Οι καθηγητές κάθονται στα θρανία για τα προσφυγόπουλα

11:00 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι καθηγητές γυμνασίου και λυκείου κάθονται στα θρανία προκειμένου να εκπαιδευτούν από εξειδικευμένο προσωπικό για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εξοικείωση των καθηγητών με τις μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας καθώς και με τις διδακτικές πρακτικές σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον»δήλωσε στο ert3social ο Παναγιώτης Φιλντίσης , υπεύθυνος του προγράμματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Πρόκειται για ένα επιμορφωτικό σεμινάριο 250 ωρών με θέμα «Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Ένταξη και Εκπαίδευση Προσφύγων» που σχεδίασε η Ένωση Ελλήνων Φυσικών σε συνεργασία

με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο για να καλύψει τις ανάγκες εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Πάτρα, Αθήνα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που εργάζονται στους τομείς της εκπαίδευσης και της Δία Βίου Μάθησης
σε στελέχη της Διοίκησης, σε πτυχιούχους ΑΕΙ οι οποίοι ενδιαφέρονται να εργαστούν στους τομείς της Εκπαίδευσης και της Διά Βίου Μάθησης, σε πτυχιούχους οι οποίοι εργάζονται ή σκοπεύουν να εργαστούν σε Κέντρα Παροχής Κοινωνικής Φροντίδας ή σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, σε πτυχιούχους ΑΕΙ οι οποίοι έχουν επιστημονικό ενδιαφέρον για τα αναφερόμενα γνωστικά πεδία.

Οι θεματικές ενότητες τις οποίες θα διδαχθούν οι εκπαιδευτικοί είναι η Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Κοινωνική Παιδαγωγική, Διγλωσσία – Δίγλωσση Εκπαίδευση, Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας ως δεύτερης ή ως ξένης, Εκπαίδευση και Υποστήριξη Κοινωνικά Ευπαθών Ομάδων, Βασικές Αρχές Σχεδιασμού και Οργάνωσης Διδακτικής Ενότητας, Εκπαιδευτικές Τεχνικές στην Ένταξη και Εκπαίδευση Ατόμων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

« Η σχολική ένταξη των προσφύγων στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι σκόπιμο να υποστηριχθεί από εξειδικευμένο διδακτικό προσωπικό, το οποίο αφενός θα είναι ενημερωμένο σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και αφετέρου θα μπορεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Ιδιαίτερα χρήσιμη είναι η εξοικείωση με τις μεθόδους διδασκαλίας της ελληνικής ως δεύτερης ή ξένης γλώσσας, καθώς και με τις διδακτικές πρακτικές σε πολυπολιτισμικό περιβάλλον. Όσο και αν οι Έλληνες εκπαιδευτικοί είναι αρκετά ενημερωμένοι πάνω σε θέματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης λόγω της αυξημένης μεταναστευτικής ροής προς την χώρα μας κατά τις προηγούμενες δεκαετίες, η σημερινή κατάσταση με τους πρόσφυγες έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες. Για το λόγο αυτό θεωρείται απαραίτητη η κατάρτιση των εκπαιδευτικών πάνω σε θέματα σχολικής ένταξης και εκπαίδευσης προσφύγων. Το σεμινάριο που προτείνουμε στοχεύει να καλύψει το κενό αυτό» πρόσθεσε ο Παναγιώτης Φιλντίσης , υπεύθυνος του προγράμματος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Από τις 250 ώρες του επιμορφωτικού σεμιναρίου οι 80 ώρες αφορούν διά ζώσης διδασκαλία, 80 ώρες εξ’αποστάσεως , 40 ώρες ασύγχρονη τηλεκπαίδευση (e-learning) και 50 ώρες καθοδήγηση, εκπόνηση και παρουσίαση εργασίας. Το σεμινάριο θα διαρκέσει 6 μήνες και τα μαθήματα θα παραδίδονται δύο σαββατοκύριακα το μήνα (Σάββατο 10.00-15.00 και Κυριακή 10.00-15.00).

Το κόστος του επιμορφωτικού σεμιναρίου είναι 350 ευρώ για τους εργαζόμενους, 200 ευρώ για τους άνεργους και 250 ευρώ για όσους αποφοίτησαν τα τελευταία πέντε χρόνια.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου θα δοθεί στους συμμετέχοντες Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης και Συνοδευτικό με αναλυτική παρουσίαση των διδαχθέντων Ενοτήτων, υπογεγραμμένο από το ΚΕΚ Δημόσιου Πανεπιστημίου και από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, το οποίο -σύμφωνα με τον υπεύθυνο του προγράμματος κ. Παναγιώτη Φιλντίση- θα μοριοδοτείται.

Όλγα Δαδίνη -Χιωτέρη

Keywords
Τυχαία Θέματα