Οι κοινωνικές κατοικίες μέσα από τη ματιά ενός Κομοτηναίου αρχιτέκτονα

12:03 11/12/2020 - Πηγή: ΕΡΤ

Ένας Κομοτηναίος αρχιτέκτονας, ο Αναστάσης Γιαννακάκης με τους συνεργάτες του εντυπωσιάζει με μια ακόμη δουλειά κερδίζοντας τη δεύτερη Θέση στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό «Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας στα Πάνω Πολεμίδια στην Επαρχία Λεμεσού» στην Κύπρο.

«Το γραφείο μας Architectures σε συνεργασία με το, αδερφό, αρχιτεκτονικό γραφείο Plainness στην Κύπρο κατέλαβε τη 2η θέση στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό του ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΕΩΣ ΓΗΣ

: ¨Συγκρότημα Κοινωνικής Κατοικίας στα Πάνω Πολεμίδια στην Επαρχία Λεμεσού» ανέφερε λιτά και συνέχισε να εμπνέεται και να δημιουργεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής και στην εκπομπή «Καθημερινές Ιστορίες» σημείωσε πως ήταν  ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που στόχο είχε την ολοκλήρωση και την κατασκευή τριάντα περίπου κατοικιών, τις λεγόμενες Εργατικές Κατοικίες ή Κοινωνικές Κατοικίες, όπως τις ονομάζουν στην Κύπρο. «Η λέξη «κοινωνικές» μου αρέσει πιο πολύ σαν λέξη, καθώς εμπεριέχει την κοινωνία μέσα» δήλωσε εξηγώντας πως για τον ίδιο «οι κατοικίες είναι μια μικρή κοινωνία, ειδικά, όπως προωθεί τις κατοικίες, ο Σύλλογος των αρχιτεκτόνων της Κύπρου γι αυτό το λόγο ταιριάζει πιο πολύ.»

Τα μέλη της ομάδας εκτός από τον ίδιο αποτελούσαν ακόμη ο Πολύκαρπος Θωμά, ως εκπρόσωπος της Κύπρου και η Άρτεμις Κοροβέση αρχιτεκτόνισσα, συνεργάτιδα του γραφείου του. Συμφοιτητές και φίλοι, συνεργάτες κι εξαιρετικοί νέοι αρχιτέκτονες με πολύ ταλέντο που γράφουν τη δική τους ιστορία ομορφαίνοντας τον κόσμο με τις δημιουργίες τους και κάνοντας τη ζωή όλων πιο άνετη και πιο φιλική στο περιβάλλον, στην κοινωνία. «Ο διαγωνισμός είχε ως δεδομένα τον αριθμό των κατοικιών, τα τετραγωνικά και τις οικογένειες που θα εξυπηρετεί, συνήθως δύο υπνοδωματίων κι ελάχιστες με τρία και τέσσερα. Μας είχε αφήσει ελεύθερους να κάνουμε ό,τι πιστεύαμε καλύτερο γι αυτές τις οικογένειες.» ανέφερε αποκαλύπτοντας τους δύο πυλώνες της πρότασης τους. «Ο πρώτος είχε να κάνει με τον κοινόχρηστο χώρο και τον τρόπο που διαρρυθμίστηκαν οι κατοικίες στα οικόπεδα, ο οποίος μας άφηνε μια εσωτερική αυλή. Οπότε, δίνει περιθώριο στους ενοίκους να υπάρχει κοινωνική ζωή, κοινόχρηστος χώρος προστατευμένος, από δρόμους, αυτοκίνητα, ο,τι μπορεί να θεωρηθεί επικίνδυνο για μια οικογένεια. Προάγει την εξωστρέφεια του ενοίκου και την κοινοκτημοσύνη. Εμείς αυτό που προτείναμε ήταν να υπάρχουν κοινόχρηστοι κήποι, κοινόχρηστοι χώροι καλλιέργειας. Δεξαμενές συλλογής νερού. Η Κύπρος έχει μεγαλύτερο πρόβλημα λειψυδρίας.» σημείωσε και πρόσθεσε πως «Ο άλλος πυλώνας, ο οποίος έπαιξε λόγο, είναι ότι καλώς ή κακώς αυτές οι κατοικίες έχουν χαμηλό μπάτζετ κατασκευής. Τις περισσότερες φορές, παγκοσμίως αυτό το μικρό μπάτζετ έχει ως αποτέλεσμα να γίνονται εκπτώσεις στην κατοικία και στο αποτέλεσμα και στο πώς νιώθει την κατοικία ο ένοικος του.».

Ο Αναστάσης Γιαννακάκης και οι συνεργάτες του πρότειναν ένα σύστημα δόμησης το οποίο συν-εμπεριέχει ναυτιλιακή προκατασκευή, δηλαδή όλα τα κομμάτια συναρμολογούνται κάπου αλλού και μεταφέρονται. «Γίνεται έτσι, εξοικονόμηση χρημάτων, αλλά το τελικό αποτέλεσμα δεν θυμίζει σε καμία περίπτωση κοινωνική κατοικία.» κατέληξε αφήνοντας μας βέβαιους ότι και στο μέλλον οι δημιουργίες αυτών των ταλαντούχων νέων ανθρώπων θα συμπεριλαμβάνουν τον ίδιο σεβασμό για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την κοινωνία.
Φώτο: Αναστάσης Γιαννακάκης- σχέδια της κατασκευής των κοινωνικών κατοικιών ρεπορτάζ-κείμενο:Μαρία Νικολάου

www.ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα