Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει το 40% των θανάτων από την Covid-19

13:57 12/2/2021 - Πηγή: ΕΡΤ

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα μελέτης της επιτροπής της ιατρικής επιθεώρησης The Lancet, η οποία ανέλαβε την αξιολόγηση της πολιτικής της κυβέρνησης του Donald Trump σε θέματα υγείας, το 40% των θανάτων από την Covid-19 στις ΗΠΑ θα μπορούσε να έχει αποτραπεί, εάν το ποσοστό θνητότητας από την ασθένεια στη χώρα ακολουθούσε το ποσοστό που καταγράφηκε σε άλλες χώρες της ομάδας των G7.

Μέχρι στιγμής, περίπου 470.000 Αμερικάνοι

έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό, ενώ ο αριθμός αυτός αναμένεται να ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ έχουν μολυνθεί περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι από τον SARS-CoV-2. Οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν στα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και μολύνσεων από τον ιό στον κόσμο.

Σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση των Ηνωμένων Πολιτειών στην πανδημία, ο Donald Trump κατηγορήθηκε ότι δεν αντιμετώπισε την κατάσταση σοβαρά και έγκαιρα, διαδίδοντας θεωρίες συνωμοσίας, με το να μην ενθαρρύνει τη χρήση μάσκας, υπονομεύοντας τους επιστήμονες και άλλους οι οποίοι αναζητούσαν τρόπους για να καταπολεμήσουν την εξάπλωση του ιού.

Η Δρ. Mary T. Bassett, μέλος της επιτροπής και διεθύντρια του FXB Center for Health and Human Rights του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, δήλωσε στην Guardian: «Οι ΗΠΑ τα πήγαν τόσο άσχημα με την πανδημία αυτή, αλλά αυτό το κακό αποτέλεσμα δεν βαρύνει μόνο τον κ. Trump, έχει επίσης να κάνει με τις αποτυχίες στην κοινωνική πολιτική…Αυτό δεν θα επιλυθεί με ένα εμβόλιο».

Σε μια ευρεία αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, η επιτροπή δήλωσε ότι ο πρώην Αμερικάνος πρόεδρος «έφερε ατυχία στις ΗΠΑ και στον πλανήτη» κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ο ίδιος βρισκόταν στην εξουσία. Η έντονη κριτική δεν αποτέλεσε μόνο κατηγορία ενάντια στον Trump, αλλά επίσης συνέδεσε τις ενέργειές του με στις ιστορικές συνθήκες που κατέστησαν δυνατή την προεδρία του.

Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή επισήμανε και ότι η πανδημία βρήκε τις ΗΠΑ με υποβαθμισμένες υποδομές δημόσιας υγείας. Κατά την περίοδο 2002-2019, οι δαπάνες για την υγεία στις Ηνωμένες Πολιτείες μειώθηκαν από το 3,21% στο 2,45%, ποσοστό  το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ των αντίστοιχων δαπανών στον Καναδά και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Για τον υπολογισμό των θανάτων εξαιτίας της Covid-19, οι οποίοι θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί στις ΗΠΑ, η επιτροπή υπολόγισε τον μέσο όρο της θνητότητας στις υπόλοιπες χώρες της G7 (Καναδάς, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Ιαπωνία) και τον συνέκρινε με τους αριθμούς που αφορούν την Αμερική.

Πηγές: The Guardian/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Covid-19,ipa, Covid-19