Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στοχεύουν στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής του 2018

10:15 4/2/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Το ρομπότ ξεκινάει και κινείται προς τους πρώτους κύβους. Τους εντοπίζει και τους σηκώνει. Το επαναλαμβάνει εύστοχα για όλα τα κομμάτια. Προχωράει για το πλαίσιο τοποθέτησης. Εκεί θα κριθούν όλα…

Δεν πρόκειται για ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά για την προσπάθεια των φοιτητών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Κόστα Ρίκα, όπου κατόρθωσαν να κατακτήσουν τη 16η θέση και να διακριθούν ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες.

Έχοντας, πλέον, αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και κάνοντας εντατικές προπονήσεις στα

εργαστήρια, η ομάδα επικεντρώνεται τώρα στην κατάκτηση μεταλλίου στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής που θα διεξαχθεί, το 2018, στην Ταϊλάνδη.

Ο Τζίνο Μουλαϋμέρι, ο Τάσος Γκάγκας και ο Κωνσταντίνος Κλημαντάκης, όλοι φοιτητές της Ακαδημίας Ρομποτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της αγωνιστικής ομάδας, δούλεψαν εντατικά και μεθοδικά όλο τον χρόνο κατασκευάζοντας στο εργαστήριο, με ιδιαίτερη επιμέλεια, το ρομπότ τους, το οποίο κλήθηκε στον διαγωνισμό να εντοπίσει, να σηκώσει και να τοποθετήσει συγκεκριμένο αριθμό κύβων… Ωστόσο, μια μικρή ανατροπή, αφού το ρομπότ δεν κατόρθωσε να σηκώσει όλους τους κύβους, στέλνει την ομάδα στην -καθόλου ευκαταφρόνητη- 16η θέση.

Ο Νικόλαος Φαχαντίδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, και επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής, με αφορμή τη διάκριση των φοιτητών, επισημαίνει:

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ως ένα πανεπιστήμιο ανθρωπιστικών σπουδών, προωθεί δράσεις που σχετίζονται με την εκπαίδευση και την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό και η φοιτητική ομάδα της Ακαδημίας Ρομποτικής, από τη μια, αποτελεί χώρο για τους φοιτητές για πρακτική άσκηση σε αιχμές τεχνολογίας και, από την άλλη, ευκαιρία για καινοτομία και επαφή με τον διεθνή χώρο».

Ο Νικόλαος Φαχαντίδης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΠΑΜΑΚ, και επιστημονικά υπεύθυνος της Ακαδημίας Ρομποτικής, κατά τη βράβευση των φοιτητών που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό της Κόστα Ρίκα.

Ο προπονητής και υπεύθυνος της oμάδας, Γιώργος Ζερβόπουλος, μιλάει στη «Ραδιοτηλεόραση» για την προσπάθεια των φοιτητών.

«Για μένα, ως προπονητή, ήταν μια ωραία εμπειρία. Δυστυχώς, στις μέρες μας, οι πόροι για μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορούν να βρεθούν εύκολα. Η δουλειά μου ήταν να μπορέσω να διαχειριστώ την κατάσταση, ώστε να βρούμε την τακτική η οποία θα μας έκανε ανταγωνιστικούς απέναντι σε ομάδες μεγαθήρια. Με χαροποίησε ιδιαίτερα που, από εκεί που αρχίσαμε ως outsider, βρεθήκαμε να κυνηγάμε θέση στο βάθρο, καθώς επίσης και το κλίμα της ομάδας αλλά και ο επαγγελματισμός που έδειξαν τα παιδιά. Είμαι σίγουρος ότι αυτή η ομάδα είναι ικανή για πολλά και μεγάλα πράγματα».

Ο Τάσος Γκάγκας, προγραμματιστής της ομάδας, δηλώνει με ενθουσιασμό:

«Σίγουρα μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στον χώρο του διαγωνισμού, αισθανθήκαμε ρίγος και συγκίνηση που ήμασταν παρόντες σε έναν από τους μεγαλύτερους φοιτητικούς διαγωνισμούς παγκοσμίως. Είδαμε ότι οι κόποι μας δεν ήταν άσκοποι και το αποδείξαμε αυτό στην πίστα. Γνωρίσαμε άτομα του τομέα μας, που μας έδωσαν νέες γνώσεις και καινούργιες ιδέες για να ασχοληθούμε μετά τον διαγωνισμό, αλλά κυρίως τη θέληση να γίνουμε καλύτεροι και να πετύχουμε μεγαλύτερους στόχους στο μέλλον».

Εμπειρία ζωής χαρακτηρίζει το ταξίδι στην Κόστα Ρίκα ο Τζίνο Μουλλαϋμέρι, τεχνικός της ομάδας, ο οποίος στοχεύει στην κατάκτηση μεταλλίου το 2018.

«Ένας χρόνος εξουθενωτικής ενασχόλησης με το ρομπότ που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής ανταμείφθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έπειτα από μια μικρή παύση για ξεκούραση, όντας πεισμωμένοι και γεμάτοι όρεξη για δουλειά, στοχεύουμε προς την επόμενη Ολυμπιάδα Ρομποτικής. Έχοντας πλέον αποκτήσει την κατάλληλη εμπειρία και κάνοντας εντατικές προπονήσεις στον χώρο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, η ομάδα μας επικεντρώνεται στην κατάκτηση μεταλλίου στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στην Ταϊλάνδη, το 2018».

Keywords
Τυχαία Θέματα