Νικήτας
- Με τον Μιχάλη Τρεμόπουλο στην Κεντρική Μακεδονία οι Οικολόγοι Πράσινοι
- Μιχελάκης: Aς περιμένουμε για τα ονόματα της λίστας Νικολούδη
- Κόβεται το «Νικ O Κλοκ» από τον Alpha
- Ακούστε το ηχητικό ντοκουμέντο με τον Ηλία Κασιδιάρη στη Βουλή!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις ΕΡΤ
- Τελευταία Νέα ΕΡΤ
- Οι έλληνες ευρωβουλευτές τοποθετούνται για την πρόταση σταυροδοσίας αντί λίστας στις Ευρωεκλογές
- Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος
- Άρση ασυλίας και των υπόλοιπων βουλευτών της ΧΑ ζητούν οι ανακρίτριες
- Αλ. Τσίπρας: Να αποφασίσει ο λαός αν θέλει νέο μνημόνιο
- Κορυφώνεται το κύμα της γρίπης στη χώρα μας
- Θεσσαλονίκη: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των αγροτών έξω από το ΥΜΑΘ
- Στα Σκόπια ο Ευάγγελος Βενιζέλος
- Θεσσαλονίκη: Νέα υπόθεση απάτης με ΜΚΟ
- ΔΗΜΑΡ: Κατάθεση επερώτησης για τον αγροτικό τομέα
- Προθεσμία στους 15 συλληφθέντες για το κύκλωμα λαθρεμπορίας καυσίμων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτησε το παρκέ του ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός και ζεστάθηκε εν όψει ντέρμπι
- Χώρισαν Νίνα Λοτσάρη και ο Γιώργος Μπαβέλης
- Αιματηρή επίθεση στη Νιγηρία
- Πήραν παράταση οι παραστάσεις του Βασίλη Παπακωνσταντίνου
- Έκαναν φτερά 86.000 νομιμοποιητικά έγγραφα μεταναστών
- ΚΟΣΜΟΣ - 47 νεκροί στη Νιγηρία από επιθέσεις Ισλαμιστών
- Ανάδειξη των παλιών τειχών της πόλης του Ναυπλίου
- Στις κάλπες προσέρχονται οι δικηγόροι
- Μέτρα 150 εκατ. ευρώ για τη μείωση του ενεργειακού κόστους
- Προσωρινό «λουκέτο» στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης